Prvi predlozi nove stranke Ljajića

Rasim Ljajić, osnivač Socijaldemokratske partije, predlaže racionalizaciju prema kojoj bi Vlada imala 15 članova, a Skupština Srbije 150 poslanika.

Izvor: Beta, Blic

Sreda, 26.08.2009.

00:33

Default images

Ljajićev plan za smanjenje državnog aparata, piše "Blic", predviđa da Vladu Srbije čini mali broj ljudi iz politike, dok bi ostali bili profesionalci koji se ne bi smenjivali sa svakom promenom vlasti. Ovaj plan je deo programa nove Socijaldemokratske partije Srbije, čija je registracija najavljena za kraj nedelje, a osnivačka skupština za naredni mesec.

U njemu je predviđeno ukidanje svih agencija čije se nadležnosti preklapaju sa postojećim ministarstvima i izrada detaljne analize svih radnih mesta u državnoj upravi, kako bi se utvrdila njihova efektivnost.

Premijer bi imao samo jednog zamenika, dok bi svaki ministar imao jednog zamenika sa punim političkim kapacitetom koji bi mu omogućio da, u slučaju potrebe, zameni ministra.

"Ovo je dobar osnov za formiranje neke buduće vlade. Ja se zalažem da i postojeća bude manja, ali sa ovim brojem stranaka na vlasti, ovakva kakvu predlažemo nije realna", rekao je Ljajić za "Blic".

On je rekao da je zbog čestih izbora nemoguće izvesti depolitizaciju državne uprave jer stranke posle svakih izbora dovode svoje ljude, a da bi, u slučaju da njegova ideja bude prihvaćena, Vlada imala kontinuitet jer ne bi bilo trgovine brojem ministarstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: