Veterinari štrajkuju glađu

Nezadovoljni radnici Veterinarske ustanove “Glutin“ iz Padinske skele počeli su štrajk glađu tražeći ispunjnje svojih zahteva.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

14:19

Default images

Oni od Ministarstva poljoprivrede traže pokretanje proizvodnje, isplatu 49 zarada, povezivanje radnog staža i izradu socijalnog programa. Predsednik Samostalnog sindikata “Glutina“ Desimir Rodić rekao je agenciji Beta da je štrajk glađu počelo 40 od ukupno 45 zaposlenih, ističući da će štrajkovati dok im se se zahtevi ne ispune.

Radnici “Glutina“, kao jedine ustanove na teritoriji Beograda specijalizovane za sakupljanje, preradu i uništavanje leševa životinja i otpadaka životinjskog porekla, nisu primili plate od novembra 2005. godine, rekao je on.

“Glutin“ ne radi od septembra 2005. kad je veterinarska inspekcija zabranila sakupljanje otpadaka životinjskog porekla, jer je zbog dugovanja PKB korporacija prestala da isporučuje vodenu paru, koja je neophodna za preradu kostiju.

Rodić je podsetio da je “Glutin“ prodat 2003. godine, ali je zatim odlukom Vlade privatizacija poništena, jer je preduzeće od interesa za državu.

Vlada Srbije je, kako je dodao, oktobra 2007. godine utvrdila 100 odsto vlasništva nad tada društvenim preduzećem “Glutin“, koje je 2008. postalo veterinarska ustanova.

Te godine je Vlada preuzela obavezu da izmiri sva dugovanja i prema radnicima i prema poveriocima “Glutina“, ali do sada ništa nije urađeno, rekao je on.

Rodić je naveo i da je dopis o situaciji u preduzeću sindikat uputio pre 20 dana Ministarstvu poljoprivrede i predsedniku Srbije, ali da do danas nije bilo odgovora.

Ministarstvo poljoprivrede traži rešenje

Ministarstvo poljoprivrede u naredna tri meseca očekuje završetak pregovora sa starnim partnerima o pokretanju prerade životinjskog otpada u Veterinarskoj ustanovi “Glutin“ , izjavio je savetnik direktora Uprave za veterinu Zvonimir Rot.

Rot je agenciji Beta kazao da su u toku pregovori sa stranim partnerima iz Švajcarske, Belgije i Hrvatske da se u “Glutinu“ ponovo pokrene prerada otpada, dodavši da su za to neophodna najmanje četiri miliona evra.

Prema rečima Rota, Ministarstvo poljoprivrede je zabrinuto za radnike u “Glutinu“ i na sve načine pokušava da im pomogne, ali nije u mogućnosti da ispuni sve njihove zahteve.

Pored pokretanja proizvodnje, na čemu se radi, zaposlenima je povezan radni staž i obezbeđena je socijalna i zdravstvena zaštita, ali zaostale zarade Ministarstvo poljoprivrede ne može da isplati, kazao je on.

Rot je najavio i da će sutra biti održan sastanak Upravnog odbora “Glutina“ na kome će se raspravljati o trenutnoj situaciji u toj ustanovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: