Miloš Obilić kao albanski vitez

Njujorški izdavač ”Palgrejv Makmilan” za 7. jul najavljuje izdanje knjige prema kojoj je Miloš Obilić albanski vitez, piše “Politika”.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

01:58

Default images

Prema najavama njujorškog izdavača ”Palgrejv Makmilan”, 7. jula biće objavljena knjiga Ane di Leljo ”Bitka za Kosovo, 1389: albanski mit” koja, prema opisu izdavača, nudi ”fantastičnu priču o Muratovom napadu na Kosovo i ubistvu Murata koje je izvršio albanski vitez Miloš Kopilik.

U prikazu knjige na Internetu, izdavač objašnjava da je Miloš češće bio prikazivan iz srpske perspektive, koja je isticala čast srpskog viteza Obilića, te da njihova knjiga “pruža bolje iznijansiranu priču za razumevanje ovog snažnog mita o nacionalizmu i pripadnosti”.

U uvodu ovog teksta, izdavač kaže da Boj na Kosovu 1389. godine ima ogromnu simboliku u formiranju modernih balkanskih država, posebno među nacionalističkim krugovima Južnih Slovena i Srba.

U biografiji autorke Ane di Leljo piše da je ona gostujući profesor na diplomskom programu međunarodne saradnje na Nju skul univerzitetu iz Njujorka i da radi na kosovskom Institutu za novinarstvo i komunikacije u Prištini.

”Palgrejv Makmilan” je englesko-američka izdavačka kuća, koja postoji od 1843. godine i objavljuje knjige iz oblasti društvenih nauka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: