Janković osudio grafite mržnje

Zaštitnik građana Saša Janković zabrinut je zbog pretnji i poziva na linč homoseksualne populacije upućenih povodom beogradske Povorke ponosa.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2009.

11:22

Default images

U dopisu povodom grafita mržnje koji se nalaze u širem centru Beograda, Saša Janković je, između ostalog, ukazao na probleme sa kojim se suočavaju LGBT osobe u ostvarivanju ljudskih prava koja im garantuju Ustav Srbije, međunarodni dokumenti i domaći zakoni, ali i posebnu odgovornost koju u javnim nastupima i onome što rade imaju državni funkcioneri i službenici.

“Verujem da smo saglasni u tome da, iako izuzetno značajna, represivna funkcija države nije dovoljna da se u potpunosti ukloni svaka opasnost, a posebno ne da se kod svakoga suzbiju predrasude i mržnja prema drugačijima od sebe, bez obzira na to da li se ta različitost ogleda u seksualnoj orijentaciji, nacionalnoj ili rasnoj pripadnosti, fizičkom ili psihičkom nedostatku ili drugoj ličnoj osobini”, naveo je Janković.

Zaštitnik građana je ukazao i da je “neophodno unošenje novih antidiskriminativnih i tolerantnih sadržaja u obrazovanje, koji ne brišu razlike, već mržnju; profesionalna edukacija o različitim oblicima diskriminacije u državnim službama i organima, ali i odgovornost za dela i reči državnih funkcionera i službenika, kao i insistiranje na savesnim i odgovornim slobodnim javnim medijima samo su neki od poslova koji nam stoje na zajedničkom putu na kome se nužno moramo dopunjavati”.

“U međuvremenu, država bi morala najoštrije reagovati na nasilje“, zaključuje se u saopštenju zaštitnika građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: