VB: Objavljen koalicioni sporazum

Lideri nove britanske koalicione vlade objavili su detaljni koalicioni sporazum postignut između Konzervativne paritje i partije Liberalnih demokrata.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

13:38

Default images

Dve stranke su formirale koaliciju posle izbora 6. maja na kojima ni jedna stranka nije dobila potrebnu većinu da sama formira vladu.

Premijer Dejvid Kameron rekao je prilikom predstavljanja dokumenta da su obe strane odustale od nekih stvari ali da koalicija ima potencijal "da bude velika reformska vlada" i da će obezbediti "jaku, i stabilnu vladu" za Britaniju.

Vicepremijer Nik Kleg rekao je da sporazum definišu tri reči "sloboda, poštenje i odgovornost".

Njih dvojica su zajedno predstavili dokument od 34 strane koji je sastavljen za devet dana što je Kameron ocenio kao "izuzetan poduhvat".

Ovaj dokument je razrada sporazuma napisanog prvobitno na četiri stranice teksta, postignutog posle izbora u kojima nije izašao jasan pobednik.

U njemu je sadržan dogovor u oblastima kao što su bankarstvo, građanske slobode, odbrana, životna sredina, Evropa, imigracija, socijalno zbrinjavanje i politička reforma - uključujući i pitanja oko kojih se dve stranke nisu slagale u prošlosti.

Kameron je rekao da su dve stranke uspele da kombinuju "najbolje ideje i stavove " i da stvore nešto što je "više nego prosti zbir njihova dva manifesta".

Kleg je rekao da će ovaj dokument pod nazivom "Koalicija – naš program za vladu" "transformisati našu zemlju na bolje", i naglasio da će bez obzira na to što nema dovoljno novca biti sproveden "radikalni" reformski program.

Kleg je rekao da je koaliciona vlada usaglašena o tome da je smanjenje budžetskog deficita prvi prioritet vlade.

"Možda ima malo novca ali to ne znači da su nase ambicije male", rekao je Kleg.

U zajedničkom predgovoru za ovaj dokument dva lidera su rekla da se radi o "istorijskom dokumentu u britanskoj politici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: