Otkriven spomenik nestalima

Oko 200 Srba prisustvovalo je u Velikoj Hoči otkrivanju spomenika Srbima otetim i stradalim od 1998-2000. godine u opštini Orahovac.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

17:34

Default images

Skup, na kojem su bili i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, obezbeđivao je veći broj pripadnika Euleks policije i vojnika Kfora.

Manifestacija je počela liturgijom koju su služili episkop raško-prizrenski Artemije i sveštenici SPC. Nakon službe vladika Artemije je kritikovao kosovske vlasti jer nisu dozvolile da na Kosovo dođe 87 članova porodica otetih i ubijenih koji sada žive u Srbiji.

"Ovi naši srodnici su nastradali nevini za istinu i pravdu božju od ruku zločinaca koji su mislili da će skidanjem njihovih glava uništiti ime božje, ime naroda našeg, ime Srba i ime pravoslavnog naroda na ovim prostorima", kazao je vladika Artemije.

Prema njegovim rečima, sprečavanje porodica da dođu na otkrivanje spomenika je "još jedan zločin" prema tim ljudima.

Portparol Policije Kosova Arber Beka rekao je za agenciju Beta da je Srbe policija vratila po naredbi Vlade Kosova koja nije odobrila skup u Velikoj Hoči.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, koga je Policija Kosova danas pustila da dođe do Velike Hoče, kazao je da na spisku te Komisije ima još 537 osoba čija sudbina nije rešena.

Prema njegovim rečima, u bolnici u Prištini već godinama ima 400 tela koja nisu identifikovana i takva situacija veoma loše utiče na članove porodice nestalih Srba i Albanaca.

Dodao je da je najveći broj članova porodica nestalih dao krv kako bi bila omogućena i DNK analiza.

Odalović je kazao da su za rešavanje sudbine nestalih potrebne nove informacije o mestima eventualnih grobnica, ali da mu se čini da "neko onemogućava dalju istragu".

Prema njegovim rečima, srpska strana je dala lokaciju na Belaćevcu u kojoj je, kako se pretpostavlja, sahranjeno dvadesetak ubijenih, ali se ekshumacija na tom mestu odlaže uz obrazloženje da za to nema novca.

"Ovo što je kosovska policija natrag vratila porodice nestalih i ubijenih je blago rečeno nerazumevanje od UNMIK-a, preko Euleksa i kosovskih vlasti. Ja se nadam da će se iz ovog izvući mnoge pouke i da će biti i pravog reagovanja prema onim institucijama koje su na ovako brutalan način sprečile ove ljude da dođu ovde", kazao je Odalović.

Predstavnik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Negovan Mavrić rekao je za agenciju Beta da je iz regiona Velike Hoče oteto osamdeset četvoro Srba, Roma, Aškalija i Egipćana.

Mavrić je dodao da je za sada utvrđeno da je 19 ljudi ubijeno. Samo je iz porodice Kostić iz Retimlja oteto ili ubijeno 15 članova.

Vesni Manitašević iz Velike Hoče kidnapovan je brat Mlađan 12. oktobra 1999. godine.

"Otišao je u Orahovac po lekove i više se nije vratio. Pošto su nam javili da je identifikovan sahranili smo ga na seoskom groblju 2003. godine", rekla je ona za agenciju Beta.

Dejan Baljošević, član organizacionog odbora za izgradnju spomenika, rekao je za agenciju Beta da je u spomenik uloženo oko 15.000 evra, a da je najviše dalo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Pošto je pre nekoliko godina bio u opštinskoj radnoj grupi za nestale u Orahovcu, Baljošević je dodao da je, pored 84 nealbanca, u tom regionu ubijeno ili nestalo oko 1.100 Albanaca.

Spomenik otetim i ubijenim Srbima uklesan je u brdo i urađen je od sivog tesanog kamena. Visok je više od dva metra, a dugačak oko deset metara i postavljen ispred crkve svetog Jovana. Na njegovom vrhu je krst, iznad kojeg je srpska zastava.

Na telu spomenika je mozaik s likom svetog Jovana, kao i ploče s imenima otetih i ubijenih. Na svakoj je ispisano po jedno ime.

Spomenik je osveštao episkop Artemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: