Šutanovac: Kipar podržava Srbiju

Kipar podržava stavove Srbije o Kosovu, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac posle susreta sa predsednikom ove zemlje Dimitrisom Kristofiasom.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

09:03

Default images

Dragan Šutanovac izjavio je da je dobio uveravanja da Kipar podržava stavove Srbije o Kosovu ne samo zbog prijateljskih odnosa, već zato što su ubeđeni da se na taj način štite principi savremenog sveta, međunarodnog prava i sistem UN.

Šutanovac je, ističući da i Kipar ima sličan problem, konstatovao da Srbija ima nesebičnu i bezuslovnu podršku te države i njenog predsednika u evropskim integracijama.

Sa Kristofiasom je, kao i u prethodnom susretu sa ministrom odbrane Kipra Kostasom Papakostasom, razgovarano o saradnji u oblasti odbrane, koja bi trebalo da bude proširena, a prema rečima Šutanovca, Srbija je ponudila školovanje kiparskih oficira na svojoj Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji.

Specijalne jedinice Srbije i Kipra već su imale zajedničku obuku koja će biti nastavljena, a dogovorene su i međusobne posete kadeta i oficira.

Šutanovac i Papakostas su potpisali spoprazum o saradnji između dve zemlje u oblasti odbrane, a ministar odbrane Srbije je, posle potpisivanja, novinarima rekao da je Srbija zahvalna Kipru na principijelnom stavu o Kosovu.

On je ponovio stav Srbije da se, kada je kiparski problem u pitanju, jedini ispravan pristup njegovom rešavanju diplomatski put, pregovori i traženje rešenja u okviru Helsinške povelje, međunarodnog pravnog poretka i rezolucija UN.

Šutanovac je položio venac na spomenik na vojnom groblju u Nikoziji, gde su sahranjeni kiparski vojnici poginuli u turskoj invaziji 1974. godine.

Posle turske invazije, država Kipar nema kontrolu nad 36,2 odsto svoje teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: