Luković: Neću poštovati novi zakon

Glavni i odgovorni urednik internet portala "E novine" Petar Luković izjavio da neće poštovati usvojene izmene Zakona o informisanju.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2009.

00:23

Default images

Luković je na tribini o odgovornosti medija u Sarajevu usvojene izmene Zakona nazvao "glupim i ludačkim" i dodao da će njegov medij nastaviti da bude neodgovoran prema vlastima u regionu. On je rekao da mediji u Srbiji uopšte ne pišu o ratnim zločinima, pod izgovorom da je reč o nekomercijalnoj temi koja ne interesuje čitaoce.

Prema njegovim rečima, zvanična politika u Srbiji je ista kao za vreme Slobodana Miloševića, pošto vlasti ne žele da se suoče sa ratnim zločinima.

"Srbija je zemlja ispred čijeg glavnog grada Beograda se na 20 kilometara nalazi masovna grobnica u Batajnici, ali to i dalje nije tema za političare i medije", rekao je Luković.

Bivši glavni i odgovorni urednik splitskog nedeljnika "Feral tribjun" Viktor Ivančić založio se večeras za to da se novinarima ratnim huškačima sudi.

On je ocenio da je cenzura u medijima u Hrvatskoj postala deo uobičajenog ponašanja, a da su novinari koji su bili najžešći ratni huškači danas na najboljim pozicijama u hrvatskim medijima.

Prema njegovim rečima, mediji u Hrvatskoj "imaju poslušnički mentalitet i sami sebi postavljaju vrlo niske granice slobode, gubeći time poriv da budu neugodni i govore istinu".

Glavna i odgovorna urednica sarajevskog "Oslobođenja" Vildana Selimbegović ocenila je da mediji ne treba da koriste eufemizme, već da ratne zločince nazivaju ratnim zločincima, a kriminalce kriminalcima.

Ona je ocenila da koristeći eufemizme mediji u stvari pomažu određenim osobama iz vlasti da operu svoju prošlost i da se održe na vlasti.

Sinoćnja tribina održana je u okviru regionalne konferencije "Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija" koju organizuje Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: