Meksiko: Dve žrtve zemljotresa

Dve osobe su poginule, a 100 povređeno, u snažnom zemljotresu jačine 7,2 stepena Rihterove skale koji je potresao meksičku državu Baha Kaliforniju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

09:40

Default images

Na jednu od žrtava srušila se kuća u kojoj je stanovao. Ljudi su povređeni uglavnom od predmeta koji su se srušili zbog zemljotresa. Epicentar zemljotresa bio je oko 30 kilometara od Meksikalija, nadomak granice sa Sjedinjenim Državama. Potres se osetio i u Kaliforniji i Arizoni. Od nekoliko naknadnih potresa, najjači je bio 5,4 stepena.

Uprkos snazi, potres je izazvao ozbiljniju materijalnu štetu samo u Meksikaliju. U Tihuani, gradu na obali Pacifika, potres se znatno osetio. Tamo su viđene i ozbiljnija oštećenja na građevinama, rušenje bandera.

Osim straha od rušenja, i tek poneke povrede, bolnice u Tihuani i širom Bahe Kalifornija nisu imale previše posla i jer nije bilo većeg broja povređenih.

Kako objašnjava jedan uznemireni stanovnik, sve se ljuljalo. Svedoci i seizmolozi navode da je potres trajao oko 30 sekundi.

”Ovakav potres je sigurno moglo osetiti dvadesetak miliona stanovnika širom Pacifičke obale. Oštećenja na zgradama su mogla nastati u Meksikaliju, ali i u istočnim predgrađima San Dijega”, kaže seizmolog Lusi Džons.

Registrovani su prekidi snabdevanja električnom energijom na jugu Arizone i u Tihuani. Ipak, čitav niz posledičnih zemljotresa, od kojih je najjači bio snage preko 5 stepeni Rihtera (5,4), seizmologe navodi na zaključak da se u narednom periodu može očekivati novo podrhtavanje tla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: