Velika dostignuća domaćih ortopeda

U gotovo improvizovanim uslovima rada, hirurzi Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica postižu svetske rezultate.

Izvor: B92

Nedelja, 21.02.2010.

16:37

Default images

Na Odeljenju za rekonstruktivnu hirurgiju izvedeno je više od deset hiljada operacija revolucionarnom metodom ruskog akademika Ilizarova, a sa istog odeljenja u svet su otišle čak tri nove hirurške tehnike kao važan doprinos Banjice i srpskoj i svetskoj ortopediji.

Sve do 60-ih godina prošlog veka, čak i mala povreda u ortopediji podrazumevala je nepokretnost i dugotrajan oporavak.

Postulate svetske ortopedije preokrenula je genijalna metroda ruskog akademika Ilizarova koji je eksperimentalno dokazao da se kost ubrzano obnavlja ukoliko se izloži sili istezanja. Primenom metode ne samo da se ubrzava srastanje kostiju već se može i nadoknaditi izgubljena kost.

Prvi koji su, posle Rusa, primenili metodu, bili su hirurzi Banjce. Od 1991. godine otvoreno je I posebno odeljenje , a načelnik Slavko Tomić je učenik samog Ilizarova.

“Mi smo shvatili da svaki povređeni segment, u ovom slučaju ruka i noga, posle operativnog lečenja mora odmah da se stavi u funkciju. Znači kost treba probuditi, dati šansu da se svojim potencijalima oporavi i da se izleči bolest”, objašnjava Tomić.

“Nećete verovati da naši pacijenti sa najtežim povredama, prvi dan posle operacije ustaju i kreću se”, kaže on.

Princip dejstva metode je proširen i dokazano je da kada se na kost deluje mehaničkim nadražajima, počinju da se obnavljaju i rastu okolna meka tkiva, krvni sudovi, nervi, koža, mišići.

Ova izuzetna metoda, prema svedočenjima pacijenata, mnoge je spasila od amputacije, teške invalidnosti, i znatno skratila vreme lečenja:

“Nastradao sam u teškoj saobraćajnoj nesreći gde mi je noga bukvalno bila zdrobljena. U jednoj ustanovi su mi predložili amputaciju noge. Srećom došao sam ovde na Banjicu, gde mi je noga po metodi Ilizarova spasena.”

“Imao sam saobraćajnu nesreću u kojoj sam doživeo dvostruki prelom nadlaktice . Mogu da radim evo već četiri meseca.”

“Običan prelom podlaktice u jednoj beogradskoj ustanovi su mi dva puta nestručno operisali. Bio bih invalid da nisam došao na Banjicu.” Talentovan hirurg koji se bavi ovom metodom ima mogućnosti njenog unapređenja. Na odeljenju za rekonstruktivnu hirurgiju Instituta Banjica razvijene su čak tri nove hirurške tehnike zahvaljujući kojima su neka, do skora neizlečiva oboljenja, postala izlečiva.

“Prva tehnika na koju sam posebno ponosan je tehnika jednog urođenog defekta na stopalu, nažalost kod devojčica, mladih devojčica, gde je jedan prst urođeno zaostao u razvoju. Veliki hendikep za devojčicu u pubertetu bio je praktično nerešiv”, kaže doktor Tomić.

Produženje ekstremiteta na Banjici smatraju rutinom. Osobama patuljstog rasta visinu uvećavaju i za 50 santimetara, izvode i jedinstvene zahvate u svetu kao što je slučaj kod austrijske državljanke kojoj su posle teške saobraćajne nesreće rešili ne samo gubitak delova kostiju lobanje, već nadoknadili i gubitak tkiva i kože.

A u kakvim uslovima rada rade stručnjaci na Banjici, gostujući u Vestima TV B92 govorio je Slobodan Slavković, direktor Instituta za ortopedsko hirurške bolesti "Banjica":

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: