"Legorobotika" kao dodatna sekcija

Škola za nove tehnologije "Politehnika" pruža svojim učenicima dodatne sekcije, a jedna od njih je i "Legorobotika".

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

10:49

Default images

Ova škola je jedna od najopremljenijih tehničkih škola u zemlji. Učenici objedinjuju znanja elektronike, mašinstva i računarske tehnike, rade ono što vole i tako se pripremaju za dalje školovanje.

Veljko Hajduković, koji je drugi razred smera tehničar za robotiku, zajedno sa svojim kolegama konstruiše lego robote različitih oblika i dimenzija.

Inspiraciju ponekad pronalaze i na Internetu, a usavršavanje programiranja i konstruisanja, koje im pruža ova sekcija, mogu da primene i u drugim predmetima.

"Ja se bavim konstruisanjem svega toga, da oni rade i senzore takođe. Naravno i mi nekad učestvujemo u programiranju. Konstruisanje, to nije toliko određeno“, kaže Veljko Hajduković.

Ova sekcija aktivno radi od decembra prošle godine, a osnovna ideja je da đaci uče kroz projekte i da se dobro zabavljaju i druže dok rade.

"Komputi su jako edukativni, imaju dosta komponenata, na prvi pogled to jesu nekakve poznate lego kocke, pravi akcenat je na raznim vrstama senzora“, rekla je nastavnica mašinskih predmeta Valentina Mitrović.

Osim smerova tehničar za mehatroniku, kompjutersko konstruisanje i robotiku, učenici mogu da se školuju i za zlatara, umetnosti i veštine koja je stara hiljadama godina, a sada pretočena u moderni obrazovni profil. U ovoj školi zlatarski zanat je tehnološki obogaćen da bude u skladu sa vremenom.

"Predstavljamo školu koja u ovo današnje vreme, kada je popularno biti biznismen, mora ponuditi nešto novo da bi im omugućili upis u srednje škole“, navodi direktor škole Dušan Milovanović.

Da ova tehnička škola daje odlične rezultate, dokazuje i uspeh Uroša Sandića, koji je na republičkom takmičenju u Kraljevu iz oblasti kompjuterskog konstruisanja osvojio prvo mesto. Ovom uspehu prethodi i pobeda na takmičenju "Vorld sajber gejms" održanom u Kelnu 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: