Subota, 15.05.2010.

14:43

Đilas o gradnji metroa

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će izgradnja metroa u Beogradu početi za dve godine.

Izvor: Beta

Default images

On je na Generalnoj skupštini EBRD u Zagrebu rekao da da će, prema procenama stručnjaka, izgradnja prve tri linije metroa u Beogradu sigurno koštati preko milijardu evra.

Tokom leta biće, kako je rekao Đilas, doneta opšta odluka koja definiše izgleg metroa kao nezavisnog šinskog sistema u Beogradu, a ne kao razvijenog tramvaja.

Gradonačelnik Beograda je precizirao da, prema tim procenama, izgradnja kilometra metroa koji ide iznad zemlje košta od 50 do 60 miliona evra, dok onaj koji ide ispod zemlje, u zavisnosti od strukture terena i zemljišta, može da košta i do tri puta više.

Nakon odluke o opštem izgledu metroa, izjavio je Đilas, koji bi u centru Beograda bio ispod zemlje, a u Novom Beogradu iznad zemlje, radiće se preliminarna studija koja će definisati tačan izgled metroa.

U toku izrade preliminarne studije razgovaraće se sa potencijalnim finansijerima, a posle toga će biti potpisani ugovori sa jasnim planom šta će se u narednih 10 godina raditi u beogradskom metrou, kazao je on.

Đilas je istakao da će u tom projektu Beogradu biti potrebna i pomoć države.

On je ocenio i da je okrugli sto gradonačelnika, na kojem je učestvovao na Godišnjoj skupštini, EBRD bio dobra prilika da se čuju iskustva ostalih gradova u regionu i Evropi o tome kako se bore sa krizom.

Đilas je istakao i da Beograd, u odnosu na to kakva je situacija u regionu i Srbiji u poslednje dve godine, uspešno realizuje investicije i dodao da je EBRD ozbiljan partner u izgradnji infrastukture u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: