Napadnuta baza NATO-a u Avganistanu

Nekoliko pripadnika međunarodnih snaga u Avganistanu i civila ranjeno je u napadu ekstremističkih grupa na glavnu vojnu bazu NATO-a na jugu Avganistana.

Izvor: B92

Subota, 22.05.2010.

23:49

Default images

Napad na vazdušnu bazu u Kandaharu počeo pre nekoliko sati prvo raketama, a zatim se nastavio i paljbom sa zemlje.

Napad je i dalje u toku, kaže portparolka NATO snaga u toj bazi Amanda Peperseim. Ona je rekla da je u pokušaju napadača da probiju punkt obezbeđenja na severnoj strani, vojnu bazu pogodilo najmanje pet raketa, ranivši nekoliko pripadnika alijanse.

U saopštenju NATO-a navodi se da je "alarm trajao nekoliko sati, ali da napadači nisu ušli u bazu". Navodi se i da je jedan broj vojnika i civila ranjen i da dobija medicinsku pomoć i da niko nije poginuo.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, iako je Kandahar uporište talibana u toj zemlji.

Pre tri dana oružani ekstremisti napali su vazdušnu bazu Bagram, severno od Kabula, i u tom napadu poginulo je 16 napadača i jedan Amerikanac. Uhapšeno je pet pobunjenika.

Raketni napadi na bazu u Kandaharu nisu neuobičajeni, ali su napadi sa zemlje na velike vojne baze retki.

Dva napada ove nedelje dogodila su se pošto su talibani najavili ofanzivu protiv NATO snaga i trupa avganistanske vlade, kao odgovor na pretnju SAD da će pokrenutu akciju protiv talibanskih uporišta u Kandaharu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: