Jačanje antiimigracionih stranaka

Britanski list “Fajnenšal tajms“ upozorava na sve veću popularnost ksenofobnih i ekstremnih desničarskih stranaka u Evropi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

12:51

Default images

Izbori u Velikoj Britaniji još nisu raspisani, ali je na stranicama britanskih listova predizborna kampanja u punom jeku, a poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms" upozorava političare, ne samo u Britaniji, nego i u Evropi, da ne zatvaraju oči pred jačanjem radikalnih, antiimigracionih stranaka.

Najnoviji pokazatelj tog trenda su, piše “Fajnenšal tajms“, lokalni izbori u Italiji, gde je ksenofobična Severna liga dobila 13 odsto glasova, preneo je britanski radio BBC.

U Francuskoj je nedavno desničarski Nacionalni front u nekim krajevima zemlje osvojio više od 20 odsto glasova.

Ekstremnodesničarska Britanska nacionalna partija mogla bi dobro da prođe na parlamentranim izborima, za koje se očekuje da budu održani 6. maja, a otpor imigraciji je jedna od ključnih predizbornih tema i u Holandiji, čiji će građani glasati u junu.

“Fajnenšal tajms“ je podsetio da je prošle sedmice odbor belgijskog parlamenta podržao zabranu nošenja vela kojim muslimanke prekrivaju lice na javnim mestima, a Švajcarci su na nedavnom referendumu zabranili izgradnju novih minareta.

Oni koji smatraju da su te mere isuviše ekstremne ne mogu samo da ih osuđuju, već moraju da se oglase kako bi umirili zabrinute građane.

“Fajnenšal tajms“ smatra da je snažan naglasak na kulturnoj asimiliaciji opravdan i dodaje da to podrazumeva i obavezu novopridošlih useljenika da nauče jezik zemlje u koju su došli i da prihvate zapadne vrednosti.

Liberali će se na to mrštiti, ali ignorisanje uspona krajnje desnice bilo bi daleko opasnije, zaključuje “Fajnenšal tajms“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: