Ekonomska misija Belgije u Beogradu

Beograd je domaćin delegaciji Belgijske ekonomske misije koju čine predstavnici 26 preduzeća koji su iskazali interes za saradnju sa srpskim firmama.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

12:47

Default images

Osnovna prednost Srbije je geostrateška pozicija koja ima mnogo sekundarnih efekata, ali sa druge strane ona je i u sektoru slobodne trgovine, rekla je sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Olivera Kiro.

Osim CEFTA sporazuma, tu je i sporazum koji omogućava bescarinski protok sa Rusijom i Belorusijom", istakla je ona i dodala da su sledeće godine u planu pregovori i sa ostalim organizacijama kao što je EFTA.

Prema njenim rečima, zakoni koji se donose u našem parlamentu prilagođeni su zakonodavstvu EU kao što je paket zakona o poljoprivredi, zakon o zdravstvenoj ispravnosti hrane, ekologiji i ekološkoj zaštiti.

Tokom bilateralnih pregovora, biće predstavljen i PLATO - zajednički projekat Privredne komore Istočne Flandrije (VOKA) i PKS.

"PLATO je svojevrsna grupa za podučavanje u okviru koje menadžeri iz malih i srednjih preduzeća svaka dva meseca imaju sastanke sa mentorima iz velikih kompanija", rekao je direktor VOKA Karel Ujtersprot.

Cilj ovog programa jeste profesionalizacija uprave i rukovodstva malih i srednjih preduzeća, a za 20 godina postojanja, obuhvatio je 7.500 firmi, objasnio je on.

U saradnji sa PKS počeli smo projekat koji bi obuhvatio oko 70 menadžera iz Srbije sa kojima bi radili mentori iz velikih firmi kao što su "Hemofarm" ili "Bambi", rekao je Ujtersprot i dodao da program postoji u 10 zemalja Jugoistočne Evrope, ali i u Egiptu i Južnoj Africi.

Kada je u pitanju privredna saradnja ove dve zemlje, u prvih osam meseci Srbija je u Belgiju izvezla robu u vrednosti od 65,8 miliona dolara - najviše voće i povrće, gvožđe i čelik kao i duvan.

Srbija je najviše uvozila hemijske materije i proizvode, medicinske i farmaceutske proizvode, drumska vozila i plastične materije u ukupnoj vrednosti od 99,7 miliona dolara.

Najveća belgijska investicija u Srbiju je kupovina "Apatinske pivare", kao i preuzimanje "Alko banke" od strane KBC grupe za osiguranje i bankarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: