Varšava: Sukob policije i trgovaca

Više desetina ljudi, od kojih 18 policajaca, povređeno je, a 12 uhapšeno u sukobu poljske policije i trgovaca koji se protive rušenju jednog bazara u Varšavi.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

08:18

Default images

Sukob je izbio juče u samom objektu i policija je koristila vodene topove protiv trgovaca, koji su uzvratili kamenicama, ciglama i štapovima. Trgovci su pokušali da, koristeći kamenice, suzavac i aparate za gašenje požara, spreče obezbeđenje da uđe u zgradu, gde se od pada komunizma 1989. godine nalaze njihovi štandovi sa odećom i cipelama.

Veći broj pripadnika obezbeđenja i varšavske policije nekoliko puta je pokušavao da zauzme objekat, tokom tročasovnog sukoba, koji je uživo prenošen na poljskoj televiziji.

"Kada su gradske vlasti pokušale da uđu u zgradu i ubede trgovce da je napuste, naišli su na žestok otpor ljudi koji su se zaključali unutar objekta", izjavio je predstavnik opštinskih vlasti.

Gradske vlasti žele da sruše zgradu i da na njenom mestu podignu muzej moderne umetnosti, a sudskom odlukom trgovcima je naloženo da do 18. jula napuste zgradu.

"Pomozite nam da sačuvamo svoje poslove.Ovo je čitav naš život", poručio je jedan od trgovaca, kojima je ponuđena alternativna lokacija na periferiji Varšave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: