Analiza modela denacionalizacije

Način obeštećenja građana čija je imovina u Srbiji nacionalizovana biće predložen do sredine novembra, najavljuju iz Ministarstva finansija.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2009.

11:22

Default images

Državni sekretar Ministarstva finansija Srbije Slobodan Ilić očekuje da će Vlada Srbije ubrzo potom usvojiti predlog zakona o denacionalizaciji. "Ministarstvo finansija je spremno da do kraja godine pripremi predlog zakona o denacionalizaciji, a nesporno je i postojanje političke volje za usvajanje tog zakona", rekao je Ilić u intervjuu agenciji Beta.

On je naveo da u pripremi zakona o denacionalizaciji Ministarstvu finansija pomažu stručnjaci Saveta Evrope sa kojima je 23. septembra u Beogradu ogranizovan sastanak na kojem su analizirana iskustva 12 zemalja koje su spovele denacionalizaciju.

"Taj skup je pokazao da su te zemlje imale pozitivna i negativna iskustva u primeni dva modela denacionalizacije, od kojih je jedan kombinacija naturalnog i novčanog obeštećenja, a drugi samo novčane isplate. Preporuka je da Srbija istestira koji model je za nju primerniji, ali Savet Evrope se neće mešati u izbor modela", istakao je Ilić.

On je naveo da su oba modela denacionalizacije u Srbiji praktično moguća, ali će analize pokazati da li bi možda bilo lakše sprovodljivo novčano obeštećenje bivših vlasnika i to emitovanjem državnih hartija od vrednosti koje bi se naplaćivale u određenom periodu, slično kao što je urađeno sa isplatom stare devizne štednje za koju se iz budžeta godišnje izdvaja od 250 do 300 miliona evra.

Ukoliko bi zakon o denacionalizaciji, kako je planirano, u Skupštini bio usvojen u 2010. godini, prema rečima Ilića on ne bi mogao da se primenjuje pre 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: