Mađarska: Još jedan napad na Rome

U mađarskom mestu Kišleta jedna Romkinja je ubijena u svojoj kući iz lovačke puške, a njena 13-godišnja kćerka je teško ranjena, saopštile su mađarske vlasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

17:22

Default images

Predstavnik lokalnih vlasti Šandor Penzes rekao je da su napadači u noći između nedelje i ponedeljka na silu ušli u kuću i odmah počeli da pucaju iz lovačke puške na ženu i njenu kćerku koje su spavale, a da su susede probudila tri ili četiri hica. Devojčica je primljena u bolnicu sa teškim povredama na vratu i ruci.

Ona je jutros operisana i njeno stanje je stabilno, rekli su lekari.

Penzes je rekao za AFP da su devojčicu pronašli njeni rođaci u 4 sata ujutru kako u šoku sedi u hodniku, dok je majka već bila mrtva.

Naveo je da napadači sigurno nisu iz sela, pošto u Kišleti, koja ima oko 4.300 stanovnika, nema etničkih tenzija.

Predstavnica lokalne zajednice je rekla da je ubijena žena živela od sezonskih poslova i da nije bila u svađi ni sa kim. Kišleta se nalazi oko 260 kilometara istočno od Budimpešte.

Portparolka lokalne polcije Rita Fedor je rekla da je otvorena istraga i da policija istražuje da li je ubistvo u Kišleti povezano sa sličnim zločinima.

U Mađarskoj je prošle godine bilo 16 napada na Rome, u kojima su korišćene puške, granate i Molotovljevi kokteli.

U novembru prošle godine jedan Rom je ubijen u Nađičeču, u centralnoj Mađarskoj, a u februaru ove godine u Tatarsentđerdu ubijen je mladi Rom i njegovo petoro dece.

U aprilu jedan Rom je ubijen ispred svoje kuće u Tisakelu, na istoku Mađarske.

Portparolka policije je rekla da su sve žrtve živele u kućama na obodu sela.

Mađarske vlasti su formirale istražni tim od 100 policajaca za istragu ubistava Roma. Iako je nagrada za informacije koje će pomoći u hapšenju udvostručena na 100 miliona forinti (370.000 evra) i saslušano više desetina svedoka, počinioci još nisu otkriveni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: