Porodica Tintor u novom stanu

Porodica Ljubomira Tintora, koji je uprkos cerebralnoj paralizi i dugogodišnjem izbeglištvu izuzetan đak, uselila se u novi stan iznajmljen sredstvima donatora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2009.

13:35

Default images

Opština Palilula izdvojila je 200.000 dinara za opremanje tog stana, dok je Ministarstvo rada i socijalne politike obezbedilo računar, stipendiju, kao i dva vojnika na civilnom služenju vojnog roka koji će Ljubomira pratiti u školu. Porodica Tintor izbegla je 1995. iz Gline u Hrvatskoj, a osam godina živela je u kampu za izbeglice u Krnjači u jednoj sobi.

Ljubomir boluje od cerebralne paralize, a kao maturant Osnovne škole "Oslobodioci Beograda" bio je đak generacije.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas posetili su danas porodicu Tintor u njihovom novom stanu i razgovarali sa Ljubomirom i njegovim roditeljima.

Ljubomir je rekao da je zadovoljan stanom i da mu sada više ništa ne treba.

Gradonačelnika je zanimalo kako se Ljubomir proveo u Atomskoj banji, gde je bio na rehabilitaciji, i šta će studirati.

Ljubomir je pohvalio terapeute u banji i rekao da želi da studira pravo ili političke nauke.

Ljajić je rekao novinarima da "ovo nije samo gest podrške jednoj porodici, već i poziv kompanijama da se uključe u ovakve akcije i pokažu društvenu odgovornost".

"S obzirom da imamo 9.200 dece sa različitim stepenima invaliditeta, koja se nalaze u porodicama kojima je pored pomoći države potrebna i pomoć društva. Imamo još 1.200 dece u domovima i institucijama sa težim invaliditetom", kazao je on i najavio da će se raditi na tome da što manje dece ostane u tim institucijama.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je podsetio da je Ljubomir dobio i nagradu grada Beograda za završetak osnovne škole.

"Ono što je meni važno je ne da samo pomognemo njemu jednom, nego da to bude dokaz i primer svoj deci koja imaju određena telesna oštećenja i njihovim roditeljima da uz veliki trud i rad mogu da budu sastavni deo ovog društva i pokažu uspehe kao i svi ostali vršnjaci", naveo je on.

Đilas je najavio da će u narednih godinu dana biti promena u raspodeli neprofitnih stanova koji se grade.

"Do sada je veliki deo tih stanova išao za zasposlene u gradskim preduzećima i gradskoj administraciji. Tako da ćemo sada napraviti izmene kriterijuma i sledećih 1.000 stanova ćemo usmeriti ka ljudima koji imaju socijalne potrebe, mladim bračnim parovima, invalidima, zaslužnim sportistima", kazao je on.

Đilas je kazao da se razmišlja o tome da grad naredne godine iz svojih sredstava finansira i veštačku oplodnju.

Porodica Tintor uselila se u novi stan pre nedelju dana. Oni su želeli da stan bude na opštini Palilula kako ne bi menjali Centar za socijalni rad.

Ljubomir je učenik Prve beogradske gimnazije. U novom stanu živeće s majkom, ocem i sestrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: