Bajden u poseti Iraku

Potpredsednik SAD-a Džozef Bajden u Bagdadu pokušava da ublaži tenzije zbog kojih bi mogli biti odloženi parlamentarni izbori u Iraku zakazani za mart.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2010.

19:26

Default images

Bajden želi da razreši spor oko toga da li bi više stotina kandidata trebalo da bude sprečeno da učestvuje na izborima zbog sumnji da su povezani s režimom bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina. Spor se vodi po liniji verskih podela, gde većinski šiiti dominiraju u vladi, dok suniti, dominantni za vreme Sadama Huseina, traže veća prava u odlučivanju u zemlji.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame nada se da će martovski izbori pomoći u približavaju sunita i šiita i potvrditi nedavne pozitivne pomake u bezbednosti.

Očekuje se da američke trupe ubrzaju povlačenje iz Iraka posle izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: