Đukanović protektor Akademije

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izabran je za protektora Evropske akdemije nauka i umetnosti.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2010.

18:41

Default images

Na svečanosti u Salcburgu, u Austriji, Đukanović je rekao da izbor za protektora Evropske akademije nauka i umetnosti predstavlja veliku čast za Crnu Goru i njega lično.

Đukanović je u govoru, prenetom na internet sajtu crnogorske vlade, ocenio da je priznanje koje mu je dodeljeno, pre svega, izraz poštovanja za rezultate koje je Crna Gora, nakon obnove državnosti, ostvarila na putu demokratskog razvoja i evroatlantskih integracija.

Đukanović je rekao da je velika privilegija biti u društvu mislilaca koji svojim radom i znanjem pomeraju granice znanja, naučne misli, sveopšteg progresa i civilizacijskog napretka.

Crna Gora je, podsetio je Đukanović, zbog svoje geografske pozicije i istorijskih okolnosti, uglavnom bila ratnička zemlja, ali su njeni državnici i slobodoumni ljudi i u takvim uslovima širili evropski duh.

Crnogorski vladar i pesnik Petar Drugi Petrović Njegoš, čiji je "Gorski vijenac" štampan u Beču, i mačem i perom je vodio bitku za slobodu Crne Gore, kazao je Đukanović.

Đukanović je "znanje i obrazovanje" označio kao "najveći resurs" i savremene Crne Gore. Njena Vlada, kako je dodao, svim merama ohrabruje generacije mladih da se znanjem i obrazovanjem uključe u evropske tokove.

Evropska akademija nauka i umjetnosti danas je u Salcburgu proslavila 20. godišnjicu postojanja. Status protektora te institucije do sada su dobili još neki istaknuti državnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: