Krivi žene za zemljotrese u Iranu

Žene koje se slobodno oblače i ponašaju promiskuitetno krive su za zemljotrese u Iranu, naveo je jedan viši verski zvaničnik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

18:02

Default images

Ovo objašnjenje iranskog verskog vođe zašto je Iran često na meti zemljotresa, usledilo je pošto je iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad upozorio naciju da će Teheran uskoro "sigurno pogoditi zemljotres" i da bi "12 miliona stanovnika iranske prestonice trebalo da se presele".

"Mnoge žene koje se ne oblače skromno... zavode mlade ljude na stranputicu, dovode u pitanje njihovu čast i šire preljubu u društvu, što sve utiče na povećanje broja zemljotresa", rekao je taj iranski verski zvaničnik, a prenose mediji.

U Iranu se od žene očekuje da bude prekrivena odećom "od glave do pete", a mnoge, naročito mlade se ne pridržavaju tog strogog koda i nose usku odeću, a marame su im ovlaš prebačene preko glava, otkrivajući pogledima veći deo njihovih kosa.

"Šta možemo da učinemo da ne budemo zatrpani u ruševinama? Nema drugog rešenja, nego da izbegnemo u religiju i prilagodimo naše živote islamskim moralnim kodeksima", rekao je taj verski vođa.

Seizmolozi već najmanje dve decenije upozoravaju da bi Teheran mogao da bude u bliskoj budućnosti pogođen katastrofalnim zemljotresom.

Neki stručnjaci su čak predložili da bi Iran trebalo da izmesti svoju prestonicu na neko područje koje je manje seizmički aktivno.

Teheran nije od 1830. doživeo jači zemljotres.

Ahmadinežad je pre dve nedelje najavio mogući zemljotres, ali nije želeo da otkrije tačan datum. Dodao je da neće moći da naredi svim stanovnicima Teherana da se evakuišu, ali bi, prema njegovim rečima, "bar pet miliona ljudi trebalo da napusti prestonicu da bi bila manja gužva".

I ministar socijalne zaštite Sadik Mahsuli slaže se sa tim verskim vođom, navodeći da su "molitva i traženje oproštaja najbolje formule za sprečavanje zemljotresa".

"Ne možemo da stvorimo sistem koji bi sprečio zemljotrese, ali Bog je stvorio ovaj sistem, a on podrazumeva izbegavanje grehova, molitvu i traganje za oproštajem, davanje milostinje i samožrtvovanje", rekao je Mahsuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: