Novi vojni avion "Erbasa"

Novi evropski vojni tansportni avion "erbas A400M" obavio je prvi probni let u Sevilji.

Izvor: B92

Petak, 11.12.2009.

13:08

Default images

Njegovi kupci i proizvođači i dalje pregovaraju o tome kako održati projekat vredan 20 milijardi dolara koji je do sada više puta odlagan i koji je drastično prekoračio planirane troškove proizvodnje.

Novi vojni avion do sada je poručilo sedam evropskih zemalja, članica NATO, a analitičari veruju da će upešan prvi let povećati šanse da političari postignu dogovor o nastavku rada na programu A400M, na kome je Evropski konzorcijum za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme (EADS) do sada izgubio 2,4 milijarde evra, preneo je Rojters.

Ukupan progam A400M je već prekoračio troškove za oko pet milijardi evra, čime je doveden u sumnju najveći vojni evropski projekat, a "Erbas" je prisiljen da pregovara sa kupcima o tome ko će snositi troškove kašnjenja i prekoračenja rokova.

Današnji let je obavljen dve godine kasnije nego što je predviđeno, a prve isporuke naručiocima se ne očekuju pre kraja 2012.

"Erbas" je prodao 180 aviona Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Belgiji, Luksemburgu i Tuskoj. Malezija je poručila četiri letelice, ali je Južnoafrička Republika otkazala porudžbinu zbog nepoštovanja rokova.

Nekoliko kupaca je podržalo kompromisni plan "Erbasa" po kome bi se prekoračenje troškova nadomestilo većom cenom, s tim što bi proizvođač isporučio manje aviona.

Izvršni direktor vojnih poslova "Erbasa" Domingo Urena izjavio je da je EADS, matična kompanija "Erbasa", spremna da pokrije preostale razvojne troškove ako kupci prihvate dosadašnja prekoračenja.

Novi A400M može da ponese do 37 tona vojnika i teške opreme, kao što su helikopteri i oklopna vozila.

Proizvođač je stavio do znanja da će, ako dobije odobrenje da nastavi proizvodnju, isporuke moći da počnu tri godine posle prvog "zlatnog leta".

Prvobitno je bilo planirano da isporuke transportera počnu u 2009. godini.

Nemačka, koja je poručila 60 letelica A400M, najoštrije se protivi bilo kakvoj promeni ugovora o isporuci i ceni aviona, a zamenik nemačkog ministra odbrane Kristijan Šmit izjavio je da su im "potrebni svi poručeni avioni", ali i da neće prihvatiti nikakav dodatni finansijski zahtev EADS-a.

"Erbas" procenjuje da je tržištu potrebno 300 do 500 aviona tipa A400M.

Program A400M trebalo bi da obezbedi Evropi vlastitu flotu teških vazdušnih transportera i da popuni prazninu na svetskom tržišu u segmentu između manjih "Lokid-Martinovih" modela C-130 "herkuels" i "Boingovog" ogromnog aviona C-17 koji može da ponese 75 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: