Đelić: Savet ministara o Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da se nada da će Savet ministara EU na proleće razmotriti zahtev Srbije za članstvo u Uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

18:29

Default images

Na ambasadorskoj konferenciji u Beogradu, Đelić je rekao da Srbija u administrativnom smislu ima kapacitet da do kraja 2010. godine postane kandidat za ulazak u EU. "Jedina neizvesnost nalazi se oko konsenzusa zemalja članica o momentu kada će se to pitanje staviti na dnevni red Saveta ministara", rekao je Đelić.

On je rekao da je cilj da period od dobijanja statusa kandidata do početka pregovora bude što kraći i dodao da Srbija očekuje uputnik Evropske komisije sa dve do četiri hiljade pitanja na koji ministarstva već pripremaju odgovore.

Đelić je rekao da je veoma važno da Srbija pokaže da stavljanje na belu šengensku listu ne ugrožava bezbednost i stabilnost Evropske unije. Dodao je da je cilj Srbije da Velika Britanije i Irska 2011. godine ukinu vize za naše građane i izjavio da se nada da će pre toga to učiniti i Japan.

On je rekao da, što se tiče SAD, bezbednosni rizici ne daju previše optimizma da će vize za građane Srbije biti ukinute, ali da je pozitivan pomak smanjenje cena izdavanja viza.

Potpredsednik Vlade je dodao da je 2009. godina bila istorijska i da je najveći događaj za građane Srbije vizna liberalizacija, a da 2010. mora biti godina u kojoj će se ti uspesi potvrditi i u kojoj će Srbija postati kandidat za članstvo za EU.

"U ovom trenutku Srbija dobija 200 miliona evra godišnje od EU", rekao je Đelić i dodao da bi Srbija kao punopravni član unije mogla da računa na dve do tri milijarde evra neto godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: