Pjer Mirel dolazi u Beograd

Pjer Mirel, direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, dolazi u Beograd 11. maja, piše "Danas".

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

01:56

Default images

Mirel i Luiđi Soreka, šef ekspertske misije za utvrđivanje Mape puta za beli šengen, razgovaraće na njihov zahtev s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem o predstojećem izveštaju Evropske komisije o spremnosti Srbije za viznu liberalizaciju.

Tom prilikom Pjer Mirel bi trebalo da saopšti i tačan datum kada će Evropska komisija objaviti svoj izveštaj o spremnosti i napretku zemalja Zapadnog Balkana za viznu liberalizaciju, tj. o ispunjavanju kriterijuma iz Mape puta. Prema nezvaničnim informacijama, izveštaj EK biće saopšten nedelju dana posle Mirelove posete Beogradu, u ponedeljak 18. maja.

Zvaničnici EK će u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana ka beloj šengenskoj listi objaviti pojedinačne procene za svaku državu, iz kojih će biti jasno za koje zemlje je u ovom trenutku moguće ukidanje viza.

Prema očekivanjima to bi mogle biti Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok će se od Albanije i BiH zatražiti dodatni napori. Preporuka za viznu liberalizaciju prema Srbiji mogla bi da usledi već tokom juna, zbog čega zvaničnici u Beogradu očekuju da će ukidanje viza profunkcionisati krajem ove godine ili, najkasnije, početkom 2010.

Radna grupa EU za Balkan bi o izveštaju EK trebalo da raspravlja 25. maja, ako ne bude bilo ozbiljnijih primedaba na njegov sadržaj, dok bi EK tokom juna mogla da uputi zvaničnu preporuku o ulasku određenih zemalja na belu šengensku listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: