Berlin zabranio špekulacije

Nemačka vlada je donela odluku o zabrani visoko špekulativnih berzanskih poslova i određenih nepokrivenih berzanskih kupoprodaja.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

11:18

Default images

Zabranjene su transakcije bez vlasništva nad bazičnim hartijama od vrednosti deset najznačajnijih nemačkih finansijskih instituta.

Među njima su i Nemačka banka (Deutsće Bank), Komercbanka (Commerzbank), Nemačka berza, Minhensko reosiguranje (Muenćner Rueck) i Alijanc Osiguranje (Allianz).

Pored toga zabrana se odnosi i na nepokrivene, takozvane prazne kupoprodaje državnih obveznica zemalja evrozone.

Ove mere su tokom jutra dovele do daljeg pada evra na svetskim berzama.

Savezna kancelarka Angela Merkel, koja u Bundestagu treba da podnese izveštaj o radu vlade na stabilizaciju evra, govoriće i o merama o zabrani visoko špekulativnih berzanskih poslova.

Kod "praznih kupoprodaja", investitori igraju na pad vrednosti akcija ili valuta - koje pozajmljuju od drugih ulagača da bi ih odmah prodali a zatim kupili po nižoj ceni i vratili uz dobit za sebe. Ovakvi poslovi ubrzavaju pad kurseva.

Nemačka vlada je zabranu izrekla sa trajanjem do 31. marta 2011.

Pema navodima neimenovanih političara vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, koje prenose mediji, cilj zabrane je da se u vreme teške finasijske krize ponovo uspostavi primat politike.

Pri tome se ne isključuje mogućnost da će nemačka vlada doneti dodatne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: