Prvi slučaj novog gripa u Sloveniji

Slovenačko ministarstvo zdravlja potvrdilo je prvi slučaj novog gripa H1N1 u Sloveniji. Fudbaler zagrebačkog "Dinama" zarazio se novim gripom u Čileu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 19.06.2009.

19:12

Default images

Prema informacijama slovenačke državne televizije, prva obolela osoba u Sloveniji od virusa H1N1 je mlađa žena, koja se nedavno vratila iz Njujorka. Prve znake bolesti je pokazivala je još u avionu, zbog čega je odmah po dolasku u Sloveniju otišla lekaru, koji joj je prepisao lek Tamiflu.

Prema podacima slovenačkog instituta za zaštitu zdravlja, Slovenija je još od kraja aprila potpuno spremna za moguće slučajeve novog gripa i u zalihama ima 500 hiljada doza leka Ozeltamivir.

Istovremeno, svi nadležni za infektivne bolesti u Sloveniji prate situaciju i preko sistema brzog obaveštavanja unutar EU, kao i preko Evropskog centra za praćenje i savladavanje bolesti.

Do sada je u Sloveniji provereno 26 sumnji na zarazu novim gripom, ali su sve odbačene. "Najbliži" slučaj svinjskog gripa je nedavno zabeležen u austrijskom Celovcu, koji je u neposrednoj blizini slovenačke granice i to kod žene koja se zarazila u Velikoj Britaniji, a pre registrovanja virusa je bila na svadbi u Sloveniji.

Ostali gosti sa ove svadbe do sada nisu pokazali simtome zaraze tim gripom.

Fudbaler Dinama zaražen novim gripom

Fudbalski prvak Hrvatske, zagrebački Dinamo, potvrdio je da je njegov igrač, čileanski internacionalac Pedro Morales, zaražen virusom novog gripa.

Morales se nalazi u Čileu, gde je i ustanovljena dijagnoza nakon iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja, zbog čega je završio u bolnici.

"On je trenutno na kućnoj nezi i prima terapiju. Lekaru se mora javiti za šest dana, a ukoliko sve bude u redu, mogao bi uskoro da dobije odobrenje za povratak u Hrvatsku", izjavio je član uprave Dinama zadužen za odnose s javnošću Siniša Jagodić.

Virusom zbog kojeg je u svetu proglašena pandemija u Čileu su, pored Moralesa, zaražena još četvorica fudbalera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: