U Egiptu nađen obogaćeni uranijum

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pri pregledua jednog naučnog nuklearnog postrojenja u Egiptu pronašli su visoko obogaćeni uranijum.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

00:34

Default images

Tragovi visoko obogaćenog uranijuma pronađeni su još 2007. i 2008. u delu istraživačkog reaktora u Inšasu, navedeno je u izveštaju. U tom dokumentu se ne navodi da li je uranijum bio toliko obogaćen da bi mogao biti korišćen za izradu nuklearnog naoružanja.

Egipat je na ovaj izveštaj odgovorio da su pronađeni tragovi najverovatnije izazvani kontaminiranim kutijama od radioizotopa.

IAEA sada proverava egipatsko objašnjenje, a inspektori ove agencije su detaljno sprovodili istragu protiv Egipta 2004, pošto je izvedeno više nuklearnih eksperimenata koji nisu bili prijavljeni ovoj međunarodnoj ustanovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: