Četvrtak, 22.10.2009.

14:26

Putin: "Južni tok" pre "Severnog"

Izgradnja gasovoda "Južni tok" ima sve šanse da bude realizovana pre projekta "Severni tok" na Baltiku, izjavio je premijer Rusije Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Default images

Tokom radnog susreta Putina i premijera Italije Silvija Berluskonija, koji je u poseti Rusiji, detaljno je razmotrena ekonomska i investiciona saradnja između tih dveju zemalja, pri čemu je akcenat stavljen na napredak međusobnog energetskog dijaloga.

Putin i Berluskoni su posredstvom video-mosta razgovarali sa premijerom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i ocenili kao "konstruktivan i veoma efikasan" dijalog u oblasti energetike.

Oni su konstatovali da postoji "pozitivna dinamika u planu realizacije projekta 'Južni tok', naročito posle rusko-turskih sporazuma, sklopljenih u avgustu u prisustvu italijanskog premijera Berluskonija".

Turska je u okviru tih sporazuma dala saglasnost ruskim partnerima za sprovođenje istraživačkih radova u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni u akvatorijumu Crnog mora, duž predložene maršrute budućeg gasovoda, u čijoj realizaciji učestvuje i italijanska kompanija ENI.

Putin je, pri tom, skrenuo pažnju na to da ruske i italijanske kompanije već imaju bogato iskustvo u radu u akvatorijumu Crnog mora, jer su učestvovale u izgradnji gasovoda "Plavi tok" koji povezuje Rusiju i Tursku.

Premijeri su "potvrdili i plan nastavka rada na međuvladinom i međukorporativnom nivou, vezano za projekat naftovoda 'Samsun-Džejhan'".

Svi ti projekti, u kojima učestvuju kompanije triju zemalja, "treba da odigraju odlučujuću ulogu u osiguranju evropske i globalne energetske sigurnosti", ukazali su premijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: