Tadić: Ulaganje u proizvodnju hrane

Srbija deo globalnog rešenja problema gladi, kaže predsednik Tadić. Poljoprivrednici traže evropske uslove za proizvodnju hrane.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.05.2010.

15:06

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da je cilj Srbije da u bliskoj budućnosti poveća izvoz hrane sa prošlogodišnje dve milijarde dolara na pet milijardi. Predsednik je svoja očekivanja izneo na Ministarskoj konferenciji o reformi zajedničke poljoprivedne politike Evropske unije koja se održava u Domu Narodne skupštine.

Skupu su prisustvovali ministri poljoprivede iz sedam evropskih zemalja, kao i mnogobrojne zvanice iz Srbije i okruženja.

S obzirom na ambicije Srbije da što pre pristupi Evropskoj uniji, reforma politike, po kojoj se inače obilato subvencioniše poljoprivredna proizvodnja - dva puta više nego u Srbiji, sigurno će uticati i na ono što se dešava kod nas.

Konferenciju je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić koji je istakao da bi Srbija mogla da ima ulogu i u globalnom rešavanju pitanja gladi.

"Srbija će nastaviti investicije u proizvodnju hrane, kao što smo duplirali proizvodnju hrane u prethodnim decenijama. Možemo biti značajni proizvođači i u godinama koje dolaze", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas, i u uslovima krize, pokazala spremnost da poveća proizvodnju hrane.

"Verujemo da Srbija može u budućnosti sa primenom novih mera i investicija u nauku i istraživanje doprineti rešavanju problema sa hranom na regionalnom i planu evropske politike", rekao je Tadić.

Iskustva drugih zemalja u pridruživanju Evropskoj uniji bila su jedna od glavnih tema izlaganja.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin je ocenio da Srbija vodi socijalno odgovornu agrarnu politiku
koja je usmerena ka brzom razvoju poljoprivrede i odlučna da domaći agrar u što kraćem vremenu uvede u Evropsku uniju.

"Izazovi svetske ekonomije traže da idemo u korak sa novim znanjima i tehnologijom i ulažemo veliku energiju da brzo i efikasno usvojimo standarde proizvodnje koji će otvoriti nova tržišta domaćem poljoprivredniku i omogućiti mu novu zaradu", kazao je Dragin.

Predstavnik Evropske komisije Jirži Pleva je istakao da je dobro što je Srbija donela nove zakone i da bi morala da ih efikasno primeni uprkos ekonomskoj krizi.

Najveću bojazan kod naših poljoprivednika, ali i predstavnika prehrambene industrije, izaziva činjenica što će se Srbija uskoro naći bez ikakvih carinskih barijera prema EU koja subvencioniše svoje poljoprivednike, a da pri tome naša poljoprivreda i naša industrija neće imati te subvencije, tako da neće biti konkurentna ni na domaćem tržištu, a kamoli na evropskom.

Sa takvom ocenom se slaže i Deneš Kemiveš iz fabrike stočne hrane “Gebi”, koji upozorava da domaća poljoprivreda nije spremna da se priključi Evropskoj uniji jer nije konkurentna na tom tržištu.

Mada o budućnosti srpske poljoprivede i uloge u zajedničkoj evropskoj poljoprivrednoj politici može da se diskutuje, ono što ipak ostaje kao krajniji utisak je da je veoma značajno što se ovoliki broj ministara iz Evrope i okolnih zemalja okupio baš u Srbiji. A to je, i pored mnogih pitanja, dobar znak po mišljenju svih predstavnika prehrambene industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: