Za spas pregovora u Kopenhagenu

Pregovarači na klimatskom samitu UN-a u Kopenhagenu su čitavu noć pregovarali u pokušaju da očuvaju mogućnost postizanja dogovora, javlja BBC.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

13:17

Default images

Najviši državnici zemalja učesnica će početi da pristižu u dansku prestonicu kasnije po podne, uoči sutrašnjeg potpisivanja sporazuma kojem se svi nadaju, ali ostalo je još nekoliko pitanja koja treba rešiti pre toga.

Dopisnici sa samita UN-a navode da među siromašnim državama i dalje postoji jak osećaj da se bogate zemlje udružuju protiv njih, što ih je i navelo da juče prekinu razgovore na pet sati.

Kako se približava završetak samita, svi se nadaju da će pregovarači postajati sve više usredsređeni i da će obe strane napraviti neke ustupke.

Da će to biti tako potvrđuje napomena Kine da neće uzimati sredstva iz fonda koji osnuju razvijene države za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promena.

Jedan neimenovani visoki kineski zvaničnik je potvrdio za BBC da Kina neće prihvatiti ni jedan jedini dolar iz tog fonda.

Mogućnost da ta zemlja dobija sredstva za borbu protiv globalnog zagrevanja je uznemirila mnoge u SAD, koji veruju da je Kina sposobna da sama finansira svoj prelazak na "zelenu" privredu.

Spremnost Kine da pristane na dogovor je obradovala Zapad, ali i uznemirila neke siromašne države, koje se plaše da će Kina postići dogovor sa drugim "velikim igračima", koji neće biti dovoljno ambiciozan da zaštiti najranjivije zemlje od posledica klimatskih promena, rekao je analitičar BBC-ja, Rodžer Harabin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: