Ipak samo opomena novinarima HRT-a

Četvoro novinara HRT-a koji su tvrdili da je direktor HRT Vanja Sutlić vređao njihovu koleginicu Ivanu Dragičević Veličković dobilo je opomene pred otkaz.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

16:36

Default images

Kako je novinarima rekao njihov advokat Čedo Prodanović, sve šta se dešavalo zadnjih dana uticalo je na konačnu odluku i da su vanredni otkazi koji su bili pripremljeni, povučeni pod pritiskom javnosti. To se desilo nakon što su im posle najave otkaza podršku iskazali njihove kolege zaposleni u HRT, novinari i njihova asocijacija, ali i političari.

Zamenik direktora HRT Davora Mezulića odlučio je da se opomene pred otkaz daju Leli Knežević, Maji Sever, Sanji Mikleušević Pavić i Robertu Zuberu koji su medijima ispričali da je Sutlić u februaru 2008. za bivšu dopisnicu HRT iz Beograda Ivanu Dragičević Veličković rekao da je "četnička kurvetina" i branio joj nastup u jednoj humanitarnoj emisiji.

Novinari su negirali da su namerno ćutali 20 meseci jer su, kako kažu, o svemu informisali svoje pretpostavljene, ali i čelne ljude Hrvatskog novinarskog društva, ukupno pet lica, trudeći se da se stvar reši unutar TV kuće.

Odluka o opomenama za novinare dolazi u momentu kad po pisanju medija sam vrh državne vlasti traži od Sutlića da hitno reši stanje u HRT ili da 5. novembra, dan pre sednice Programskog saveta podnese ostavku na funkciju.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, to je od Sutlića u razgovoru pre nekoliko dana tražila premijerka Jadranka Kosor.

Hitno sređivanje stvari koje bi Sutlić trebao obaviti podrazumeva smenu dela njegovih najbližih saradnika koje se uz direktora HRT, smatra najodgovornijim za loše programsko i finansijsko stanje HRT, a njihova smena podrazumeva i uklanjanje najužeg tima saradnika.

Sutlićevi saradnici kazali su, kako prenose mediji, da "nije sklon ostavci" i da će učiniti sve da se zadrži na čelu HRT-a, ali i da je navodno zatražio zaštitu i od ministra kulture Bože Biškupića i nekih preduzetnika, kao što je vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Sutliću se zameraju i brojne afere koje su kulminirale skandalom oko Ivane Dragičević Veličković, loše finansijsko stanje kuće, prevelik broj od 3.600 zaposlenih, pad gledanosti i ukidanje nekih emisija, kao i rastrošnost koja uključuje Sutlićeva putovanja na račun HRT.

Sutliću se prigovara i to što se mesecima ne raščišćavaju optužbe za sukob interesa i korupciju unutar TV kuće, piše Jutarnji list.

Zamera mu se i što je većina poslovnih računa zadnjih meseci prebačena na Hipo (Hypo) banku, na čijoj je aukciji Sutlić kupio jahtu, ali i što se HRT oglušio i na zahtev vlade o štednji jer nije predao plan ušteda.

Njegovo bi razrešenje moglo biti zatraženo u petak na sednici Programskog saveta.

Za opoziv je potrebno da osam od 11 članova saveta glasa "za", što ne bi bilo nemoguće, jer su u savetu složni oko toga da su afere znatno naštetile ugledu i programu HRT-a, naveli su mediji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: