Liberali odlučuju o koaliciji

Britanska Liberalnodemokratska stranka nagovestila je da bi danas mogla da odluči da li će sarađivati sa laburistima ili konzervativcima u formiranju vlade.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

12:25

Default images

Britanski premijer Gordon Braun juče je najavio je da će se narednih meseci povući s položaja lidera Laburističke stranke, posle neuspeha te partije na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima. Lider Liberalnodemokratske stranke Nik Kleg ocenio je da Braunova odluka može biti od velikog značaja za laganu tranziciju ka novoj vladi.

Kleg je prethodno kao jedan od uslova za eventualnu saradnju s laburistima naveo potrebu da se Braun povuče sa čela stranke.

Braun je, takođe, rekao da su laburisti počeli formalne razgovore sa liberaldemokratama, koji od petka pregovaraju s konzervativcima o mogućoj koaliciji, preneo je radio Bi-Bi-Si (BBC).

Jedan od vodećih predstavnika Konzervativne stranke, Vilijem Hejg, upozorio je liberaldemokrate da će napraviti veliku grešku ukoliko pokušaju da formiraju vladu s laburistima jer takva vlada, prema njegovom mišljenju, neće biti stabilna.

Hejg je kazao da su konzervativci spremni da liberaldemokratama ponude raspisivanje referenduma o reformi britanskog izbornog sistema -što je jedan od ključnih zahteva te partije.

Konzervativna stranka je na izborima osvojila najviše poslaničkih mesta, ali nedovoljno za jasnu većinu u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: