Prijava za zlostavljanje životinja

Advokatski tim B92 podneo je krivičnu prijavu protiv N.N. lica koje se na Fejsbuku predstavlja kao Srđan Stanković zbog ubijanja i zlostavljanja životinja.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

14:57

Default images

Osumnjičeni na snimku šutira mače preko fudbalskog terena, a krivičnom prijavom su kao saučesnici obuhvaćena i lica koja su ceo događaj snimila.

Brutalno je ubio životinju i snimak postavio na Fejsbuk da se pohvali. Na ovoj društvenoj mreži ubrzo se pojavila i grupa koja osuđuje ponašanje ovog nasilnika, koja ima više od 22 000 članova.

Usledila je i krivična prijava za ubistvo životinja.

"Osumnjičenom se stavlja na teret krivično delo ubijanja životinja, koje je propisano krivičnim zakonikom i to članom 269 za koga je propisana kazna zatvora do godinu dana. Postavljeni snimak javno je dostupan i nedvosmisleno pokazuje da je osumnjičeni izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret“, objašnjava pravni zastupnik B92 Duško Miljuš.

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva brutalnog nasilja nad životinjama poslednjih meseci. Keruši Mili su odsečene sve četiri šape, prolaznik je iz čista mira na Karaburmi ubio psa, u Zvezdarskoj šumi je potrovano više životinja.

Podnete su hiljade prijava, ali je većina završila u nekoj fioci, jer ljudi misle da nasilje nad životinjama nije nešto čime se u ovom trenutku treba baviti, upozorava reditelj Goran Paskaljević.

"To je potpuno pogrešno, jer nasilje nad životinjama pogotovo kada deca gledaju stiču svest o tome da je nasilje prirodna stvar. To je nešto najgore što možemo da damo kao sliku deci. Od porodice, roditelja, škole, mora da se učini maksimum da se nove generacije vaspitavaju malo drugačije, a ne da su slike nasilja nešto što je sasvim uobičajeno“, kaže Paskaljević.

Paskaljević podseća da se u nekim sredinama proglašava besnilo da bi se pod tim izgovorom odstranili psi i mačke lutalice.

Aktivisti za zaštitu životinja upozoravaju da su su to slike koje na ulicama svakodnevno gledaju deca, koja odrastaju misleći da su takve situacije normalne i da na njih ne treba reagovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: