Izbegavati šumske gljive

Lekari poručuju da u ishrani treba izbegavati šumske gljive zbog mogućih opasnih posledica, uključujući i one sa smrtnim ishodom.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2009.

10:36

Default images

Specijalista za infektivne bolesti u Zdravstvenom centru "Dr Milenko Marin" u Loznici Branko Mrđen izjavio je Tanjugu da se na Odeljenje za infektivne bolesti tog centra, radi lekarske pomoći, u proteklih desetak dana javilo sedam pacijenata, od kojih tri sa teškim simptomima trovanja šumskim gljivama.

Posle analiza, od ta tri pacijenta, dva su upućena na VMA u Beogradu, gde se leči još jedan, dok je jedan i dalje na lečenju u Centru, a preostala četiri, sa lakšim simptomima, su posle kraće hospitalizacije, otpušteni kući, precizirao je Mrđen.

Prema njegovim rečima, obilje gljiva, koje se sada, zbog čestih kiša, mogu naći u šumama, povećava mogućnost da berači, zbog sličnosti, jestive zamene sa otrovnima.

Najveća je opasnost kod zelenih gljiva, u narodu poznatih pod imenom "zeke", koje čak i iskusni berači mogu da zamene sa veoma otrovnom zelenom pupavkom, čija upotreba u ishrani, čak i u malim količinama, može dovesti do smrtnog ishoda, upozorio je Mrđen.

On je naveo da zelena pupavka izaziva najteža trovanja uz vrlo brza oštećenja jetre i bubrega, dok se simptomi javljaju kasno i do 12 sati posle konzumiranja.

Slične efekte stvara i bela pupavka, koju često zamenjuju sa nekom jestivom gljivom bele boje.

U slučaju sumnje na trovanje, ako se posle konzumiranja gljiva u roku od pola sata do 24 časa jave muka, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, povećano lučenje pljuvačke, neophodno je odmah zatražiti pomoć lekara, a u međuvremenu treba nasilno izazvati povraćanje i uzimati dosta tečnosti, naglasio je Mrđen.

Prema njegovim rečima, potrebno je brzo reagovanje, jer samo u periodu od 24 sata moguće je preduzimanje specifičnih mera detoksikacije, a kasnije su prognoze neizvesne i često nepovoljne.

Trebalo bi izbegavati konzumiranje šumskih gljiva, posebno zelenih, a nabavka gljiva se preporučuje isključivo u trgovinskim centrima u kojima se prodaju posle provere i sa propisanom pratećom dokumentacijom, naglasio je Mrđen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: