Tadić uručio priznanja za humanost

Boris Tadić uručio je priznanja opštinskim organizacijama Crvenog krsta koje su u 2008. uspele da motivišu više od pet odsto stanovništva da dobrovoljno da krv.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.06.2009.

16:19

Default images

Crveni krst je u 2008. godini organizovao oko 3.000 akcija prikupljanja krvi, a prikupljeno je više od 244.000 jedinica krvi, što je rekordni rezultat. U Srbiji se iz godine u godinu povećava broj dobrovoljnih davalaca krvi.

Najhumanija sredina u 2008. godini bio je Novi Sad, sa oko sedam odsto dobrovoljnih davalaca u odnosu na broj stanovnika.
Pored Novog Sada, najhumanije sredine bile su Bački Petrovac, Kanjiža, Zemun, Bačka Palanka, Bač, Temerin, Žabalj, Vrbas, Beočin, Sremski Karlovci i Bačka Topola.

Srbija, po broju dobrovoljnih davalaca, i dalje zaostaje za mnogim evropskim zemljama, a predsednik Boris Tadić pozvao je na humanu utakmicu sa drugim zemljama.

"Ovde se ne radi o statistikama, radi se o takmičenju u vrlini i vrednosti. Nijedna reforma nema smisla ako ne napravimo iskorak u domenu ljudskih vrednosti", rekao je predsednik Srbije. Masovnije davanje krvi, ali i zaveštavanje organa osnažilo bi, prema Tadićevim rečima, i međunarodni kredibilitat Srbije.

"Ne samo da je zdravo to što obnavljate svoju krv, već je velika stvar davati nekome nešto i ne tražiti ništa zauzvrat. Oni koji ne daju krv treba da prevaziđu strah, jer će dobiti uverenje da su uradili pravu stvar, a to je često značajnije od bilo kakve materijalne satisfakcije", rekao je Tadić.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević očekuje da će se broj od 60.000 redovnih davalaca krvi u Srbiji uskoro povećati.

"Dok god ne budemo naučno osmislili način da nadomestimo krv, jedini način je dobrovoljno davanje, jer svako od nas je potencijalni primalac, tako da svako treba da bude i davalac", pozvao je ministar.

Predsednik Boris Tadić najavio je da će u dogovoru sa ministrom zdravlja u Srbiji uskoro biti pokrenuta akcija zaveštavanja organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: