Ban Ki Mun: Izrael da plati odštetu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun optužio je Izrael za laži o napadima na škole i druge objekte UN tokom invazije na pojas Gaze i zvanično zatražio odštetu.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2009.

00:40

Default images

Ban je rekao da je istraga UN pokazala da je izraelska municija, neka i sa fosforom, bila upotrebljena u napadima na više škola, bolnicu i štab Ujedinjenih nacija u Gazi.

Prema palestinskim podacima, u jednom od tih napada poginulo je više od 40 ljudi.

Ban je donekle ublažio izveštaj objavljen nakon istrage, uputivši pismo na zahtev izraelskog ministarstva spoljnih poslova u kojem se navodi da petočlani istražni tim koji je formirao u januaru da bi istražio napade nije sudsko telo i da ne donosi pravne ocene.

Generalni sekretar je kazao da je istraženo devet najvećih napada.

On je pozdravio saradnju Izraela, navodeći da neće biti daljih istraga i izveštaja o žrtvama i šteti u Gazi koje nisu u vezi sa UN.

Prema njegovim rečima, celokupan izveštaj će biti poverljiv, pošto sadrži mnogo podataka koji bi mogli da ugroze bezbednost i aktivnosti UN.

Izrael je demantovao da je namerno gađao objekte UN, navodeći da je bio primoran da deluje protiv ekstremista koji su koristili te zgrade i druge civilne objekte da se sakriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: