Rast samoubistava veterana u SAD

Stopa samoubistava među mladim veteranima u SAD-u značajno je porasla, objavilo je američko ministarsvo zaduženo za pitanja veterana.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

09:00

Default images

Od 2005. do 2007, stopa samoubistava veterana (od 18 do 29 godina) porasla je za 26 odsto, navodi ministarsvo, dodajući da pretpostavljaju kako je većina služila u Iraku i Avganistanu. Jedina svetla tačka je manja verovatnoća da će se oni, koji su prihvatili zdravstvenu pomoć ministartva, odlučiti da izvrše samoubistvo.

Vlasti su angažovale hiljade stručnjaka i otvorile posebnu telefonsku liniju kako bi se obezbedila stručna pomoć za skoro 6.000 veterana i vojnika kojima je pomoć potrebna.

Na konferenciji o prevenciji samoubistava koja se održava od 10. do 14. januara u Vašingtonu, američki sekretar za pitanja veterana, Erik Šinseki, rekao je da njegovo ministarstvo mora više da se potrudi da shvati šta ljude tera da izvrše samoubistvo.

On je dodao da u SAD godišnje ima više od 30.000 samoubistava, od čega 20 odsto izvrše ratni veterani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: