Vulkanska prašina loša po zdravlje

Institut za javno zdravlje "Batut" je objavio preporuke za slučaj ekstremno povećanih koncentracija zagađenja u vazduhu, u koje spada i vulkanska prašina.

Izvor: B92

Subota, 17.04.2010.

15:21

Default images

Oblak prašine i pepela koji u atmosferu izbacuje vulkan na Islandu širi se Evropom i očekuje se da će večeras stići i do Srbije. Deca i stari, kao i oboleli od hroničnih oboljenja disajnih organa, poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, posebno su osetljivi na povećanje zagađenja.

“Da li će oblak prašine koji se sad nalazi na 4 ili 5 kilometara visine dospeti do prizemnih slojeva atmosfere o tome ćemo saznati od onih koji se bave fizikom i fizikodinamikom atmosfere, ali ono što je bitno za nas je da mikro čestice koje imaju štetne efekte po zdravlje, koje su ispod 5 mikrona, koje nisu golim okom vidljive, mogu zabeležiti automatski monitori Gradskog zavoda za javno zdravlje u urbanoj sredini kao povećanje koncentracije, ukoliko do toga dođe”, kaže Snežana Matić-Besarabić iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja Beograd.

Deca, stari, osobe koje se napolju bave fizičkim aktivnostima, kao i oboleli od hroničnih oboljenja disajnih organa, poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, posebno su osetljivi na povećanje zagađenja.

“Ako dođe do povećanih koncentracija ovih mikro čestica to će izazvati nadražaj respiratornih organa kod ljudi, vidljivih sluzokoža i otežaće im disanje. Meteorološki uslovi će biti od dominantnog uticaja na kretanje tih čestica. Ako naši aparati zabeleže povećanje koncentracije mikročestica ispod 10 mikrona u urbanoj sredini grada, onda to znači da ljudi koji imaju respiratorna oboljenja, astmu, hronični bronhitis kardiovaskularni bolesnici, mala deca, stari, trudnice, ne treba da borave dugo u spoljnoj sredini”, dodaje Matić-Besarabievać.

Deci i starima se preporučuje ograničena izloženost zagađenom vazduhu, osobe koje se rekreativno ili takmičarski bave sportom trebalo bi da smanje fizičku aktivnost dok traje zagađenje, a preporučuje se i blagovremena prijava pogoršanja stanja respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: