Utorak, 30.06.2009.

01:58

Miloš Obilić kao albanski vitez

Njujorški izdavač ”Palgrejv Makmilan” za 7. jul najavljuje izdanje knjige prema kojoj je Miloš Obilić albanski vitez, piše “Politika”.

Izvor: Politika

Miloš Obiliæ kao albanski vitez IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Vukašin Šuvaković

pre 14 godina

Koliko se to nama svidelo ili ne, ali ni mi sami ne znamo ko je bio Miloš Obilić i da li je uopšte i postojao. Pa verovatno tu tajnu i Albanci znaju pa kad mi ne znamo pouzdano ko je Miloš Obilić, onda znaju AlbanciNiko. Oni imaju isto dokaza da je njihov koliko i mi da je naš (ako izuzmemo naše narosne pesme koje ne mogu istorijsi dokazivati postojanje nekog). Oni kažu da je njihov a mi kažemo da je naš. To su fore utvrđivanja šta je čije i ko je gde bio pre 700 godina. Još niko nije pokušao da nam ukrade Milutina Milankovića, Dobricu Ćosića, cara Dušana i sve Nemanjiće redom, Nikolu Teslu, Mihaila Pupina i dr
Naučićemo mi da živimo i bez Miloša Oibilića

xhape

pre 14 godina

slucajno mi je poznato da se u odredjenim naucnim krugovima u Pristini takodje zastupa i teza da je Karadjordje takodje poreklom Albanac...i da je boj na Kosovu bio bratoubilacki rat, jer su i Srbi i Turci prisilno mobilisali u svoje redove veliki broj Albanaca...kada je jedan prijatelj pitao na jednom od ovih predavanja a gde su `srpski` Albanci bili kada je srpska vojska pred boj pricestila u crkvi, dobio je odgovor da su oni - cekali ispred.

Box

pre 14 godina

Hoce li neko od nasih reagovati?
Ili cemo i dalje cekati nesto?....Mi Srbi spori.....
Ima li to smisla ili.....pusticemo kao i sve do sada....
Sta reci?

667

pre 14 godina

Evo stranice posvećene ovoj knjizi na sajtu izdavača: http://us.macmillan.com/thebattleofkosovo1389
A evo i kontakta, ako bi neko da ih "pozdravi", samo apelujem da to ne čine niti oni sa slabijim poznavanjem engleskog, niti oni koji će ih samo počastiti psovkama...
http://us.macmillan.com/splash/contact.html

Dusan

pre 14 godina

Ako postoji neki predak u dalekoj albanskoj istoriji koji se zvao Milos, to moze znaciti samo da su Albanci poreklom ustvari Srbi. ;)
Bas me nasmejala ova "albanska" spisateljica;)))

Vojvodina

pre 14 godina

Predlazem da sada Albanci postave jedan ogroman kip slavnog im junaka na sred Pristine kao sto su Srbi to samovoljno ucinili posle "jogurt" revolucije sa nepostojecim mitskim junakom im Jovanom Nenadom "Crnim", na sred katolicke Subotice sa samo 10 % Srba.
Nije lose da se vidi da i drugi mogu primenjivati istu taktiku re. istorijskog trabunjanja o "Srpskom" Kosovu i nekoj "Srpskoj" Vojvodini.

stefan

pre 14 godina

A mene ova vest tako ni najmanje ne pogadja, niti je bitna za moj duhovno-materijalni napredak. Cime se vi ljudi zamajavate... Posao, skola, porodica... Bolje o tome da se brinete.

Petar

pre 14 godina

Bas slatko sto ste ovo zaboravili da pomenete:

http://www.newschool.edu/internationalaffairs/ptfaculty.aspx?id=28525

,,Ana Dileljo predaje pri programu za Međunarodne odnose. Dileljo je takođe konsultant i savetnik premijera Kosova i radi na Ustanovi za izgradnju kapaciteta Fonda za razvoje ujedinjenih nacija i kosovske Fondacije za otvoreno društvo.''

Comaz

pre 14 godina

Prosto treba reci samo jedno covek je epski lik potpuno stran istorijskoj stvarnosti koja se oblikuje kroz razne vidove dogmatske cinjenice da se istorija upotrebljuje doslovno kao sredstvo danasnjeg potkusurivanja proizaslog iz pera nekog zaludjenog coveka koji nema sta pametnije da radi vec da pripisuje izmisljenu licnost epske poezije drugog naroda kao stvarnu istorijsku figuru sopstvenog misleci da ce time uvecati svoje ime koje ce da paradoks bude veci biti nestvarnije od izmisljenog viteza Kobilica ili Obilica sasvim svejedno.

Sunny

pre 14 godina

Mislim da je cela postavka naopako postavljena.
Jednostavno, ako se knjiga bavi Albanskim mitovima, ona ne tvrdi da je Miloš bio Albanac, već da postoji mit o Milošu Kopiloviću i njegovoj ulozi u Kosovskom Boju. I tu ne laže.
Sa druge strane, Albanci tada nisu ili muslimani, jer je tek posle te bitke islam stigao na te prostore, samim tim su im i imena bila "hrišćanska".
nisu postojali ni Albanci, Srbi, Makedonci, Hrvati, Mađari... kao narodi, već su se borili pripadnici različitih plemena, izmešani.
Na turskoj strani je bilo i hrišćana, ne treba zaboraviti. Svaki velmoža, bez obzira na jezik kojim je govorio, branio je u osnovi svoje lične interese, a istorija je velikim delom zajednička. Na kraju, ako je Miloš i postojao, ko zna ko su mu i šta su mu bili majka i otac, niti odakle je poticao. Jedino je verovatno da je bio hrišćanin, kao i skoro svi na tim terenima.
I zašto svi svojataju istoriju, kad je vekovima zajednički izgrađivana i življena. To je potreba savremenih nacionalista, a ne istorijska realnost.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Po tome je i MILOSevic Albanac:)
Mene zanima samo jedno,hoce li neko od nasih zvanicnika zatraziti da se ova knjiga zabrani kao neverodostojna ili nas bas briga?Da su nesto slicno uradili Grcima ovi bi poludeli,manifestovali ispred kuce doticne itd...!

frax08

pre 14 godina

Ma koliko to moglo zvučati paradoksalno, mit ništa ne krije: on ima funkciju da iskrivljuje, a ne da potiskuje. Ovo vazi obostrano.

Juki

pre 14 godina

Lepo piše da je u pitanju "fantastična priča", tako da stvarno ne vidim zbog čega bi iko ikoga pokušavao da tuži. U fantastičnoj priči po definiciji možete da pišete šta hoćete (kao kad sanjate san - nešto je pravo, nešto nije, nešto je uvrnuto u odnosu na pravo). Kao onaj crtani film u kome Merlin pretvara dečaka (budućeg kralja Artura) u ribu, i naravno da se istoričari nisu pobunili da deca ne mogu da se pretvaraju u ribe.

Darko

pre 14 godina

Ovo izgleda kao namjerna i cinična provokacija britanaca i amerikanaca u cilju produbljivanja srpsko-albanskih sukoba.

Sve više sam siguran da za amerikance i engleze ne postoji stvar koju ne bi uradili da postignu svoje političke ciljeve. Jezivo.

Prevodilac

pre 14 godina

Knjiga je verovatno dobronamerni pokusaj da se vise svetla i realnosti unese u nasu istoriju. Ima mesta gde je nasa istorija zaista naduvana kao balon. To je sve imalo posledice na cele generacije. Poslednji rat je dokaz za to.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Za one koji misle da je ovo nevažno pitao bih njih šta mislite kako bi reagovala Italija ako bi se našao takodje neki hrvatski književnik koji bi Marka Pola proglasio Hrvatom samo zato što je rođen na Korčuli.

Ako sada Srbija bude šutjela Albanci će onda preduzeti još drastičniji potez.

Ovu tzv. književnicu treba tužiti za falsifikovanje.

Valjda će neko iz ove nesposobne vladajuće klike konačno reagovati!

Namcor

pre 14 godina

A kad ce da vlada uvede albanski kao zvanicni jezik? Mislim trebace nam posto mi nismo mi vec albanci a nasa vlada samo cuti li cuti. Dinkicu, Tadicu, Djelicu - pojela maca jezik???

ana

pre 14 godina

Ovo me podseca na period bombardovanja, kada sam na televiziji gledala jednog "priznatog" srBskog istoričara (ime mu neću navoditi), kako objašnjava da je Aleksandar Makedonski bio Srbin i zvao se Aleksandar Karanović. Štaviše, Karadjordje nije imao taj prefiks kara- u imenu zato što smo ga mi preuzeli iz Turskog, već su Turci prvo tu reč uzeli od nas. I kao kruna svega, a prateći afiks "kara", došlo se do zaključka da su Srbi narod najstariji, te da se nisu naselili na teritoriji Srbije, već da su tu postojali od perioda vinčanske "civilizacije", koja je prva civilizacija u Evropi, a ko zna, možda i na svetu. Ako sve to uzmemo u obzir, nebitno je da li je neka tamo Amerikanka napisala da je Obilić Albanac, jer su i Albanci i Amerikanci Srbi, te mu to dodje isto..... Oooooooo ljudi, kada ćemo prestati da lupamo glavu ovakvim glupostima???

Milorad Jevtic

pre 14 godina

Nacionalna predanja na Balkanu su cudo. Verovatno se malo zna da bugarska deca uce izmedju ostalog i o bugarskom junaku "Marko krale" iliti kraljevicu Marku. Nista cudno da i Albanci imaju iste i slicne likove. Mnogo smo isti, verovali ili ne.

Šok koridor

pre 14 godina

Dobro je, dobro je, ako ovako nastave, priznaće i Slobu za svog nacionalnog heroja. Da se zna. Niko za albanski narod na Kosovu nije uradio više od njega.

Milan NS

pre 14 godina

E pa lepo, ako nacije u savremenom smislu nisu postojale, jer su one, je l tako, tekovina 19. veka, i ako nije bitno ciji je Milos Obilic (mozda je i bitno, ali ne sme, izgleda, biti Srbin), nesto mi se hoce da Platon, Aristotel ili , na primer, Cezar budu Srbi. Sto da ne. Mozemo malo i na Daleki istok ili u jos dalju proslost jer tu su i Buda, pa malo, geografski, blize Hamurabi. Otkud Francuzima da je Jovanka Orleanka Francuskinja ili Svajcarcima da je Viljem Tel njihov (narocito ako nije postojao)?Mozda su i oni Srbi ili Albanci? Kad se radi o necem srpskom, onda izgleda vazi 'svoje ne damo, srpsko hocemo'. Sledstveno tome, Tesla je Hrvat koji nije mario za srbiju, Dubrovnik je od iskona hrvatski, Vojvodina je 'povijesni hrvatski terotorij', bugarsko je sve do juzne Morave, a i malo zapadnije, a o albanskim pretenzijama i da ne govorimo. Kako je krenulo, ispasce da nista svoje nemamo, ni veru, ni kolektivno secanje, ni, na kraju, pravo na postojanje. I ovo nije ni teorija zavere ni paranoja vec samo pocetak neceg znatno konkretnijeg i perfidnijeg.

Mocni Thor

pre 14 godina

Milos Obilic nije bio ni srbin, ni albanac, vec dalmatinac. Sultana je ubio slucajno, kada mu se ovaj zakacio za udicu i progutao plovak, koji ga ugusio.

Todorovic

pre 14 godina

Pa dobro,
Gospodjo spisateljice nadam se pre nego sto ste napisali te nebuloze provjerili kod turskih izvora ko im je na Kosmetu ubio sultana.

Andrej

pre 14 godina

O Obilicu nema nikakvih istorijskih podataka osim izvestaja da je ubio Murata. Po onome sto znamo o njemu, a ne znamo gotovo nista, mogao je da bude i sa planete Mars.
Ali i nije svrha njene knjige da utvrdjuje Obilicev identitet. Svako ko pogleda opis i sadrzaj knjige na web stranici Palgrave-a videce jasno da je ona, zapravo, zainteresovana za to kako je kosovski mit odjeknuo u Albaniji i sta se o tome pevalo i pricalo tamo. Ona zapravo govori o prevodu jednog albanskog epa o kosovskom boju i kao je tamo izgradjen mit o Turcima i Srbima.
Prema tome, nama treba da bude drago sto se o tome pise i u drugim zemljama i sa neke druge tacke gledista. Nece zbog toga Obilic imati nista manje znacajnu ulogu u srpskoj mitologiji, niti je on rakija sa zastitnim znakom pa da drugi ne mogu o njemu da pisu.

Natalija

pre 14 godina

To uopšte nije nemoguće, kao prvo u srednjem veku nisu postojale nacije u današnjem smislu te reči. A kao drugo ubistvo sultana Murata je bio KLASIČAN primer zavere u sultanatima, kada bi klika koji vlada iz nekih svojih baznih interesa, smenjivala sultana. Klika je rešila da od više Muratove dece presto pripadne baš Bajazitu (iako po važećem protokolu on ne bi došao na presto!). Izvršilac smaknuća sultana Murata, je svakako morla biti osoba od poverenja, muslimanske vere i tsl. A naš srpski mit o kosovkom boju – Obiliću, Vuku Brankoviću i drugima nastao je sa zakašnjenjem od 70 godina – kada više nije bilo živih svedoka!

Ljuba

pre 14 godina

Cela ova priča ima smisla koliko i pitanje "da li je Deda Mraz Norvežanin ili Finac?" (a možda je i Šveđanin). Miloš Obilić em (najverovatnije) nije ni postojao, em u ono vreme nisu postojali pojmovi "nacija" i "nacionalizam" u današnjem smislu. Iz cele ove sprdnje sa Obilićem/Kopilikom neku korist mogu imati samo srpski i albanski kompleksaši koji bi da dokazuju kako su "oni drugi" varvari bez sopstvene istorije, pa kradu tuđu. Ostale (99,9% sveta) će, kao i do sada, biti baš briga dokle god se ne koljemo međusobno...

Petar

pre 14 godina

Srbin sam i ovo mi je potpuno idiotski, ali.....ajde da vidimo ko kakvim podacima raspolaže. istorija i nauka uopšte, uče nas da se do novih otkrića dolazi, pogotovo kod long distance varijanti....mada ovde baš sumnjam.....sunce li im kalifornijsko!

Dimitrije

pre 14 godina

ej umorna zemljo izmucena...

1 Obilic nikada nije postojao
2 Obilic je skraceno od Kobilic. Milos i Miklosh su slovenska imena. Ni kobila i Milos nisu albanska imena
3 u 14. veku Albanci nisu bili vecina u KiM, nego Sloveni
4 sada je 21. vek, ja ne smem da pricam srpski u Pristini, edhe une nuk do te flas Shqip ne Belgradi, sepsre kjo eshte o poshte o lart shume e rezikshem isto ni albanski u Beogradu, jer je gore dole to jako opasno.

Umesto da gledamo kako da gradimo fabrike, napravimo meritokratiju, da se borimo protiv mobinga, belog roblja, gladi, mi se Jovo nanovo vracamo u mrznje, podele, ratove...Ja sam ponosan sto sam Srbin, a ponosan sam i sto ne mrzim bracu Sciptare (ne vredja ih kad se ubaci c, u originalu se pise Shqiptar a cita Sciptar), a pravo da vam kazem stidim se sto umesto da se bavimo inzenjerima i pametnim stvarima, mi imamo uvek iste probleme ko da je ovo neko vrzino kolo...Pa ljudi, Kraljevina Albanija je imala svog kralja(Zog I), svog Tita (shoku Hoxha), svog Drazu (pukovnik Ermenji), svoje Ljoticevce (Balli kombatare), pa opet sada u 21. veku njima se za predsednika kandiduju umereni ljudi(jedan je onaj valjda slikar) a ne Taqi ili Sheselj. Sta hocu da kazem -- Albanija nije Kosovo, Kosovo je i Zapadna Hercegovina, i Hrvatska i Srbija, i mi smo bre u nekom balkanskom kotlu kao da smo prokleti i za sta god da se uhvatis (npr Mijo Kovacevic) uvek bre neki problemi i incidenti. Ajd svi da odemo u Berat, Albanija, na more i da ti ljudi svi skupa dodju ovde na EXIT pa ce biti manje ratova izmedju Taqista i Seseljista. Najozbiljnije, ajd da idemo na Mediteran (rep.Albanija) jer su to manje tvrdi ljudi od KiM i nas ovde. Ziveo mir

Istoricar

pre 14 godina

...ne mogu da verujem da ljudi dovode u pitanje Kosovski Boj, Milosa Obilica, Vuka Brankovica... O ovim dogadjajima i licnostima postoje brojni istorijski dokazi koji nemaju veze sa nasim narodnim pesmama u kojima ima dosta nepoklapanja sa zvanicnom istorijom. Treba da vam bude poznato da dan posle Kosovskog Boja u Parizu zvonila crkva u znak "pobede" hriscanske vojske na Kosovu Polju. Vuk Brankovic nije bio izdajnika kako je to prikazano u filmu i u narodnim pesmama, ako se malo vise zainteresujete videcete da je on posle Kosovskog Boja radio na ocuvanju Srbije sve do pada Smedereva. A Mislos Obilic je istorijska licnost i za to postoje mnogi istorijski dokazi koji se ni malo ne oslanjaju na narodna predanja.

a

pre 14 godina

Ljudi smirite malo strasti. Lepo pise da knjiga nije istorijsko stivo, nego zbirka MITOVA o kosovskom boju. Ima puno svojatanja junaka (npr. Sibinjanin Janko...) Ovo nije primer revizije istorije nego jednostavno pregled albanskih mitova o dogadjaju od pre 620 godina koji nama kroji dnevnu politiku. Mitove ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Илија Дракулић

pre 14 godina

Вест више говори о "Политици", "политици", и о онима што мисле да се јако разумеју у политику због тога што их је неко слагао да су оспособљени да на брзину прочитају наслове. На крају, и из наслова рада може да се закључи да се ради о миту, а не о Ем Ај Ти-у. О корупцији неком другом приликом.

Stanislav

pre 14 godina

E sada me samo zanima zasto su onda srusili za Vidovdan spomen cesmu caru Lazaru u Gnjilanima?

Mogli su i njega lepo da prekrste pa da bude albanski heroj Lasim Hrebeljani.

Goran

pre 14 godina

Mala ispravka. Miloš Obilić je mit i nije postojao. Nema ga ni u jednom Turskom zapisu iz tog vremena (a ni u Srpskom). Miloš Obilić je sudbinski vezan za Muratovo ubistvo.Miloš postoji samo ako je zaista ubio Murata. Znamo da je Murata ubio Bajazit, prema tome, Miloš je MIT.Sličnih mitova ima u svim kulturama, pa i u Albanskoj.

Srpkinja poreklom s Kosova

pre 14 godina

Koliko halabuke oko gluposti! Ništa bolje nego malo senzacionalizma da raspali srpski nacionalistički ponos i da skrene pažnju sa bitnih pitanja. Je li bitno da li je Miloš Obilić bio Srbin ili Albanac kada nam se ekonomija raspala a institucije su bolesno neefikasne i korumpirane? Uzgred, to što je neko slušao narodno predanje o tome kako je Obilić najveći srpski heroj ne znači da je on istorijska ličnost. Štaviše, postojanje čoveka pod imenom Miloš Obilić niko nije mogao da dokaže (osim možda klike istoričara koji neumorno pišu o tome kako su Srbi narod najstariji). Get real!

Pathon

pre 14 godina

Medju Albancima postoje pravoslavna imena i dan danas, a postojala su i pre 600 godina kada su svi od reda bili hriscani, katolici i pravoslavci. Licno poznajem dva Albanca pravoslavca - jednom je ime Ilija a drugom Dimitrije. Jedino im se prezimena ne zavrsavaju na -ic. A o Milosu Obilicu ne treba dizati tolike tenzije jer niko ne zna ni da li je postojao a ne kom je plemenu pripadao. Ne zaboravimo pri tom da je medju Lazarevim borcima bilo i ljudi iz drugih plemena, od kojih su danas mnogi Albanci. Ko bolje poznaje srednjovekovnu istoriju Srba isto tako zna da su ugledni Srbi i Albanci u to vreme stupali u brakove i pobramtistva. Kome je Lazar delio plodnu zemlju po severnoj Grckoj? Kome je Skendberg pruzio utociste? A to sto su nacionalisti modernog doba istoriju izvrnuli zarad svojih politickih ciljeva i predstavili je neuukom narodu kao jedinu istinu, dovoljno objasnjava tragediju trenutnih srpsko-albanskih odnosa. Uostalom, na knjigu treba odgovoriti knjigom. Ko se plasi akademske debate?

Tanjian

pre 14 godina

Ovo je upravo nacin zbog koga je Srbija izgubila prethodne ratove. Nije bila spreman za ratove propagande. Rusi zbog ovakvih slucajeva oformili komisiju koja se bavi zastitom Ruske istorije i ta komisija se bavi ovakvim krivotvorenjima svoje istorije od strane neprijatelja. Ne slazem se sa svime sto Rusi rade, ali definitivno su prepoznali opasnost i preduzeli mere da se zastite. Da je kod nas pameti vec juce bi bila formirana ista ovakva komisija.

kd

pre 14 godina

još jedan dokaz da dobro baratamo mitovima, toliko dobro, da smo sem sebe uverili i druge u njih, pa se otimaju za iste. I tako je Miloš postojao,ko što smo pobedili 1999. kao i 1389.to već znamo. Važno da nam je naša istorija poznata, a sve druge su falsifikat.Valjda će Albanci biti srećniji sa prisvojenim Milošem

janos

pre 14 godina

Oprez!Knjiga jos nije objavljena, i u najavi ne pise da Anna Di Lellio tvrdi da je Milos Obilic u stvari Albanac nego se knjiga bavi albanskim epovima na temu Bitka na Kosovu u kojima se pojavljuje licnost,u albanskoj tradiciji poznat kao Millosh Kopiliq. Ima razlike. Epske pesme,kao sto znamo, obicno ne sluze kao pouzdani izvor za istorijsku nauku, vec se u njima istorijske kao i fiktivne licnosti tradicionalno svojataju, i oblace u nacionalni kostim svih zainteresovanih strana.Prvi slucaj koji pada na um je navodno vanbracni sin ugarskog kralja Sigmunda Luxemburskog, Sibinjanin Janko - Hunyadi Janos - Juan de Hunedoara, koji se pojavljuje u srpskim, madjarskim i rumunskim epovima.
Manje je poznato da je ep Zidanje Skadra na Bojani, u raznim varijantama prisutan u skoro svim evropskim kulturama:U ovoj pesmi, Albanci grade tvrdjavu Rosafa,Srbi Grade Skadar na Bojani, Madjari grade tvrdjavu Deva, ali svima se konstrukcija redovno rusi dok ne "ugrade" ljudsku zrtvu. U Engleskoj umesto tvrdjave,gradi se most, a rezultat je poznat svakom detetu predskolskog uzrasta kroz pesmicu :London Bridge is falling down....
Moguce je dakle,da je "Politika" pa i vi, trebalo da saceka da se knjiga objavi i da se procita...

Tex Willer

pre 14 godina

Ove godine mi Albanci smo propustili da slavimo u Gazimestanu ali sledece godine tamo smo zajedno sa Srbima!
Mozda cemo imati priliku da se upoznamo vise i razmenimo misljenja o istoriji

Miloš

pre 14 godina

Ova vest je jeftina provokacija ja stvarno ne znam kakve veze ima što će biti objavljen taj roman pa mogu i film da snime i da kažu da je istina i koga briga?!Prvo nije sigurno ni da je postojao Miloš Obilić, drugo jel neko zaista misli da će Amerikance koji misle da je Evropa država,da je Italija glavni grad Francuske itd.....zanimati knjiga o nekom srpskom ili albanskom vitezu?!Iskreno meni je sve ovo komično ali to rade narodi u nacionalnom zanosu pa kad nemaš svoje a ti se kiti tuđim perijem,mada mogli bi da se setimo slične situacije i kod nas tokom 90tih kada smo mogli čuti od koje kakvih teorije od onih da smo na Balkanu još od pre 2000 godina pre nove ere pa do onih Srbi najstariji narod,Srbi pa amebe,Srbi su stvorili Boga a Bog svet itd....i tako dok ostatak planete živi u sadašnjosti i planira budućnost mi tapkamo u mestu i prepiremo se oko gluposti.Balkanska posla....... nastaviće se

Xhafa nga Istogu

pre 14 godina

Radi pravilnog informisanja :
Albanci poseduju tri vere : islam , katolicanstvo i pravoslavlje.Albanci nose imena koja imaju nacionalni
ili verski karakter. U ovom slucaju Milos je pravoslavno ime koje nije rezervisano samo za srbe nego i za ostale. Primer : Milos Foreman- slavni reziser, nije bio srbin , albanac Milos Djerdj Nikola (Midjeni) , bio je krsten u crkvi , naravno pravoslavnoj, po starim slavenskim crkvenim obicajima. Samo jedno da nam je jasno da ne mogu se kultura i obicaji seci nozem kao sir , ovde postoji jedan drugi komplikovaniji fenomen.

ognjen

pre 14 godina

Ovde jos uvek nema posla za diplomatiju, a jos manje za dijasporu. Ali ima velikog posla za srpske istoricare, koji su, ruku na srce, mogli mnoge stvari da urade i pre cetrdeset godina kada su istorijski falsifikati kod Albanaca vec imale sistematican oblik i karakter. Nazalost, srpskim medijevalistima prece su bile (a tek sada su) neke druge stvari, vaznije je pothranjivati sopstvene mitove za saku eura na nekoj univerzitetskoj tezgi u provinciji. Uz to, medijevalista koji bi retoricki, tehnoloski i na tecnom engleskom mogli da se nose sa lavinom falsifikata koja ce tek da nas pogodi, u Srbiji vise nema - svi koji su znali da odrade svoj posao primereno duhu vremena oterani su na marginu, izvan zemlje ili pod istu.

marko, nis

pre 14 godina

Slika o Kosovskoj bitci je mnogo vise mitska nego cinjenicna. Nema nekog relevantnog podatka da je postojao nekakav Milos Obilic, i on je deo ovog mita. Prema tome, ova knjiga daje pogled na Kosovski mit iz srpske i albanske perspektive, koje obe fabrikuju fantastiku i romanticne likove i price koje se nikada zaista nisu desile.

amstel

pre 14 godina

U prvim istorijskim izvorima pisanim posle Kosovske bitke, Milos Obilic se i ne pominje. I Srbima i Albancima bi bilo najbolje da se okrenu buducnosti umesto sto zive u proslosti, ili jos gore, u fantazijama.

Paco

pre 14 godina

A koga uopste i nasa i albanska prica u Americi interesuje. Kad ste zadnji put kupili knjigu koja se bavi istorijom Ekvadora, Vijetnama ili Novog Zelanda. E tol'ko je i njih briga za nas. Sto se bre dzaba lozite?

novi revizionizam

pre 14 godina

Naravno kao i Srbi i Albanci imaju svoj mit o ovoj bici. Jedini problem je knjigu napisala neka socioloskinja a ne istoricarka. Imali smo revizionizam za II sv rat, evo sad imamo i za 14. vek.

Jesus Christ

pre 14 godina

Medju Albancima postoji jos 20% pravoslavca a Miloš se zvao i cuveni Albanski pisac Migjeni - Milosh Gjergj Nikola. Ipak, to nema nista sa Milošem Obilićem. Ja licno ne verujem da je on bio Albanac, ali to bi ostavio historcarima.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ništa čudno, ni neobično, na ovim balkanskim prostorima je prekrajanje i ulepšavanje istorije za dnevno-političke-nacionalističke svrhe oduvek bio vrlo praktikovan sport. Presno laganje se podrazumeva, samo ako doprinosi "našoj stvari".
Istorijska istina je neuporedivo tužnija i ružnija, a to je da smo i Srbi i Albanci i ostali Balkanci bili 500 godina obična raja i vlasništvo turskih spahija i dahija (a tako i tretirani). Zato svi mi Balkanci bolujemo od mitova i legendi prepunih raznih div-junaka koji su levom rukom sekli Turke na buljuke a desnom zahvatali rujno vino iz otvorenog bureta. Međutim, ništa od toga nema blage veze sa stvarnošću, svi ti mitovi i legende su bili samo neka vrsta odbrambenog mehanizma i način da se pobegne iz tužne i ružne stvarnosti. Jedan od odličnih primera je Kraljević Marko. Vekovima guslamo o nekakvim njegovim "junaštvima" a istorija kaže da je on bio samo mali i beznačajan provincijski plemić koji je poginuo kao turski vazal, boreći se na strani Turaka protiv hrišćana.
A za dotičnog Miloša Obilića, ne zna se čak ni za sigurno da li je postojao, još manje kojem je plemenu, a ne nacionalnosti, pripadao (jer u to vreme se može govoriti samo o plemenskoj, a ne nacionalnoj pripadnosti jer nacija nije ni bilo). Ali nije bitno, legenda i mit su nam lepši i uvek draži od stvarnosti i istine. Isto važi i za Albance. U stvari, mnogo smo isti. Zato i imamo toliko problema u međusobnim odnosima.

Predrag

pre 14 godina

Da je Milos stvarno bio Albanac to bi oni odavno rekli.. Ovako iznositi konstatacije posle 600 godina, samo izaziva sve veci i veci razdor izmedju Srba i Albanskih istomisljenika.. Ako je danas Kosovski boj tema Albanaca, sutra ce biti Solunski front, pa ce da biti tvrdnji da je moj pradeda ustvari Albanac... Sramota.

BanCho

pre 14 godina

Veće skrnavljenje u životu nisam video ni čuo, još od kako je Keba prepevao "Paint It Black"... Šta sve neki mozgovi sebi daju za pravo...

Sofija

pre 14 godina

Koliko vidim ovde je slučaj jasan. Neko ko ima malo više para našao izdavača, pa još rešio da kroji istoriju. Neko baš nije imao mašte kao Tolkin, pa pustio mašti na volju, i nešto što nije mitologija nego istorija, rešio da prepravlja. A Amerikanci jedva dočekali ovako nešto, pa požurili da odmah objave. Nadam se da će se neko od političara makar malo pobuniti, i pokušati da urade nešto povodom ovoga. Ako smo već kod toga Srbi postoje od VI veka, ali svako želi da prisvoji nešto njeno baš zbog BOGATE istorije. Sutra očekujem vest: Srbi nisu Srbi, to su Amerikanci, njih je našao Kolumbo prema najnovijim otkrićima.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Istoriju bi trebalo da pisu istoricari Balkana i to zajedno. Zar u "Kosovski boj" nisu ucetvovali svi balkanski narodi (Srbi, Grci, Bugari, Makedonci, Hrvati i Albanci)? Ne bi bilo lose da se otvaraju i Turski tefteri i da se vidi sta tamo pise. Ja za sebe sam bio uvek pristalica da politika treba da bude daleko od istorije. Bez uvrede za srpsku istoriju ali ona nije u stanju ni da kaze tacno gde je groblje Draze Mihajlovica, a kamoli za nesto sto se dogodilo pre 620 godina. Za albanske allistoricare ne bi sada nista pisao.

slavica

pre 14 godina

Ko nam je kriv kad ne znamo da lobiramo sami za sebe. Oni su to poceli na vreme, mislim na Kosovare, Albance kako god hocete. Silna dijaspora niko nista ne radi, a i kad su hteli ovi ovdasnji su im podmetali klipove u tockove.... kakav smo mi Srbi narod ... sami sebe unistavamo... i ne treba da postojimo... i bicemo manjina u svojoj drzavi... ako, treba tako

SVD

pre 14 godina

Ovo podseća na "Adamova i Evušku" prve ljude - Ruse, iz doba ruskog dokazivanja da su svuda bili prvi. Tako će i Knez Lazar biti Knez Lazari, albanski vođa. Glavno je da albanski nacionalizam buja, uz pomoć svojih slepih američkih saveznika. Kada se probude, biće kasno - kao u Avganistanu!

Bojan

pre 14 godina

Samo me interesuje kako gospodja Di Lejo objašnjava da je Obilić Albanac, kad ni mi Srbi nismo 100% sigurni da je postojao čovek pod tim imenom.

bezimena

pre 14 godina

Da je "nova" vlast personalno manje pohlepna, bilo bi novca za lobiranje u svetu (još smo za miloševićevske vladavine videli koliko je važno), pa bi se štampale knjige koje promovišu Srbiju i njenu istoriju i ne bi čitali ovakve vesti. Očekujem da se sada javi sveznajući V.Jeremić&co i da se počne sa trućanjem o medjunarodnom pravu...

p.s.Miloš Obilić je "baš" albansko ime i prezime i nama ova laž može izgledati smešna, medjutim, svet ne pravi tu razliku a knjige ostaju budućim generacijama!

sara

pre 14 godina

Ne poznajem diplomatske obicaje, ali zar ne bi neko, u ime nase Vlade, trebalo da posalje pristojan dopis izdavacu i objasni mu razliku izmedju krivotvorenja istorije i puke, kako to Ameri zovu, "fiction" literature? Kao, neka naznaka na pocetku knjige, ili nesto slicno?
Pa gde bi Grci ili Italijani ili Spanci ili Francuzi ili bilo koja druga evropska nacija (ne izmisljena, vec prava) cutali na ovako nesto?! Ej, bre!
Pa sad bi i identitet da nam maznu! Pa, malo li je!
Eto tako se to radi, dovrsava izgradnja tzv. drzave...

Hm

pre 14 godina

Puno je toga nejasno na ovim prostorima... Hrvati su 'spasili' Srbe od Bugara, dok su Srbi 'spasili' Hrvate od Turaka (o tome se jako malo pise, ali zato su Jasenovac i 90te popularne). Istina Srbi su za to dobili zemlju u HR, ali to je to. Tko je sta bio, to je totalno nebitno. Bitno je da ovaj prostor napusti istoriju koja nista dobroga nije dala na ovim prostorima.

Mihajlo

pre 14 godina

Pa kako vas nije sramota! Gde medju albancima ima ime Milos? Pa to je takav falsifikat gori i od onog da su srpske crkve i manastiri koji su bili rusene i paljene od albanaca ni manje ni vise nego albanske! Pa po turskom katastru za oblast Kosova iz 1455. na Kosovu je po popisu svega 0.26% albanskih imena cak je i taj % pod znakom pitanja. Da kritika bude konstruktivna predlazem Gdji da se preorijentise na americku istoriju i "tretman" americkih indijanaca!

Rade

pre 14 godina

Najlakse je krasti identitet jednog naroda od drugog. Narodni identitet i kultura nisu predmet zastite autorskih prava, nazalost i svako moze da dopisuje sta hoce, ma koliko to zlo, obesno i necasno delovalo. Jos se lakse krade identitet davno izumrlih naroda poput Ilira, Tribala, Dardanaca, Tracana cemu je nas sused odnosno narod koji je kako saznajemo posegao i za Milosem Obilicem, izuzetno sklon. Ne vredi u raspravama sa vetrenjacama pominjati cinjenice, narocito cinjenice vezane za jednog od vitezova Svetog Kneza Lazara Hrebeljanovica - Milosa Obilica. Sta reci o cinjenici da je najveca albanska istorijska licnost Djordje Kastriot Skenderbeg polusrbin od majke Vojislave Srpkinje i oca Jovana iz pravoslavne familije Kastriot inace srpskih velmoza kod Cara Dusana? Medjutim, nije to sve, jos jedna nacija na Balkanu zeli da prisvoji deo identiteta i kulture drugog naroda, nama veoma bliskog, pa vec 15 godina imaju spor oko imena njihove novostvorene, a zapravo davno postojece drzave drugog naroda. Ne postoji na zalost nikakva sudska instanca koja bi o ovome mogla da raspravlja. Tragedija je sto izmedju Srba i Albanaca ima vise cinjenica koje bi mogle da nas spajaju, a ne da nas razdvajaju! Medjutim, ako je ovo put dobrosusedskih odnosa, ja stvarno ne znam sta moze da donese buducnost? Srpski narod je ljut zbog ovakvih necasnih i bestijalnih dela i sa pravom je ljut. Umesto da srpskog viteza, svetog ratnika i knjizevnog junaka Milosa Obilica da delimo i njegovo ime i slobodu za koju se borio zajedno da proslavljamo, jedna strana bi radije da otima i pritom vredja, nego da ponudi saradnju i gleda u buducnost. Srpski narod, njegova kultura, jezik i dostignuca su na veliku zalost predmet prisvajanja nekoliko novih drzavnih tvorevina koje u potrazi za svojim novim identitetom otimaju dostignuca drugih naroda. Albanci nisu jedini koji to cine. Sta reci na primer za Teslu, Njegosa ili Mesu Selimovica?

Stefan NI

pre 14 godina

Jos jedan pokusaj albanskog falsifikovanja istorije. Ali sada se vise ne radi o fizickom unistavanju srpskog prisustva na Kosovu i Metohiji (paljenje manastira, skrnavljenje groblja...) vec se sada radi i o psiholoskom pokusaju da se prekroji istorija. Jeste da se radi o americkoj kuci ali valjda je svima jasno ciji novac finansira ovu sramotu...

Zoran Petrović

pre 14 godina

Na žalost, naše komšije i prijatelji Albanci, kao i Makedonci, imaju poveće crne rupe u svojoj istoriji pa ih popunjavaju gore navedenim "fantastičnim pričama" kako znaju i umeju. Sve je to u redu, dok jasno kažu da su u pitanju "fantastične priče".

eki

pre 14 godina

To nije moguce ni pod razno, a sta ce Srbija da konzumira onda na sledecim izborima, koji iskreno receno niti ko zna kad su zapoceli, a jos manje kad ce se potrositi, pardon zavrsiti. To bre lici na putovanje u Indiju koje se zavrsilo u Americi.

djuro

pre 14 godina

Odlicno, samo se prosipajte, i sami cete pokazati koliki ste falsifikat prodali zapadu (ili su ga oni prodali vama, ko ce ga znati) polaganjem "prava" na Kosovo. Mi ne treba nista da radimo. Da predlozim nastavak ove nesumnjivo vrlo uspesne knjige - Nemanjici su bili albanska dinastija (sta ce vam bolji dokaz od toga da je titula cara Dusana bila car Srba, Grka i Albanaca...), srpske crkve (ustvari bezvredne jer su vizantijske) su ustvari bile albanske, a Srbi - kojih na Kosovu nije bilo u srednjem veku na Kosovu - su se iselili sa Arsenijem Carnojevicem.

mertur

pre 14 godina

Pa na srpskim istoricarima ostaje da nadju cvrsce dokaze da je Milos Kopilic Albanac bio Milos Obilic Srbin. Jer do sada ono sto je o njemu receno i pisanu nije dovoljno za jednu istinu.

Zoran Petrović

pre 14 godina

Na žalost, naše komšije i prijatelji Albanci, kao i Makedonci, imaju poveće crne rupe u svojoj istoriji pa ih popunjavaju gore navedenim "fantastičnim pričama" kako znaju i umeju. Sve je to u redu, dok jasno kažu da su u pitanju "fantastične priče".

Mihajlo

pre 14 godina

Pa kako vas nije sramota! Gde medju albancima ima ime Milos? Pa to je takav falsifikat gori i od onog da su srpske crkve i manastiri koji su bili rusene i paljene od albanaca ni manje ni vise nego albanske! Pa po turskom katastru za oblast Kosova iz 1455. na Kosovu je po popisu svega 0.26% albanskih imena cak je i taj % pod znakom pitanja. Da kritika bude konstruktivna predlazem Gdji da se preorijentise na americku istoriju i "tretman" americkih indijanaca!

Rade

pre 14 godina

Najlakse je krasti identitet jednog naroda od drugog. Narodni identitet i kultura nisu predmet zastite autorskih prava, nazalost i svako moze da dopisuje sta hoce, ma koliko to zlo, obesno i necasno delovalo. Jos se lakse krade identitet davno izumrlih naroda poput Ilira, Tribala, Dardanaca, Tracana cemu je nas sused odnosno narod koji je kako saznajemo posegao i za Milosem Obilicem, izuzetno sklon. Ne vredi u raspravama sa vetrenjacama pominjati cinjenice, narocito cinjenice vezane za jednog od vitezova Svetog Kneza Lazara Hrebeljanovica - Milosa Obilica. Sta reci o cinjenici da je najveca albanska istorijska licnost Djordje Kastriot Skenderbeg polusrbin od majke Vojislave Srpkinje i oca Jovana iz pravoslavne familije Kastriot inace srpskih velmoza kod Cara Dusana? Medjutim, nije to sve, jos jedna nacija na Balkanu zeli da prisvoji deo identiteta i kulture drugog naroda, nama veoma bliskog, pa vec 15 godina imaju spor oko imena njihove novostvorene, a zapravo davno postojece drzave drugog naroda. Ne postoji na zalost nikakva sudska instanca koja bi o ovome mogla da raspravlja. Tragedija je sto izmedju Srba i Albanaca ima vise cinjenica koje bi mogle da nas spajaju, a ne da nas razdvajaju! Medjutim, ako je ovo put dobrosusedskih odnosa, ja stvarno ne znam sta moze da donese buducnost? Srpski narod je ljut zbog ovakvih necasnih i bestijalnih dela i sa pravom je ljut. Umesto da srpskog viteza, svetog ratnika i knjizevnog junaka Milosa Obilica da delimo i njegovo ime i slobodu za koju se borio zajedno da proslavljamo, jedna strana bi radije da otima i pritom vredja, nego da ponudi saradnju i gleda u buducnost. Srpski narod, njegova kultura, jezik i dostignuca su na veliku zalost predmet prisvajanja nekoliko novih drzavnih tvorevina koje u potrazi za svojim novim identitetom otimaju dostignuca drugih naroda. Albanci nisu jedini koji to cine. Sta reci na primer za Teslu, Njegosa ili Mesu Selimovica?

sara

pre 14 godina

Ne poznajem diplomatske obicaje, ali zar ne bi neko, u ime nase Vlade, trebalo da posalje pristojan dopis izdavacu i objasni mu razliku izmedju krivotvorenja istorije i puke, kako to Ameri zovu, "fiction" literature? Kao, neka naznaka na pocetku knjige, ili nesto slicno?
Pa gde bi Grci ili Italijani ili Spanci ili Francuzi ili bilo koja druga evropska nacija (ne izmisljena, vec prava) cutali na ovako nesto?! Ej, bre!
Pa sad bi i identitet da nam maznu! Pa, malo li je!
Eto tako se to radi, dovrsava izgradnja tzv. drzave...

BanCho

pre 14 godina

Veće skrnavljenje u životu nisam video ni čuo, još od kako je Keba prepevao "Paint It Black"... Šta sve neki mozgovi sebi daju za pravo...

djuro

pre 14 godina

Odlicno, samo se prosipajte, i sami cete pokazati koliki ste falsifikat prodali zapadu (ili su ga oni prodali vama, ko ce ga znati) polaganjem "prava" na Kosovo. Mi ne treba nista da radimo. Da predlozim nastavak ove nesumnjivo vrlo uspesne knjige - Nemanjici su bili albanska dinastija (sta ce vam bolji dokaz od toga da je titula cara Dusana bila car Srba, Grka i Albanaca...), srpske crkve (ustvari bezvredne jer su vizantijske) su ustvari bile albanske, a Srbi - kojih na Kosovu nije bilo u srednjem veku na Kosovu - su se iselili sa Arsenijem Carnojevicem.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Istoriju bi trebalo da pisu istoricari Balkana i to zajedno. Zar u "Kosovski boj" nisu ucetvovali svi balkanski narodi (Srbi, Grci, Bugari, Makedonci, Hrvati i Albanci)? Ne bi bilo lose da se otvaraju i Turski tefteri i da se vidi sta tamo pise. Ja za sebe sam bio uvek pristalica da politika treba da bude daleko od istorije. Bez uvrede za srpsku istoriju ali ona nije u stanju ni da kaze tacno gde je groblje Draze Mihajlovica, a kamoli za nesto sto se dogodilo pre 620 godina. Za albanske allistoricare ne bi sada nista pisao.

Xhafa nga Istogu

pre 14 godina

Radi pravilnog informisanja :
Albanci poseduju tri vere : islam , katolicanstvo i pravoslavlje.Albanci nose imena koja imaju nacionalni
ili verski karakter. U ovom slucaju Milos je pravoslavno ime koje nije rezervisano samo za srbe nego i za ostale. Primer : Milos Foreman- slavni reziser, nije bio srbin , albanac Milos Djerdj Nikola (Midjeni) , bio je krsten u crkvi , naravno pravoslavnoj, po starim slavenskim crkvenim obicajima. Samo jedno da nam je jasno da ne mogu se kultura i obicaji seci nozem kao sir , ovde postoji jedan drugi komplikovaniji fenomen.

SVD

pre 14 godina

Ovo podseća na "Adamova i Evušku" prve ljude - Ruse, iz doba ruskog dokazivanja da su svuda bili prvi. Tako će i Knez Lazar biti Knez Lazari, albanski vođa. Glavno je da albanski nacionalizam buja, uz pomoć svojih slepih američkih saveznika. Kada se probude, biće kasno - kao u Avganistanu!

bezimena

pre 14 godina

Da je "nova" vlast personalno manje pohlepna, bilo bi novca za lobiranje u svetu (još smo za miloševićevske vladavine videli koliko je važno), pa bi se štampale knjige koje promovišu Srbiju i njenu istoriju i ne bi čitali ovakve vesti. Očekujem da se sada javi sveznajući V.Jeremić&co i da se počne sa trućanjem o medjunarodnom pravu...

p.s.Miloš Obilić je "baš" albansko ime i prezime i nama ova laž može izgledati smešna, medjutim, svet ne pravi tu razliku a knjige ostaju budućim generacijama!

Stefan NI

pre 14 godina

Jos jedan pokusaj albanskog falsifikovanja istorije. Ali sada se vise ne radi o fizickom unistavanju srpskog prisustva na Kosovu i Metohiji (paljenje manastira, skrnavljenje groblja...) vec se sada radi i o psiholoskom pokusaju da se prekroji istorija. Jeste da se radi o americkoj kuci ali valjda je svima jasno ciji novac finansira ovu sramotu...

Predrag

pre 14 godina

Da je Milos stvarno bio Albanac to bi oni odavno rekli.. Ovako iznositi konstatacije posle 600 godina, samo izaziva sve veci i veci razdor izmedju Srba i Albanskih istomisljenika.. Ako je danas Kosovski boj tema Albanaca, sutra ce biti Solunski front, pa ce da biti tvrdnji da je moj pradeda ustvari Albanac... Sramota.

Paco

pre 14 godina

A koga uopste i nasa i albanska prica u Americi interesuje. Kad ste zadnji put kupili knjigu koja se bavi istorijom Ekvadora, Vijetnama ili Novog Zelanda. E tol'ko je i njih briga za nas. Sto se bre dzaba lozite?

Tex Willer

pre 14 godina

Ove godine mi Albanci smo propustili da slavimo u Gazimestanu ali sledece godine tamo smo zajedno sa Srbima!
Mozda cemo imati priliku da se upoznamo vise i razmenimo misljenja o istoriji

Bojan

pre 14 godina

Samo me interesuje kako gospodja Di Lejo objašnjava da je Obilić Albanac, kad ni mi Srbi nismo 100% sigurni da je postojao čovek pod tim imenom.

mertur

pre 14 godina

Pa na srpskim istoricarima ostaje da nadju cvrsce dokaze da je Milos Kopilic Albanac bio Milos Obilic Srbin. Jer do sada ono sto je o njemu receno i pisanu nije dovoljno za jednu istinu.

amstel

pre 14 godina

U prvim istorijskim izvorima pisanim posle Kosovske bitke, Milos Obilic se i ne pominje. I Srbima i Albancima bi bilo najbolje da se okrenu buducnosti umesto sto zive u proslosti, ili jos gore, u fantazijama.

Dimitrije

pre 14 godina

ej umorna zemljo izmucena...

1 Obilic nikada nije postojao
2 Obilic je skraceno od Kobilic. Milos i Miklosh su slovenska imena. Ni kobila i Milos nisu albanska imena
3 u 14. veku Albanci nisu bili vecina u KiM, nego Sloveni
4 sada je 21. vek, ja ne smem da pricam srpski u Pristini, edhe une nuk do te flas Shqip ne Belgradi, sepsre kjo eshte o poshte o lart shume e rezikshem isto ni albanski u Beogradu, jer je gore dole to jako opasno.

Umesto da gledamo kako da gradimo fabrike, napravimo meritokratiju, da se borimo protiv mobinga, belog roblja, gladi, mi se Jovo nanovo vracamo u mrznje, podele, ratove...Ja sam ponosan sto sam Srbin, a ponosan sam i sto ne mrzim bracu Sciptare (ne vredja ih kad se ubaci c, u originalu se pise Shqiptar a cita Sciptar), a pravo da vam kazem stidim se sto umesto da se bavimo inzenjerima i pametnim stvarima, mi imamo uvek iste probleme ko da je ovo neko vrzino kolo...Pa ljudi, Kraljevina Albanija je imala svog kralja(Zog I), svog Tita (shoku Hoxha), svog Drazu (pukovnik Ermenji), svoje Ljoticevce (Balli kombatare), pa opet sada u 21. veku njima se za predsednika kandiduju umereni ljudi(jedan je onaj valjda slikar) a ne Taqi ili Sheselj. Sta hocu da kazem -- Albanija nije Kosovo, Kosovo je i Zapadna Hercegovina, i Hrvatska i Srbija, i mi smo bre u nekom balkanskom kotlu kao da smo prokleti i za sta god da se uhvatis (npr Mijo Kovacevic) uvek bre neki problemi i incidenti. Ajd svi da odemo u Berat, Albanija, na more i da ti ljudi svi skupa dodju ovde na EXIT pa ce biti manje ratova izmedju Taqista i Seseljista. Najozbiljnije, ajd da idemo na Mediteran (rep.Albanija) jer su to manje tvrdi ljudi od KiM i nas ovde. Ziveo mir

marko, nis

pre 14 godina

Slika o Kosovskoj bitci je mnogo vise mitska nego cinjenicna. Nema nekog relevantnog podatka da je postojao nekakav Milos Obilic, i on je deo ovog mita. Prema tome, ova knjiga daje pogled na Kosovski mit iz srpske i albanske perspektive, koje obe fabrikuju fantastiku i romanticne likove i price koje se nikada zaista nisu desile.

Pathon

pre 14 godina

Medju Albancima postoje pravoslavna imena i dan danas, a postojala su i pre 600 godina kada su svi od reda bili hriscani, katolici i pravoslavci. Licno poznajem dva Albanca pravoslavca - jednom je ime Ilija a drugom Dimitrije. Jedino im se prezimena ne zavrsavaju na -ic. A o Milosu Obilicu ne treba dizati tolike tenzije jer niko ne zna ni da li je postojao a ne kom je plemenu pripadao. Ne zaboravimo pri tom da je medju Lazarevim borcima bilo i ljudi iz drugih plemena, od kojih su danas mnogi Albanci. Ko bolje poznaje srednjovekovnu istoriju Srba isto tako zna da su ugledni Srbi i Albanci u to vreme stupali u brakove i pobramtistva. Kome je Lazar delio plodnu zemlju po severnoj Grckoj? Kome je Skendberg pruzio utociste? A to sto su nacionalisti modernog doba istoriju izvrnuli zarad svojih politickih ciljeva i predstavili je neuukom narodu kao jedinu istinu, dovoljno objasnjava tragediju trenutnih srpsko-albanskih odnosa. Uostalom, na knjigu treba odgovoriti knjigom. Ko se plasi akademske debate?

Mashinovodja

pre 14 godina

Ništa čudno, ni neobično, na ovim balkanskim prostorima je prekrajanje i ulepšavanje istorije za dnevno-političke-nacionalističke svrhe oduvek bio vrlo praktikovan sport. Presno laganje se podrazumeva, samo ako doprinosi "našoj stvari".
Istorijska istina je neuporedivo tužnija i ružnija, a to je da smo i Srbi i Albanci i ostali Balkanci bili 500 godina obična raja i vlasništvo turskih spahija i dahija (a tako i tretirani). Zato svi mi Balkanci bolujemo od mitova i legendi prepunih raznih div-junaka koji su levom rukom sekli Turke na buljuke a desnom zahvatali rujno vino iz otvorenog bureta. Međutim, ništa od toga nema blage veze sa stvarnošću, svi ti mitovi i legende su bili samo neka vrsta odbrambenog mehanizma i način da se pobegne iz tužne i ružne stvarnosti. Jedan od odličnih primera je Kraljević Marko. Vekovima guslamo o nekakvim njegovim "junaštvima" a istorija kaže da je on bio samo mali i beznačajan provincijski plemić koji je poginuo kao turski vazal, boreći se na strani Turaka protiv hrišćana.
A za dotičnog Miloša Obilića, ne zna se čak ni za sigurno da li je postojao, još manje kojem je plemenu, a ne nacionalnosti, pripadao (jer u to vreme se može govoriti samo o plemenskoj, a ne nacionalnoj pripadnosti jer nacija nije ni bilo). Ali nije bitno, legenda i mit su nam lepši i uvek draži od stvarnosti i istine. Isto važi i za Albance. U stvari, mnogo smo isti. Zato i imamo toliko problema u međusobnim odnosima.

slavica

pre 14 godina

Ko nam je kriv kad ne znamo da lobiramo sami za sebe. Oni su to poceli na vreme, mislim na Kosovare, Albance kako god hocete. Silna dijaspora niko nista ne radi, a i kad su hteli ovi ovdasnji su im podmetali klipove u tockove.... kakav smo mi Srbi narod ... sami sebe unistavamo... i ne treba da postojimo... i bicemo manjina u svojoj drzavi... ako, treba tako

Stanislav

pre 14 godina

E sada me samo zanima zasto su onda srusili za Vidovdan spomen cesmu caru Lazaru u Gnjilanima?

Mogli su i njega lepo da prekrste pa da bude albanski heroj Lasim Hrebeljani.

Hm

pre 14 godina

Puno je toga nejasno na ovim prostorima... Hrvati su 'spasili' Srbe od Bugara, dok su Srbi 'spasili' Hrvate od Turaka (o tome se jako malo pise, ali zato su Jasenovac i 90te popularne). Istina Srbi su za to dobili zemlju u HR, ali to je to. Tko je sta bio, to je totalno nebitno. Bitno je da ovaj prostor napusti istoriju koja nista dobroga nije dala na ovim prostorima.

janos

pre 14 godina

Oprez!Knjiga jos nije objavljena, i u najavi ne pise da Anna Di Lellio tvrdi da je Milos Obilic u stvari Albanac nego se knjiga bavi albanskim epovima na temu Bitka na Kosovu u kojima se pojavljuje licnost,u albanskoj tradiciji poznat kao Millosh Kopiliq. Ima razlike. Epske pesme,kao sto znamo, obicno ne sluze kao pouzdani izvor za istorijsku nauku, vec se u njima istorijske kao i fiktivne licnosti tradicionalno svojataju, i oblace u nacionalni kostim svih zainteresovanih strana.Prvi slucaj koji pada na um je navodno vanbracni sin ugarskog kralja Sigmunda Luxemburskog, Sibinjanin Janko - Hunyadi Janos - Juan de Hunedoara, koji se pojavljuje u srpskim, madjarskim i rumunskim epovima.
Manje je poznato da je ep Zidanje Skadra na Bojani, u raznim varijantama prisutan u skoro svim evropskim kulturama:U ovoj pesmi, Albanci grade tvrdjavu Rosafa,Srbi Grade Skadar na Bojani, Madjari grade tvrdjavu Deva, ali svima se konstrukcija redovno rusi dok ne "ugrade" ljudsku zrtvu. U Engleskoj umesto tvrdjave,gradi se most, a rezultat je poznat svakom detetu predskolskog uzrasta kroz pesmicu :London Bridge is falling down....
Moguce je dakle,da je "Politika" pa i vi, trebalo da saceka da se knjiga objavi i da se procita...

Šok koridor

pre 14 godina

Dobro je, dobro je, ako ovako nastave, priznaće i Slobu za svog nacionalnog heroja. Da se zna. Niko za albanski narod na Kosovu nije uradio više od njega.

Mocni Thor

pre 14 godina

Milos Obilic nije bio ni srbin, ni albanac, vec dalmatinac. Sultana je ubio slucajno, kada mu se ovaj zakacio za udicu i progutao plovak, koji ga ugusio.

Srpkinja poreklom s Kosova

pre 14 godina

Koliko halabuke oko gluposti! Ništa bolje nego malo senzacionalizma da raspali srpski nacionalistički ponos i da skrene pažnju sa bitnih pitanja. Je li bitno da li je Miloš Obilić bio Srbin ili Albanac kada nam se ekonomija raspala a institucije su bolesno neefikasne i korumpirane? Uzgred, to što je neko slušao narodno predanje o tome kako je Obilić najveći srpski heroj ne znači da je on istorijska ličnost. Štaviše, postojanje čoveka pod imenom Miloš Obilić niko nije mogao da dokaže (osim možda klike istoričara koji neumorno pišu o tome kako su Srbi narod najstariji). Get real!

Goran

pre 14 godina

Mala ispravka. Miloš Obilić je mit i nije postojao. Nema ga ni u jednom Turskom zapisu iz tog vremena (a ni u Srpskom). Miloš Obilić je sudbinski vezan za Muratovo ubistvo.Miloš postoji samo ako je zaista ubio Murata. Znamo da je Murata ubio Bajazit, prema tome, Miloš je MIT.Sličnih mitova ima u svim kulturama, pa i u Albanskoj.

Milan NS

pre 14 godina

E pa lepo, ako nacije u savremenom smislu nisu postojale, jer su one, je l tako, tekovina 19. veka, i ako nije bitno ciji je Milos Obilic (mozda je i bitno, ali ne sme, izgleda, biti Srbin), nesto mi se hoce da Platon, Aristotel ili , na primer, Cezar budu Srbi. Sto da ne. Mozemo malo i na Daleki istok ili u jos dalju proslost jer tu su i Buda, pa malo, geografski, blize Hamurabi. Otkud Francuzima da je Jovanka Orleanka Francuskinja ili Svajcarcima da je Viljem Tel njihov (narocito ako nije postojao)?Mozda su i oni Srbi ili Albanci? Kad se radi o necem srpskom, onda izgleda vazi 'svoje ne damo, srpsko hocemo'. Sledstveno tome, Tesla je Hrvat koji nije mario za srbiju, Dubrovnik je od iskona hrvatski, Vojvodina je 'povijesni hrvatski terotorij', bugarsko je sve do juzne Morave, a i malo zapadnije, a o albanskim pretenzijama i da ne govorimo. Kako je krenulo, ispasce da nista svoje nemamo, ni veru, ni kolektivno secanje, ni, na kraju, pravo na postojanje. I ovo nije ni teorija zavere ni paranoja vec samo pocetak neceg znatno konkretnijeg i perfidnijeg.

novi revizionizam

pre 14 godina

Naravno kao i Srbi i Albanci imaju svoj mit o ovoj bici. Jedini problem je knjigu napisala neka socioloskinja a ne istoricarka. Imali smo revizionizam za II sv rat, evo sad imamo i za 14. vek.

Tanjian

pre 14 godina

Ovo je upravo nacin zbog koga je Srbija izgubila prethodne ratove. Nije bila spreman za ratove propagande. Rusi zbog ovakvih slucajeva oformili komisiju koja se bavi zastitom Ruske istorije i ta komisija se bavi ovakvim krivotvorenjima svoje istorije od strane neprijatelja. Ne slazem se sa svime sto Rusi rade, ali definitivno su prepoznali opasnost i preduzeli mere da se zastite. Da je kod nas pameti vec juce bi bila formirana ista ovakva komisija.

Jesus Christ

pre 14 godina

Medju Albancima postoji jos 20% pravoslavca a Miloš se zvao i cuveni Albanski pisac Migjeni - Milosh Gjergj Nikola. Ipak, to nema nista sa Milošem Obilićem. Ja licno ne verujem da je on bio Albanac, ali to bi ostavio historcarima.

Sofija

pre 14 godina

Koliko vidim ovde je slučaj jasan. Neko ko ima malo više para našao izdavača, pa još rešio da kroji istoriju. Neko baš nije imao mašte kao Tolkin, pa pustio mašti na volju, i nešto što nije mitologija nego istorija, rešio da prepravlja. A Amerikanci jedva dočekali ovako nešto, pa požurili da odmah objave. Nadam se da će se neko od političara makar malo pobuniti, i pokušati da urade nešto povodom ovoga. Ako smo već kod toga Srbi postoje od VI veka, ali svako želi da prisvoji nešto njeno baš zbog BOGATE istorije. Sutra očekujem vest: Srbi nisu Srbi, to su Amerikanci, njih je našao Kolumbo prema najnovijim otkrićima.

Miloš

pre 14 godina

Ova vest je jeftina provokacija ja stvarno ne znam kakve veze ima što će biti objavljen taj roman pa mogu i film da snime i da kažu da je istina i koga briga?!Prvo nije sigurno ni da je postojao Miloš Obilić, drugo jel neko zaista misli da će Amerikance koji misle da je Evropa država,da je Italija glavni grad Francuske itd.....zanimati knjiga o nekom srpskom ili albanskom vitezu?!Iskreno meni je sve ovo komično ali to rade narodi u nacionalnom zanosu pa kad nemaš svoje a ti se kiti tuđim perijem,mada mogli bi da se setimo slične situacije i kod nas tokom 90tih kada smo mogli čuti od koje kakvih teorije od onih da smo na Balkanu još od pre 2000 godina pre nove ere pa do onih Srbi najstariji narod,Srbi pa amebe,Srbi su stvorili Boga a Bog svet itd....i tako dok ostatak planete živi u sadašnjosti i planira budućnost mi tapkamo u mestu i prepiremo se oko gluposti.Balkanska posla....... nastaviće se

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Za one koji misle da je ovo nevažno pitao bih njih šta mislite kako bi reagovala Italija ako bi se našao takodje neki hrvatski književnik koji bi Marka Pola proglasio Hrvatom samo zato što je rođen na Korčuli.

Ako sada Srbija bude šutjela Albanci će onda preduzeti još drastičniji potez.

Ovu tzv. književnicu treba tužiti za falsifikovanje.

Valjda će neko iz ove nesposobne vladajuće klike konačno reagovati!

Istoricar

pre 14 godina

...ne mogu da verujem da ljudi dovode u pitanje Kosovski Boj, Milosa Obilica, Vuka Brankovica... O ovim dogadjajima i licnostima postoje brojni istorijski dokazi koji nemaju veze sa nasim narodnim pesmama u kojima ima dosta nepoklapanja sa zvanicnom istorijom. Treba da vam bude poznato da dan posle Kosovskog Boja u Parizu zvonila crkva u znak "pobede" hriscanske vojske na Kosovu Polju. Vuk Brankovic nije bio izdajnika kako je to prikazano u filmu i u narodnim pesmama, ako se malo vise zainteresujete videcete da je on posle Kosovskog Boja radio na ocuvanju Srbije sve do pada Smedereva. A Mislos Obilic je istorijska licnost i za to postoje mnogi istorijski dokazi koji se ni malo ne oslanjaju na narodna predanja.

Natalija

pre 14 godina

To uopšte nije nemoguće, kao prvo u srednjem veku nisu postojale nacije u današnjem smislu te reči. A kao drugo ubistvo sultana Murata je bio KLASIČAN primer zavere u sultanatima, kada bi klika koji vlada iz nekih svojih baznih interesa, smenjivala sultana. Klika je rešila da od više Muratove dece presto pripadne baš Bajazitu (iako po važećem protokolu on ne bi došao na presto!). Izvršilac smaknuća sultana Murata, je svakako morla biti osoba od poverenja, muslimanske vere i tsl. A naš srpski mit o kosovkom boju – Obiliću, Vuku Brankoviću i drugima nastao je sa zakašnjenjem od 70 godina – kada više nije bilo živih svedoka!

Ljuba

pre 14 godina

Cela ova priča ima smisla koliko i pitanje "da li je Deda Mraz Norvežanin ili Finac?" (a možda je i Šveđanin). Miloš Obilić em (najverovatnije) nije ni postojao, em u ono vreme nisu postojali pojmovi "nacija" i "nacionalizam" u današnjem smislu. Iz cele ove sprdnje sa Obilićem/Kopilikom neku korist mogu imati samo srpski i albanski kompleksaši koji bi da dokazuju kako su "oni drugi" varvari bez sopstvene istorije, pa kradu tuđu. Ostale (99,9% sveta) će, kao i do sada, biti baš briga dokle god se ne koljemo međusobno...

a

pre 14 godina

Ljudi smirite malo strasti. Lepo pise da knjiga nije istorijsko stivo, nego zbirka MITOVA o kosovskom boju. Ima puno svojatanja junaka (npr. Sibinjanin Janko...) Ovo nije primer revizije istorije nego jednostavno pregled albanskih mitova o dogadjaju od pre 620 godina koji nama kroji dnevnu politiku. Mitove ne treba uzimati zdravo za gotovo.

ognjen

pre 14 godina

Ovde jos uvek nema posla za diplomatiju, a jos manje za dijasporu. Ali ima velikog posla za srpske istoricare, koji su, ruku na srce, mogli mnoge stvari da urade i pre cetrdeset godina kada su istorijski falsifikati kod Albanaca vec imale sistematican oblik i karakter. Nazalost, srpskim medijevalistima prece su bile (a tek sada su) neke druge stvari, vaznije je pothranjivati sopstvene mitove za saku eura na nekoj univerzitetskoj tezgi u provinciji. Uz to, medijevalista koji bi retoricki, tehnoloski i na tecnom engleskom mogli da se nose sa lavinom falsifikata koja ce tek da nas pogodi, u Srbiji vise nema - svi koji su znali da odrade svoj posao primereno duhu vremena oterani su na marginu, izvan zemlje ili pod istu.

ana

pre 14 godina

Ovo me podseca na period bombardovanja, kada sam na televiziji gledala jednog "priznatog" srBskog istoričara (ime mu neću navoditi), kako objašnjava da je Aleksandar Makedonski bio Srbin i zvao se Aleksandar Karanović. Štaviše, Karadjordje nije imao taj prefiks kara- u imenu zato što smo ga mi preuzeli iz Turskog, već su Turci prvo tu reč uzeli od nas. I kao kruna svega, a prateći afiks "kara", došlo se do zaključka da su Srbi narod najstariji, te da se nisu naselili na teritoriji Srbije, već da su tu postojali od perioda vinčanske "civilizacije", koja je prva civilizacija u Evropi, a ko zna, možda i na svetu. Ako sve to uzmemo u obzir, nebitno je da li je neka tamo Amerikanka napisala da je Obilić Albanac, jer su i Albanci i Amerikanci Srbi, te mu to dodje isto..... Oooooooo ljudi, kada ćemo prestati da lupamo glavu ovakvim glupostima???

Milorad Jevtic

pre 14 godina

Nacionalna predanja na Balkanu su cudo. Verovatno se malo zna da bugarska deca uce izmedju ostalog i o bugarskom junaku "Marko krale" iliti kraljevicu Marku. Nista cudno da i Albanci imaju iste i slicne likove. Mnogo smo isti, verovali ili ne.

Darko

pre 14 godina

Ovo izgleda kao namjerna i cinična provokacija britanaca i amerikanaca u cilju produbljivanja srpsko-albanskih sukoba.

Sve više sam siguran da za amerikance i engleze ne postoji stvar koju ne bi uradili da postignu svoje političke ciljeve. Jezivo.

Namcor

pre 14 godina

A kad ce da vlada uvede albanski kao zvanicni jezik? Mislim trebace nam posto mi nismo mi vec albanci a nasa vlada samo cuti li cuti. Dinkicu, Tadicu, Djelicu - pojela maca jezik???

eki

pre 14 godina

To nije moguce ni pod razno, a sta ce Srbija da konzumira onda na sledecim izborima, koji iskreno receno niti ko zna kad su zapoceli, a jos manje kad ce se potrositi, pardon zavrsiti. To bre lici na putovanje u Indiju koje se zavrsilo u Americi.

kd

pre 14 godina

još jedan dokaz da dobro baratamo mitovima, toliko dobro, da smo sem sebe uverili i druge u njih, pa se otimaju za iste. I tako je Miloš postojao,ko što smo pobedili 1999. kao i 1389.to već znamo. Važno da nam je naša istorija poznata, a sve druge su falsifikat.Valjda će Albanci biti srećniji sa prisvojenim Milošem

Andrej

pre 14 godina

O Obilicu nema nikakvih istorijskih podataka osim izvestaja da je ubio Murata. Po onome sto znamo o njemu, a ne znamo gotovo nista, mogao je da bude i sa planete Mars.
Ali i nije svrha njene knjige da utvrdjuje Obilicev identitet. Svako ko pogleda opis i sadrzaj knjige na web stranici Palgrave-a videce jasno da je ona, zapravo, zainteresovana za to kako je kosovski mit odjeknuo u Albaniji i sta se o tome pevalo i pricalo tamo. Ona zapravo govori o prevodu jednog albanskog epa o kosovskom boju i kao je tamo izgradjen mit o Turcima i Srbima.
Prema tome, nama treba da bude drago sto se o tome pise i u drugim zemljama i sa neke druge tacke gledista. Nece zbog toga Obilic imati nista manje znacajnu ulogu u srpskoj mitologiji, niti je on rakija sa zastitnim znakom pa da drugi ne mogu o njemu da pisu.

Prevodilac

pre 14 godina

Knjiga je verovatno dobronamerni pokusaj da se vise svetla i realnosti unese u nasu istoriju. Ima mesta gde je nasa istorija zaista naduvana kao balon. To je sve imalo posledice na cele generacije. Poslednji rat je dokaz za to.

Sunny

pre 14 godina

Mislim da je cela postavka naopako postavljena.
Jednostavno, ako se knjiga bavi Albanskim mitovima, ona ne tvrdi da je Miloš bio Albanac, već da postoji mit o Milošu Kopiloviću i njegovoj ulozi u Kosovskom Boju. I tu ne laže.
Sa druge strane, Albanci tada nisu ili muslimani, jer je tek posle te bitke islam stigao na te prostore, samim tim su im i imena bila "hrišćanska".
nisu postojali ni Albanci, Srbi, Makedonci, Hrvati, Mađari... kao narodi, već su se borili pripadnici različitih plemena, izmešani.
Na turskoj strani je bilo i hrišćana, ne treba zaboraviti. Svaki velmoža, bez obzira na jezik kojim je govorio, branio je u osnovi svoje lične interese, a istorija je velikim delom zajednička. Na kraju, ako je Miloš i postojao, ko zna ko su mu i šta su mu bili majka i otac, niti odakle je poticao. Jedino je verovatno da je bio hrišćanin, kao i skoro svi na tim terenima.
I zašto svi svojataju istoriju, kad je vekovima zajednički izgrađivana i življena. To je potreba savremenih nacionalista, a ne istorijska realnost.

Todorovic

pre 14 godina

Pa dobro,
Gospodjo spisateljice nadam se pre nego sto ste napisali te nebuloze provjerili kod turskih izvora ko im je na Kosmetu ubio sultana.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Po tome je i MILOSevic Albanac:)
Mene zanima samo jedno,hoce li neko od nasih zvanicnika zatraziti da se ova knjiga zabrani kao neverodostojna ili nas bas briga?Da su nesto slicno uradili Grcima ovi bi poludeli,manifestovali ispred kuce doticne itd...!

Илија Дракулић

pre 14 godina

Вест више говори о "Политици", "политици", и о онима што мисле да се јако разумеју у политику због тога што их је неко слагао да су оспособљени да на брзину прочитају наслове. На крају, и из наслова рада може да се закључи да се ради о миту, а не о Ем Ај Ти-у. О корупцији неком другом приликом.

Petar

pre 14 godina

Bas slatko sto ste ovo zaboravili da pomenete:

http://www.newschool.edu/internationalaffairs/ptfaculty.aspx?id=28525

,,Ana Dileljo predaje pri programu za Međunarodne odnose. Dileljo je takođe konsultant i savetnik premijera Kosova i radi na Ustanovi za izgradnju kapaciteta Fonda za razvoje ujedinjenih nacija i kosovske Fondacije za otvoreno društvo.''

stefan

pre 14 godina

A mene ova vest tako ni najmanje ne pogadja, niti je bitna za moj duhovno-materijalni napredak. Cime se vi ljudi zamajavate... Posao, skola, porodica... Bolje o tome da se brinete.

Vojvodina

pre 14 godina

Predlazem da sada Albanci postave jedan ogroman kip slavnog im junaka na sred Pristine kao sto su Srbi to samovoljno ucinili posle "jogurt" revolucije sa nepostojecim mitskim junakom im Jovanom Nenadom "Crnim", na sred katolicke Subotice sa samo 10 % Srba.
Nije lose da se vidi da i drugi mogu primenjivati istu taktiku re. istorijskog trabunjanja o "Srpskom" Kosovu i nekoj "Srpskoj" Vojvodini.

Petar

pre 14 godina

Srbin sam i ovo mi je potpuno idiotski, ali.....ajde da vidimo ko kakvim podacima raspolaže. istorija i nauka uopšte, uče nas da se do novih otkrića dolazi, pogotovo kod long distance varijanti....mada ovde baš sumnjam.....sunce li im kalifornijsko!

frax08

pre 14 godina

Ma koliko to moglo zvučati paradoksalno, mit ništa ne krije: on ima funkciju da iskrivljuje, a ne da potiskuje. Ovo vazi obostrano.

Dusan

pre 14 godina

Ako postoji neki predak u dalekoj albanskoj istoriji koji se zvao Milos, to moze znaciti samo da su Albanci poreklom ustvari Srbi. ;)
Bas me nasmejala ova "albanska" spisateljica;)))

Box

pre 14 godina

Hoce li neko od nasih reagovati?
Ili cemo i dalje cekati nesto?....Mi Srbi spori.....
Ima li to smisla ili.....pusticemo kao i sve do sada....
Sta reci?

Juki

pre 14 godina

Lepo piše da je u pitanju "fantastična priča", tako da stvarno ne vidim zbog čega bi iko ikoga pokušavao da tuži. U fantastičnoj priči po definiciji možete da pišete šta hoćete (kao kad sanjate san - nešto je pravo, nešto nije, nešto je uvrnuto u odnosu na pravo). Kao onaj crtani film u kome Merlin pretvara dečaka (budućeg kralja Artura) u ribu, i naravno da se istoričari nisu pobunili da deca ne mogu da se pretvaraju u ribe.

xhape

pre 14 godina

slucajno mi je poznato da se u odredjenim naucnim krugovima u Pristini takodje zastupa i teza da je Karadjordje takodje poreklom Albanac...i da je boj na Kosovu bio bratoubilacki rat, jer su i Srbi i Turci prisilno mobilisali u svoje redove veliki broj Albanaca...kada je jedan prijatelj pitao na jednom od ovih predavanja a gde su `srpski` Albanci bili kada je srpska vojska pred boj pricestila u crkvi, dobio je odgovor da su oni - cekali ispred.

Comaz

pre 14 godina

Prosto treba reci samo jedno covek je epski lik potpuno stran istorijskoj stvarnosti koja se oblikuje kroz razne vidove dogmatske cinjenice da se istorija upotrebljuje doslovno kao sredstvo danasnjeg potkusurivanja proizaslog iz pera nekog zaludjenog coveka koji nema sta pametnije da radi vec da pripisuje izmisljenu licnost epske poezije drugog naroda kao stvarnu istorijsku figuru sopstvenog misleci da ce time uvecati svoje ime koje ce da paradoks bude veci biti nestvarnije od izmisljenog viteza Kobilica ili Obilica sasvim svejedno.

667

pre 14 godina

Evo stranice posvećene ovoj knjizi na sajtu izdavača: http://us.macmillan.com/thebattleofkosovo1389
A evo i kontakta, ako bi neko da ih "pozdravi", samo apelujem da to ne čine niti oni sa slabijim poznavanjem engleskog, niti oni koji će ih samo počastiti psovkama...
http://us.macmillan.com/splash/contact.html

Vukašin Šuvaković

pre 14 godina

Koliko se to nama svidelo ili ne, ali ni mi sami ne znamo ko je bio Miloš Obilić i da li je uopšte i postojao. Pa verovatno tu tajnu i Albanci znaju pa kad mi ne znamo pouzdano ko je Miloš Obilić, onda znaju AlbanciNiko. Oni imaju isto dokaza da je njihov koliko i mi da je naš (ako izuzmemo naše narosne pesme koje ne mogu istorijsi dokazivati postojanje nekog). Oni kažu da je njihov a mi kažemo da je naš. To su fore utvrđivanja šta je čije i ko je gde bio pre 700 godina. Još niko nije pokušao da nam ukrade Milutina Milankovića, Dobricu Ćosića, cara Dušana i sve Nemanjiće redom, Nikolu Teslu, Mihaila Pupina i dr
Naučićemo mi da živimo i bez Miloša Oibilića

mertur

pre 14 godina

Pa na srpskim istoricarima ostaje da nadju cvrsce dokaze da je Milos Kopilic Albanac bio Milos Obilic Srbin. Jer do sada ono sto je o njemu receno i pisanu nije dovoljno za jednu istinu.

Enver Kelmendi

pre 14 godina

Istoriju bi trebalo da pisu istoricari Balkana i to zajedno. Zar u "Kosovski boj" nisu ucetvovali svi balkanski narodi (Srbi, Grci, Bugari, Makedonci, Hrvati i Albanci)? Ne bi bilo lose da se otvaraju i Turski tefteri i da se vidi sta tamo pise. Ja za sebe sam bio uvek pristalica da politika treba da bude daleko od istorije. Bez uvrede za srpsku istoriju ali ona nije u stanju ni da kaze tacno gde je groblje Draze Mihajlovica, a kamoli za nesto sto se dogodilo pre 620 godina. Za albanske allistoricare ne bi sada nista pisao.

Xhafa nga Istogu

pre 14 godina

Radi pravilnog informisanja :
Albanci poseduju tri vere : islam , katolicanstvo i pravoslavlje.Albanci nose imena koja imaju nacionalni
ili verski karakter. U ovom slucaju Milos je pravoslavno ime koje nije rezervisano samo za srbe nego i za ostale. Primer : Milos Foreman- slavni reziser, nije bio srbin , albanac Milos Djerdj Nikola (Midjeni) , bio je krsten u crkvi , naravno pravoslavnoj, po starim slavenskim crkvenim obicajima. Samo jedno da nam je jasno da ne mogu se kultura i obicaji seci nozem kao sir , ovde postoji jedan drugi komplikovaniji fenomen.

Natalija

pre 14 godina

To uopšte nije nemoguće, kao prvo u srednjem veku nisu postojale nacije u današnjem smislu te reči. A kao drugo ubistvo sultana Murata je bio KLASIČAN primer zavere u sultanatima, kada bi klika koji vlada iz nekih svojih baznih interesa, smenjivala sultana. Klika je rešila da od više Muratove dece presto pripadne baš Bajazitu (iako po važećem protokolu on ne bi došao na presto!). Izvršilac smaknuća sultana Murata, je svakako morla biti osoba od poverenja, muslimanske vere i tsl. A naš srpski mit o kosovkom boju – Obiliću, Vuku Brankoviću i drugima nastao je sa zakašnjenjem od 70 godina – kada više nije bilo živih svedoka!

marko, nis

pre 14 godina

Slika o Kosovskoj bitci je mnogo vise mitska nego cinjenicna. Nema nekog relevantnog podatka da je postojao nekakav Milos Obilic, i on je deo ovog mita. Prema tome, ova knjiga daje pogled na Kosovski mit iz srpske i albanske perspektive, koje obe fabrikuju fantastiku i romanticne likove i price koje se nikada zaista nisu desile.

Hm

pre 14 godina

Puno je toga nejasno na ovim prostorima... Hrvati su 'spasili' Srbe od Bugara, dok su Srbi 'spasili' Hrvate od Turaka (o tome se jako malo pise, ali zato su Jasenovac i 90te popularne). Istina Srbi su za to dobili zemlju u HR, ali to je to. Tko je sta bio, to je totalno nebitno. Bitno je da ovaj prostor napusti istoriju koja nista dobroga nije dala na ovim prostorima.

Zoran Petrović

pre 14 godina

Na žalost, naše komšije i prijatelji Albanci, kao i Makedonci, imaju poveće crne rupe u svojoj istoriji pa ih popunjavaju gore navedenim "fantastičnim pričama" kako znaju i umeju. Sve je to u redu, dok jasno kažu da su u pitanju "fantastične priče".

Mihajlo

pre 14 godina

Pa kako vas nije sramota! Gde medju albancima ima ime Milos? Pa to je takav falsifikat gori i od onog da su srpske crkve i manastiri koji su bili rusene i paljene od albanaca ni manje ni vise nego albanske! Pa po turskom katastru za oblast Kosova iz 1455. na Kosovu je po popisu svega 0.26% albanskih imena cak je i taj % pod znakom pitanja. Da kritika bude konstruktivna predlazem Gdji da se preorijentise na americku istoriju i "tretman" americkih indijanaca!

Tex Willer

pre 14 godina

Ove godine mi Albanci smo propustili da slavimo u Gazimestanu ali sledece godine tamo smo zajedno sa Srbima!
Mozda cemo imati priliku da se upoznamo vise i razmenimo misljenja o istoriji

eki

pre 14 godina

To nije moguce ni pod razno, a sta ce Srbija da konzumira onda na sledecim izborima, koji iskreno receno niti ko zna kad su zapoceli, a jos manje kad ce se potrositi, pardon zavrsiti. To bre lici na putovanje u Indiju koje se zavrsilo u Americi.

Jesus Christ

pre 14 godina

Medju Albancima postoji jos 20% pravoslavca a Miloš se zvao i cuveni Albanski pisac Migjeni - Milosh Gjergj Nikola. Ipak, to nema nista sa Milošem Obilićem. Ja licno ne verujem da je on bio Albanac, ali to bi ostavio historcarima.

Rade

pre 14 godina

Najlakse je krasti identitet jednog naroda od drugog. Narodni identitet i kultura nisu predmet zastite autorskih prava, nazalost i svako moze da dopisuje sta hoce, ma koliko to zlo, obesno i necasno delovalo. Jos se lakse krade identitet davno izumrlih naroda poput Ilira, Tribala, Dardanaca, Tracana cemu je nas sused odnosno narod koji je kako saznajemo posegao i za Milosem Obilicem, izuzetno sklon. Ne vredi u raspravama sa vetrenjacama pominjati cinjenice, narocito cinjenice vezane za jednog od vitezova Svetog Kneza Lazara Hrebeljanovica - Milosa Obilica. Sta reci o cinjenici da je najveca albanska istorijska licnost Djordje Kastriot Skenderbeg polusrbin od majke Vojislave Srpkinje i oca Jovana iz pravoslavne familije Kastriot inace srpskih velmoza kod Cara Dusana? Medjutim, nije to sve, jos jedna nacija na Balkanu zeli da prisvoji deo identiteta i kulture drugog naroda, nama veoma bliskog, pa vec 15 godina imaju spor oko imena njihove novostvorene, a zapravo davno postojece drzave drugog naroda. Ne postoji na zalost nikakva sudska instanca koja bi o ovome mogla da raspravlja. Tragedija je sto izmedju Srba i Albanaca ima vise cinjenica koje bi mogle da nas spajaju, a ne da nas razdvajaju! Medjutim, ako je ovo put dobrosusedskih odnosa, ja stvarno ne znam sta moze da donese buducnost? Srpski narod je ljut zbog ovakvih necasnih i bestijalnih dela i sa pravom je ljut. Umesto da srpskog viteza, svetog ratnika i knjizevnog junaka Milosa Obilica da delimo i njegovo ime i slobodu za koju se borio zajedno da proslavljamo, jedna strana bi radije da otima i pritom vredja, nego da ponudi saradnju i gleda u buducnost. Srpski narod, njegova kultura, jezik i dostignuca su na veliku zalost predmet prisvajanja nekoliko novih drzavnih tvorevina koje u potrazi za svojim novim identitetom otimaju dostignuca drugih naroda. Albanci nisu jedini koji to cine. Sta reci na primer za Teslu, Njegosa ili Mesu Selimovica?

amstel

pre 14 godina

U prvim istorijskim izvorima pisanim posle Kosovske bitke, Milos Obilic se i ne pominje. I Srbima i Albancima bi bilo najbolje da se okrenu buducnosti umesto sto zive u proslosti, ili jos gore, u fantazijama.

kd

pre 14 godina

još jedan dokaz da dobro baratamo mitovima, toliko dobro, da smo sem sebe uverili i druge u njih, pa se otimaju za iste. I tako je Miloš postojao,ko što smo pobedili 1999. kao i 1389.to već znamo. Važno da nam je naša istorija poznata, a sve druge su falsifikat.Valjda će Albanci biti srećniji sa prisvojenim Milošem

Prevodilac

pre 14 godina

Knjiga je verovatno dobronamerni pokusaj da se vise svetla i realnosti unese u nasu istoriju. Ima mesta gde je nasa istorija zaista naduvana kao balon. To je sve imalo posledice na cele generacije. Poslednji rat je dokaz za to.

slavica

pre 14 godina

Ko nam je kriv kad ne znamo da lobiramo sami za sebe. Oni su to poceli na vreme, mislim na Kosovare, Albance kako god hocete. Silna dijaspora niko nista ne radi, a i kad su hteli ovi ovdasnji su im podmetali klipove u tockove.... kakav smo mi Srbi narod ... sami sebe unistavamo... i ne treba da postojimo... i bicemo manjina u svojoj drzavi... ako, treba tako

sara

pre 14 godina

Ne poznajem diplomatske obicaje, ali zar ne bi neko, u ime nase Vlade, trebalo da posalje pristojan dopis izdavacu i objasni mu razliku izmedju krivotvorenja istorije i puke, kako to Ameri zovu, "fiction" literature? Kao, neka naznaka na pocetku knjige, ili nesto slicno?
Pa gde bi Grci ili Italijani ili Spanci ili Francuzi ili bilo koja druga evropska nacija (ne izmisljena, vec prava) cutali na ovako nesto?! Ej, bre!
Pa sad bi i identitet da nam maznu! Pa, malo li je!
Eto tako se to radi, dovrsava izgradnja tzv. drzave...

Srpkinja poreklom s Kosova

pre 14 godina

Koliko halabuke oko gluposti! Ništa bolje nego malo senzacionalizma da raspali srpski nacionalistički ponos i da skrene pažnju sa bitnih pitanja. Je li bitno da li je Miloš Obilić bio Srbin ili Albanac kada nam se ekonomija raspala a institucije su bolesno neefikasne i korumpirane? Uzgred, to što je neko slušao narodno predanje o tome kako je Obilić najveći srpski heroj ne znači da je on istorijska ličnost. Štaviše, postojanje čoveka pod imenom Miloš Obilić niko nije mogao da dokaže (osim možda klike istoričara koji neumorno pišu o tome kako su Srbi narod najstariji). Get real!

Goran

pre 14 godina

Mala ispravka. Miloš Obilić je mit i nije postojao. Nema ga ni u jednom Turskom zapisu iz tog vremena (a ni u Srpskom). Miloš Obilić je sudbinski vezan za Muratovo ubistvo.Miloš postoji samo ako je zaista ubio Murata. Znamo da je Murata ubio Bajazit, prema tome, Miloš je MIT.Sličnih mitova ima u svim kulturama, pa i u Albanskoj.

Stefan NI

pre 14 godina

Jos jedan pokusaj albanskog falsifikovanja istorije. Ali sada se vise ne radi o fizickom unistavanju srpskog prisustva na Kosovu i Metohiji (paljenje manastira, skrnavljenje groblja...) vec se sada radi i o psiholoskom pokusaju da se prekroji istorija. Jeste da se radi o americkoj kuci ali valjda je svima jasno ciji novac finansira ovu sramotu...

Istoricar

pre 14 godina

...ne mogu da verujem da ljudi dovode u pitanje Kosovski Boj, Milosa Obilica, Vuka Brankovica... O ovim dogadjajima i licnostima postoje brojni istorijski dokazi koji nemaju veze sa nasim narodnim pesmama u kojima ima dosta nepoklapanja sa zvanicnom istorijom. Treba da vam bude poznato da dan posle Kosovskog Boja u Parizu zvonila crkva u znak "pobede" hriscanske vojske na Kosovu Polju. Vuk Brankovic nije bio izdajnika kako je to prikazano u filmu i u narodnim pesmama, ako se malo vise zainteresujete videcete da je on posle Kosovskog Boja radio na ocuvanju Srbije sve do pada Smedereva. A Mislos Obilic je istorijska licnost i za to postoje mnogi istorijski dokazi koji se ni malo ne oslanjaju na narodna predanja.

Paco

pre 14 godina

A koga uopste i nasa i albanska prica u Americi interesuje. Kad ste zadnji put kupili knjigu koja se bavi istorijom Ekvadora, Vijetnama ili Novog Zelanda. E tol'ko je i njih briga za nas. Sto se bre dzaba lozite?

djuro

pre 14 godina

Odlicno, samo se prosipajte, i sami cete pokazati koliki ste falsifikat prodali zapadu (ili su ga oni prodali vama, ko ce ga znati) polaganjem "prava" na Kosovo. Mi ne treba nista da radimo. Da predlozim nastavak ove nesumnjivo vrlo uspesne knjige - Nemanjici su bili albanska dinastija (sta ce vam bolji dokaz od toga da je titula cara Dusana bila car Srba, Grka i Albanaca...), srpske crkve (ustvari bezvredne jer su vizantijske) su ustvari bile albanske, a Srbi - kojih na Kosovu nije bilo u srednjem veku na Kosovu - su se iselili sa Arsenijem Carnojevicem.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ništa čudno, ni neobično, na ovim balkanskim prostorima je prekrajanje i ulepšavanje istorije za dnevno-političke-nacionalističke svrhe oduvek bio vrlo praktikovan sport. Presno laganje se podrazumeva, samo ako doprinosi "našoj stvari".
Istorijska istina je neuporedivo tužnija i ružnija, a to je da smo i Srbi i Albanci i ostali Balkanci bili 500 godina obična raja i vlasništvo turskih spahija i dahija (a tako i tretirani). Zato svi mi Balkanci bolujemo od mitova i legendi prepunih raznih div-junaka koji su levom rukom sekli Turke na buljuke a desnom zahvatali rujno vino iz otvorenog bureta. Međutim, ništa od toga nema blage veze sa stvarnošću, svi ti mitovi i legende su bili samo neka vrsta odbrambenog mehanizma i način da se pobegne iz tužne i ružne stvarnosti. Jedan od odličnih primera je Kraljević Marko. Vekovima guslamo o nekakvim njegovim "junaštvima" a istorija kaže da je on bio samo mali i beznačajan provincijski plemić koji je poginuo kao turski vazal, boreći se na strani Turaka protiv hrišćana.
A za dotičnog Miloša Obilića, ne zna se čak ni za sigurno da li je postojao, još manje kojem je plemenu, a ne nacionalnosti, pripadao (jer u to vreme se može govoriti samo o plemenskoj, a ne nacionalnoj pripadnosti jer nacija nije ni bilo). Ali nije bitno, legenda i mit su nam lepši i uvek draži od stvarnosti i istine. Isto važi i za Albance. U stvari, mnogo smo isti. Zato i imamo toliko problema u međusobnim odnosima.

Bojan

pre 14 godina

Samo me interesuje kako gospodja Di Lejo objašnjava da je Obilić Albanac, kad ni mi Srbi nismo 100% sigurni da je postojao čovek pod tim imenom.

bezimena

pre 14 godina

Da je "nova" vlast personalno manje pohlepna, bilo bi novca za lobiranje u svetu (još smo za miloševićevske vladavine videli koliko je važno), pa bi se štampale knjige koje promovišu Srbiju i njenu istoriju i ne bi čitali ovakve vesti. Očekujem da se sada javi sveznajući V.Jeremić&co i da se počne sa trućanjem o medjunarodnom pravu...

p.s.Miloš Obilić je "baš" albansko ime i prezime i nama ova laž može izgledati smešna, medjutim, svet ne pravi tu razliku a knjige ostaju budućim generacijama!

Predrag

pre 14 godina

Da je Milos stvarno bio Albanac to bi oni odavno rekli.. Ovako iznositi konstatacije posle 600 godina, samo izaziva sve veci i veci razdor izmedju Srba i Albanskih istomisljenika.. Ako je danas Kosovski boj tema Albanaca, sutra ce biti Solunski front, pa ce da biti tvrdnji da je moj pradeda ustvari Albanac... Sramota.

BanCho

pre 14 godina

Veće skrnavljenje u životu nisam video ni čuo, još od kako je Keba prepevao "Paint It Black"... Šta sve neki mozgovi sebi daju za pravo...

Dimitrije

pre 14 godina

ej umorna zemljo izmucena...

1 Obilic nikada nije postojao
2 Obilic je skraceno od Kobilic. Milos i Miklosh su slovenska imena. Ni kobila i Milos nisu albanska imena
3 u 14. veku Albanci nisu bili vecina u KiM, nego Sloveni
4 sada je 21. vek, ja ne smem da pricam srpski u Pristini, edhe une nuk do te flas Shqip ne Belgradi, sepsre kjo eshte o poshte o lart shume e rezikshem isto ni albanski u Beogradu, jer je gore dole to jako opasno.

Umesto da gledamo kako da gradimo fabrike, napravimo meritokratiju, da se borimo protiv mobinga, belog roblja, gladi, mi se Jovo nanovo vracamo u mrznje, podele, ratove...Ja sam ponosan sto sam Srbin, a ponosan sam i sto ne mrzim bracu Sciptare (ne vredja ih kad se ubaci c, u originalu se pise Shqiptar a cita Sciptar), a pravo da vam kazem stidim se sto umesto da se bavimo inzenjerima i pametnim stvarima, mi imamo uvek iste probleme ko da je ovo neko vrzino kolo...Pa ljudi, Kraljevina Albanija je imala svog kralja(Zog I), svog Tita (shoku Hoxha), svog Drazu (pukovnik Ermenji), svoje Ljoticevce (Balli kombatare), pa opet sada u 21. veku njima se za predsednika kandiduju umereni ljudi(jedan je onaj valjda slikar) a ne Taqi ili Sheselj. Sta hocu da kazem -- Albanija nije Kosovo, Kosovo je i Zapadna Hercegovina, i Hrvatska i Srbija, i mi smo bre u nekom balkanskom kotlu kao da smo prokleti i za sta god da se uhvatis (npr Mijo Kovacevic) uvek bre neki problemi i incidenti. Ajd svi da odemo u Berat, Albanija, na more i da ti ljudi svi skupa dodju ovde na EXIT pa ce biti manje ratova izmedju Taqista i Seseljista. Najozbiljnije, ajd da idemo na Mediteran (rep.Albanija) jer su to manje tvrdi ljudi od KiM i nas ovde. Ziveo mir

Pathon

pre 14 godina

Medju Albancima postoje pravoslavna imena i dan danas, a postojala su i pre 600 godina kada su svi od reda bili hriscani, katolici i pravoslavci. Licno poznajem dva Albanca pravoslavca - jednom je ime Ilija a drugom Dimitrije. Jedino im se prezimena ne zavrsavaju na -ic. A o Milosu Obilicu ne treba dizati tolike tenzije jer niko ne zna ni da li je postojao a ne kom je plemenu pripadao. Ne zaboravimo pri tom da je medju Lazarevim borcima bilo i ljudi iz drugih plemena, od kojih su danas mnogi Albanci. Ko bolje poznaje srednjovekovnu istoriju Srba isto tako zna da su ugledni Srbi i Albanci u to vreme stupali u brakove i pobramtistva. Kome je Lazar delio plodnu zemlju po severnoj Grckoj? Kome je Skendberg pruzio utociste? A to sto su nacionalisti modernog doba istoriju izvrnuli zarad svojih politickih ciljeva i predstavili je neuukom narodu kao jedinu istinu, dovoljno objasnjava tragediju trenutnih srpsko-albanskih odnosa. Uostalom, na knjigu treba odgovoriti knjigom. Ko se plasi akademske debate?

Sofija

pre 14 godina

Koliko vidim ovde je slučaj jasan. Neko ko ima malo više para našao izdavača, pa još rešio da kroji istoriju. Neko baš nije imao mašte kao Tolkin, pa pustio mašti na volju, i nešto što nije mitologija nego istorija, rešio da prepravlja. A Amerikanci jedva dočekali ovako nešto, pa požurili da odmah objave. Nadam se da će se neko od političara makar malo pobuniti, i pokušati da urade nešto povodom ovoga. Ako smo već kod toga Srbi postoje od VI veka, ali svako želi da prisvoji nešto njeno baš zbog BOGATE istorije. Sutra očekujem vest: Srbi nisu Srbi, to su Amerikanci, njih je našao Kolumbo prema najnovijim otkrićima.

janos

pre 14 godina

Oprez!Knjiga jos nije objavljena, i u najavi ne pise da Anna Di Lellio tvrdi da je Milos Obilic u stvari Albanac nego se knjiga bavi albanskim epovima na temu Bitka na Kosovu u kojima se pojavljuje licnost,u albanskoj tradiciji poznat kao Millosh Kopiliq. Ima razlike. Epske pesme,kao sto znamo, obicno ne sluze kao pouzdani izvor za istorijsku nauku, vec se u njima istorijske kao i fiktivne licnosti tradicionalno svojataju, i oblace u nacionalni kostim svih zainteresovanih strana.Prvi slucaj koji pada na um je navodno vanbracni sin ugarskog kralja Sigmunda Luxemburskog, Sibinjanin Janko - Hunyadi Janos - Juan de Hunedoara, koji se pojavljuje u srpskim, madjarskim i rumunskim epovima.
Manje je poznato da je ep Zidanje Skadra na Bojani, u raznim varijantama prisutan u skoro svim evropskim kulturama:U ovoj pesmi, Albanci grade tvrdjavu Rosafa,Srbi Grade Skadar na Bojani, Madjari grade tvrdjavu Deva, ali svima se konstrukcija redovno rusi dok ne "ugrade" ljudsku zrtvu. U Engleskoj umesto tvrdjave,gradi se most, a rezultat je poznat svakom detetu predskolskog uzrasta kroz pesmicu :London Bridge is falling down....
Moguce je dakle,da je "Politika" pa i vi, trebalo da saceka da se knjiga objavi i da se procita...

Vojvodina

pre 14 godina

Predlazem da sada Albanci postave jedan ogroman kip slavnog im junaka na sred Pristine kao sto su Srbi to samovoljno ucinili posle "jogurt" revolucije sa nepostojecim mitskim junakom im Jovanom Nenadom "Crnim", na sred katolicke Subotice sa samo 10 % Srba.
Nije lose da se vidi da i drugi mogu primenjivati istu taktiku re. istorijskog trabunjanja o "Srpskom" Kosovu i nekoj "Srpskoj" Vojvodini.

Miloš

pre 14 godina

Ova vest je jeftina provokacija ja stvarno ne znam kakve veze ima što će biti objavljen taj roman pa mogu i film da snime i da kažu da je istina i koga briga?!Prvo nije sigurno ni da je postojao Miloš Obilić, drugo jel neko zaista misli da će Amerikance koji misle da je Evropa država,da je Italija glavni grad Francuske itd.....zanimati knjiga o nekom srpskom ili albanskom vitezu?!Iskreno meni je sve ovo komično ali to rade narodi u nacionalnom zanosu pa kad nemaš svoje a ti se kiti tuđim perijem,mada mogli bi da se setimo slične situacije i kod nas tokom 90tih kada smo mogli čuti od koje kakvih teorije od onih da smo na Balkanu još od pre 2000 godina pre nove ere pa do onih Srbi najstariji narod,Srbi pa amebe,Srbi su stvorili Boga a Bog svet itd....i tako dok ostatak planete živi u sadašnjosti i planira budućnost mi tapkamo u mestu i prepiremo se oko gluposti.Balkanska posla....... nastaviće se

ana

pre 14 godina

Ovo me podseca na period bombardovanja, kada sam na televiziji gledala jednog "priznatog" srBskog istoričara (ime mu neću navoditi), kako objašnjava da je Aleksandar Makedonski bio Srbin i zvao se Aleksandar Karanović. Štaviše, Karadjordje nije imao taj prefiks kara- u imenu zato što smo ga mi preuzeli iz Turskog, već su Turci prvo tu reč uzeli od nas. I kao kruna svega, a prateći afiks "kara", došlo se do zaključka da su Srbi narod najstariji, te da se nisu naselili na teritoriji Srbije, već da su tu postojali od perioda vinčanske "civilizacije", koja je prva civilizacija u Evropi, a ko zna, možda i na svetu. Ako sve to uzmemo u obzir, nebitno je da li je neka tamo Amerikanka napisala da je Obilić Albanac, jer su i Albanci i Amerikanci Srbi, te mu to dodje isto..... Oooooooo ljudi, kada ćemo prestati da lupamo glavu ovakvim glupostima???

SVD

pre 14 godina

Ovo podseća na "Adamova i Evušku" prve ljude - Ruse, iz doba ruskog dokazivanja da su svuda bili prvi. Tako će i Knez Lazar biti Knez Lazari, albanski vođa. Glavno je da albanski nacionalizam buja, uz pomoć svojih slepih američkih saveznika. Kada se probude, biće kasno - kao u Avganistanu!

Darko

pre 14 godina

Ovo izgleda kao namjerna i cinična provokacija britanaca i amerikanaca u cilju produbljivanja srpsko-albanskih sukoba.

Sve više sam siguran da za amerikance i engleze ne postoji stvar koju ne bi uradili da postignu svoje političke ciljeve. Jezivo.

Ljuba

pre 14 godina

Cela ova priča ima smisla koliko i pitanje "da li je Deda Mraz Norvežanin ili Finac?" (a možda je i Šveđanin). Miloš Obilić em (najverovatnije) nije ni postojao, em u ono vreme nisu postojali pojmovi "nacija" i "nacionalizam" u današnjem smislu. Iz cele ove sprdnje sa Obilićem/Kopilikom neku korist mogu imati samo srpski i albanski kompleksaši koji bi da dokazuju kako su "oni drugi" varvari bez sopstvene istorije, pa kradu tuđu. Ostale (99,9% sveta) će, kao i do sada, biti baš briga dokle god se ne koljemo međusobno...

Milan NS

pre 14 godina

E pa lepo, ako nacije u savremenom smislu nisu postojale, jer su one, je l tako, tekovina 19. veka, i ako nije bitno ciji je Milos Obilic (mozda je i bitno, ali ne sme, izgleda, biti Srbin), nesto mi se hoce da Platon, Aristotel ili , na primer, Cezar budu Srbi. Sto da ne. Mozemo malo i na Daleki istok ili u jos dalju proslost jer tu su i Buda, pa malo, geografski, blize Hamurabi. Otkud Francuzima da je Jovanka Orleanka Francuskinja ili Svajcarcima da je Viljem Tel njihov (narocito ako nije postojao)?Mozda su i oni Srbi ili Albanci? Kad se radi o necem srpskom, onda izgleda vazi 'svoje ne damo, srpsko hocemo'. Sledstveno tome, Tesla je Hrvat koji nije mario za srbiju, Dubrovnik je od iskona hrvatski, Vojvodina je 'povijesni hrvatski terotorij', bugarsko je sve do juzne Morave, a i malo zapadnije, a o albanskim pretenzijama i da ne govorimo. Kako je krenulo, ispasce da nista svoje nemamo, ni veru, ni kolektivno secanje, ni, na kraju, pravo na postojanje. I ovo nije ni teorija zavere ni paranoja vec samo pocetak neceg znatno konkretnijeg i perfidnijeg.

ognjen

pre 14 godina

Ovde jos uvek nema posla za diplomatiju, a jos manje za dijasporu. Ali ima velikog posla za srpske istoricare, koji su, ruku na srce, mogli mnoge stvari da urade i pre cetrdeset godina kada su istorijski falsifikati kod Albanaca vec imale sistematican oblik i karakter. Nazalost, srpskim medijevalistima prece su bile (a tek sada su) neke druge stvari, vaznije je pothranjivati sopstvene mitove za saku eura na nekoj univerzitetskoj tezgi u provinciji. Uz to, medijevalista koji bi retoricki, tehnoloski i na tecnom engleskom mogli da se nose sa lavinom falsifikata koja ce tek da nas pogodi, u Srbiji vise nema - svi koji su znali da odrade svoj posao primereno duhu vremena oterani su na marginu, izvan zemlje ili pod istu.

Petar

pre 14 godina

Srbin sam i ovo mi je potpuno idiotski, ali.....ajde da vidimo ko kakvim podacima raspolaže. istorija i nauka uopšte, uče nas da se do novih otkrića dolazi, pogotovo kod long distance varijanti....mada ovde baš sumnjam.....sunce li im kalifornijsko!

Juki

pre 14 godina

Lepo piše da je u pitanju "fantastična priča", tako da stvarno ne vidim zbog čega bi iko ikoga pokušavao da tuži. U fantastičnoj priči po definiciji možete da pišete šta hoćete (kao kad sanjate san - nešto je pravo, nešto nije, nešto je uvrnuto u odnosu na pravo). Kao onaj crtani film u kome Merlin pretvara dečaka (budućeg kralja Artura) u ribu, i naravno da se istoričari nisu pobunili da deca ne mogu da se pretvaraju u ribe.

Илија Дракулић

pre 14 godina

Вест више говори о "Политици", "политици", и о онима што мисле да се јако разумеју у политику због тога што их је неко слагао да су оспособљени да на брзину прочитају наслове. На крају, и из наслова рада може да се закључи да се ради о миту, а не о Ем Ај Ти-у. О корупцији неком другом приликом.

Stanislav

pre 14 godina

E sada me samo zanima zasto su onda srusili za Vidovdan spomen cesmu caru Lazaru u Gnjilanima?

Mogli su i njega lepo da prekrste pa da bude albanski heroj Lasim Hrebeljani.

Tanjian

pre 14 godina

Ovo je upravo nacin zbog koga je Srbija izgubila prethodne ratove. Nije bila spreman za ratove propagande. Rusi zbog ovakvih slucajeva oformili komisiju koja se bavi zastitom Ruske istorije i ta komisija se bavi ovakvim krivotvorenjima svoje istorije od strane neprijatelja. Ne slazem se sa svime sto Rusi rade, ali definitivno su prepoznali opasnost i preduzeli mere da se zastite. Da je kod nas pameti vec juce bi bila formirana ista ovakva komisija.

a

pre 14 godina

Ljudi smirite malo strasti. Lepo pise da knjiga nije istorijsko stivo, nego zbirka MITOVA o kosovskom boju. Ima puno svojatanja junaka (npr. Sibinjanin Janko...) Ovo nije primer revizije istorije nego jednostavno pregled albanskih mitova o dogadjaju od pre 620 godina koji nama kroji dnevnu politiku. Mitove ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Andrej

pre 14 godina

O Obilicu nema nikakvih istorijskih podataka osim izvestaja da je ubio Murata. Po onome sto znamo o njemu, a ne znamo gotovo nista, mogao je da bude i sa planete Mars.
Ali i nije svrha njene knjige da utvrdjuje Obilicev identitet. Svako ko pogleda opis i sadrzaj knjige na web stranici Palgrave-a videce jasno da je ona, zapravo, zainteresovana za to kako je kosovski mit odjeknuo u Albaniji i sta se o tome pevalo i pricalo tamo. Ona zapravo govori o prevodu jednog albanskog epa o kosovskom boju i kao je tamo izgradjen mit o Turcima i Srbima.
Prema tome, nama treba da bude drago sto se o tome pise i u drugim zemljama i sa neke druge tacke gledista. Nece zbog toga Obilic imati nista manje znacajnu ulogu u srpskoj mitologiji, niti je on rakija sa zastitnim znakom pa da drugi ne mogu o njemu da pisu.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Za one koji misle da je ovo nevažno pitao bih njih šta mislite kako bi reagovala Italija ako bi se našao takodje neki hrvatski književnik koji bi Marka Pola proglasio Hrvatom samo zato što je rođen na Korčuli.

Ako sada Srbija bude šutjela Albanci će onda preduzeti još drastičniji potez.

Ovu tzv. književnicu treba tužiti za falsifikovanje.

Valjda će neko iz ove nesposobne vladajuće klike konačno reagovati!

Todorovic

pre 14 godina

Pa dobro,
Gospodjo spisateljice nadam se pre nego sto ste napisali te nebuloze provjerili kod turskih izvora ko im je na Kosmetu ubio sultana.

Sunny

pre 14 godina

Mislim da je cela postavka naopako postavljena.
Jednostavno, ako se knjiga bavi Albanskim mitovima, ona ne tvrdi da je Miloš bio Albanac, već da postoji mit o Milošu Kopiloviću i njegovoj ulozi u Kosovskom Boju. I tu ne laže.
Sa druge strane, Albanci tada nisu ili muslimani, jer je tek posle te bitke islam stigao na te prostore, samim tim su im i imena bila "hrišćanska".
nisu postojali ni Albanci, Srbi, Makedonci, Hrvati, Mađari... kao narodi, već su se borili pripadnici različitih plemena, izmešani.
Na turskoj strani je bilo i hrišćana, ne treba zaboraviti. Svaki velmoža, bez obzira na jezik kojim je govorio, branio je u osnovi svoje lične interese, a istorija je velikim delom zajednička. Na kraju, ako je Miloš i postojao, ko zna ko su mu i šta su mu bili majka i otac, niti odakle je poticao. Jedino je verovatno da je bio hrišćanin, kao i skoro svi na tim terenima.
I zašto svi svojataju istoriju, kad je vekovima zajednički izgrađivana i življena. To je potreba savremenih nacionalista, a ne istorijska realnost.

stefan

pre 14 godina

A mene ova vest tako ni najmanje ne pogadja, niti je bitna za moj duhovno-materijalni napredak. Cime se vi ljudi zamajavate... Posao, skola, porodica... Bolje o tome da se brinete.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Po tome je i MILOSevic Albanac:)
Mene zanima samo jedno,hoce li neko od nasih zvanicnika zatraziti da se ova knjiga zabrani kao neverodostojna ili nas bas briga?Da su nesto slicno uradili Grcima ovi bi poludeli,manifestovali ispred kuce doticne itd...!

Namcor

pre 14 godina

A kad ce da vlada uvede albanski kao zvanicni jezik? Mislim trebace nam posto mi nismo mi vec albanci a nasa vlada samo cuti li cuti. Dinkicu, Tadicu, Djelicu - pojela maca jezik???

Mocni Thor

pre 14 godina

Milos Obilic nije bio ni srbin, ni albanac, vec dalmatinac. Sultana je ubio slucajno, kada mu se ovaj zakacio za udicu i progutao plovak, koji ga ugusio.

Comaz

pre 14 godina

Prosto treba reci samo jedno covek je epski lik potpuno stran istorijskoj stvarnosti koja se oblikuje kroz razne vidove dogmatske cinjenice da se istorija upotrebljuje doslovno kao sredstvo danasnjeg potkusurivanja proizaslog iz pera nekog zaludjenog coveka koji nema sta pametnije da radi vec da pripisuje izmisljenu licnost epske poezije drugog naroda kao stvarnu istorijsku figuru sopstvenog misleci da ce time uvecati svoje ime koje ce da paradoks bude veci biti nestvarnije od izmisljenog viteza Kobilica ili Obilica sasvim svejedno.

frax08

pre 14 godina

Ma koliko to moglo zvučati paradoksalno, mit ništa ne krije: on ima funkciju da iskrivljuje, a ne da potiskuje. Ovo vazi obostrano.

Vukašin Šuvaković

pre 14 godina

Koliko se to nama svidelo ili ne, ali ni mi sami ne znamo ko je bio Miloš Obilić i da li je uopšte i postojao. Pa verovatno tu tajnu i Albanci znaju pa kad mi ne znamo pouzdano ko je Miloš Obilić, onda znaju AlbanciNiko. Oni imaju isto dokaza da je njihov koliko i mi da je naš (ako izuzmemo naše narosne pesme koje ne mogu istorijsi dokazivati postojanje nekog). Oni kažu da je njihov a mi kažemo da je naš. To su fore utvrđivanja šta je čije i ko je gde bio pre 700 godina. Još niko nije pokušao da nam ukrade Milutina Milankovića, Dobricu Ćosića, cara Dušana i sve Nemanjiće redom, Nikolu Teslu, Mihaila Pupina i dr
Naučićemo mi da živimo i bez Miloša Oibilića

Šok koridor

pre 14 godina

Dobro je, dobro je, ako ovako nastave, priznaće i Slobu za svog nacionalnog heroja. Da se zna. Niko za albanski narod na Kosovu nije uradio više od njega.

Milorad Jevtic

pre 14 godina

Nacionalna predanja na Balkanu su cudo. Verovatno se malo zna da bugarska deca uce izmedju ostalog i o bugarskom junaku "Marko krale" iliti kraljevicu Marku. Nista cudno da i Albanci imaju iste i slicne likove. Mnogo smo isti, verovali ili ne.

novi revizionizam

pre 14 godina

Naravno kao i Srbi i Albanci imaju svoj mit o ovoj bici. Jedini problem je knjigu napisala neka socioloskinja a ne istoricarka. Imali smo revizionizam za II sv rat, evo sad imamo i za 14. vek.

Petar

pre 14 godina

Bas slatko sto ste ovo zaboravili da pomenete:

http://www.newschool.edu/internationalaffairs/ptfaculty.aspx?id=28525

,,Ana Dileljo predaje pri programu za Međunarodne odnose. Dileljo je takođe konsultant i savetnik premijera Kosova i radi na Ustanovi za izgradnju kapaciteta Fonda za razvoje ujedinjenih nacija i kosovske Fondacije za otvoreno društvo.''

Dusan

pre 14 godina

Ako postoji neki predak u dalekoj albanskoj istoriji koji se zvao Milos, to moze znaciti samo da su Albanci poreklom ustvari Srbi. ;)
Bas me nasmejala ova "albanska" spisateljica;)))

667

pre 14 godina

Evo stranice posvećene ovoj knjizi na sajtu izdavača: http://us.macmillan.com/thebattleofkosovo1389
A evo i kontakta, ako bi neko da ih "pozdravi", samo apelujem da to ne čine niti oni sa slabijim poznavanjem engleskog, niti oni koji će ih samo počastiti psovkama...
http://us.macmillan.com/splash/contact.html

Box

pre 14 godina

Hoce li neko od nasih reagovati?
Ili cemo i dalje cekati nesto?....Mi Srbi spori.....
Ima li to smisla ili.....pusticemo kao i sve do sada....
Sta reci?

xhape

pre 14 godina

slucajno mi je poznato da se u odredjenim naucnim krugovima u Pristini takodje zastupa i teza da je Karadjordje takodje poreklom Albanac...i da je boj na Kosovu bio bratoubilacki rat, jer su i Srbi i Turci prisilno mobilisali u svoje redove veliki broj Albanaca...kada je jedan prijatelj pitao na jednom od ovih predavanja a gde su `srpski` Albanci bili kada je srpska vojska pred boj pricestila u crkvi, dobio je odgovor da su oni - cekali ispred.