Poplave odnose živote u Evropi

Poplave u zemljama srednje Evrope nastavljaju da uzimaju danak, a zabeležene su i prve ljudske žrtve.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

12:18

Default images

Najmanje 18 ljudi je poginulo u Poljskoj, u Češkoj su tri osobe stradale, a u Slovačkoj je voda odnela s mosta dva muškarca od kojih se jedan i dalje vodi kao nestao.

Vanredno stanje zbog poplava je proglašeno na jugoistoku Češke, gde je i prošlog meseca poplavni talas izazvao velike štete i aktivirao klizišta koja su sada dodatno uzdrmana.

Istovremeno je na snazi treći, najviši stepen opasnosti od poplava duž pritoka Vltave, na jugu zemlje. Ta je oblast poslednji put stradala u poplavama 2002, kada je Vltava nanela velike štete samom Pragu, javio je radio Slobodna Evropa.

U Mađarskoj je jutros otkazano više železničkih i autobuskih linija na severu zemlje gde ima više sela odsečenih od sveta. U tom delu je proglašeno vanredno stanje zbog poplava.

I danas se nastavlja evakuacija stanovništva kod mesta Pasto, na severu zemlje, jer poplava preti da probije obližnju branu. Kako je danas javila mađarska agencija MTI, u poslednja 24 časa evakuisano je više od 2.000 ljudi.

Najugroženiji su delovi uz sliv reke Hernad, a meteorolozi i za naredne dane najavljuju padavine pa se strahuje da će vodostaj i dalje rasti.

Više od 5.000 ljudi, među kojima oko 500 vojnika, uključeno je u odbranu od poplave u Mađarskoj, uz nasipe u dužini više od 2.000 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: