Dežer: Svi iz regiona u Sarajevu

EU želi da svi njeni partneri u regionu učestvuju na regionalnoj konferenciji, poručio je šef delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2010.

13:41

Default images

Dežer je rekao da EU želi da vidi sve svoje partnere iz regiona u Sarajevu jer je ideja tog skupa da se pošalje poruka EU da ceo zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

"Takođe moramo da razmotrimo šta je urađeno do sada u svim državama za poslednjih 10 godina, od konferencije u Zagrebu 2000. godine, a takođe moramo da vidimo kako treba ići dalje", rekao je Dežer agenciji Beta u beogradskom Medija centru.

On je naglasio da je zbog svega toga važno da u Sarajevu budu za stolom sve zemlje iz regiona.

"Aranžman sa MMF-om - mudar potez"

Govoreći o mogućim posledicama krize u Grčkoj po Srbiju, Dežer je kazao da je vlast u Srbiji "postupila veoma mudro" time što je sa Međunarodnim monetarnim fondom ranije sklopila stend baj aranžman kojim je dobila gotovo 300 miliona evra.

"To je stabilizovalo situaciju ovde u Srbiji. To je urađeno još prošle godine. Istovremeno taj potez je pružio sigurnost svim stranim bankama koje rade u Srbiji, tako da je omogućen nastavak kreditiranja za privredu", rekao je Dežer.

Dežer je naglasio da je to bio "pametan potez" koji je stabilizovao situaciju.

"Vidimo da je sada ovde, kao i u regionu, situacija uglavnom stabilna. Naravno da moramo da izbegnemo mogućnost da se teškoće iz Grčke prošire na druge. Ono što je važno je da države iz toga izvuku pouke, što znači da na vreme preduzmi neophodne reforme umesto da čekaju da se nešto dogodi na tržištu pa da onda sprovode reforme", kazao je Dežer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: