Bugarska: 142 špijuna na izborima

Specijalna komisija u Bugarskoj otkrila je da su 142 špijuna iz vremena komunizma kandidati na parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedelju.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

00:47

Default images

Specijalna komisija zadužena za otvaranje dosijea tajnih službi je na svom internet sajtu objavila imena kandidata koji su radili kao saradnici službi špijunaže ili kontrašpijunaže kao i vojnih agenata angažovanih u drugim delovima rasformirane Državne sigurnosti.

Otkriće ovih ranijih radnji kandidata nema nikakvog pravnog uticaja na njih, navodi agecnija AFP.

Najpoznatiji bivši agent je lider partije turske manjine MDL, Ahmed Dogan, čija je prošlost kao člana vojne kontrašpijunaže za vreme komunizma već ranije otkrivena u Bugarskoj.

Komisija je razmatrala ukupno 3.234 dosijea kandidata na spisku za bugarske parlamentarne izbore.

Ukupno 1.163 kandidata je odmah isključeno iz te operacije jer su suviše mladi da bi mogli da budu članovi obaveštajnih službi iz tog vremena.

Bugarska je 2006. usvojila zakon po kome je obavezno da se objave liste angažovanih u tajnim službama zemlje do njihovog raspuštanja 1991. godine.

Među stotinama imena koja su po tom osnovu objavljena je i ime predsednika Georgija Parvanova, koji je demantovao ove optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: