Uzgoj neobičnih ljubimaca na Kubi

Za neke stanovnike Vinalesa na Kubi glavni izvor prihoda su njihovi neobični kućni ljubimci. Reč je uglavnom o bizonu ili govečetu, koji inače žive u divljini.

Izvor: B92

Nedelja, 23.05.2010.

11:44

Default images

Kubanski gradić Vinales, udaljen 200 kilometara od Havane, poznat je po svom živopisnom krajoliku i poljima pod duvanom.

Ipak mnogi stanovnici su odlučili da se bave uzgojem neobičnih ljubimaca, što su u stanju da dobro unovče.

Svako jutro četrnaestogodišnji bizon Tomas se kupa i zajedno sa svojim trenerom kreće na posao.

On je jedna od glavnih turističkih atrakcija u kubanskom gradu Vinalesu. Porodični život bez Tomasa, za porodicu Havijera Pimentela je nezamisliv.

"Porodična slika u mojoj kući ne znači ništa ako na njoj nema Tomasa", kaže Havijer Pimentel vlasnik i trener bizona.

Pimentel je počeo da trenira sa Tomasom, kada je bizon imao tek dve godine, a nerazdvojni su već 12 godina. Za jedan krug jahanja potrebno je izdvojiti jedan dolar. Tomas, međutim ima opasnu konkurenciju. Tu je i sedamnaestogodišnje belo goveče Žardinero, koji u Vinalesu sa svojim gazdom nastupa osam godina.

"Bilo da je dan ili noć, Žardinero i ja provodimo većinu vremena zajedno. Mnogo mi je pomogao. I ne samo meni, nego celoj mojoj porodici", kaže Alehandro Perez, vlasnik i trener belog govečeta.

Perez kaže da je školu napustio posle petog razreda osnovne škole, a svoju komunikaciju sa Žardinerom smatra životnim darom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: