Skupština ponovo radi

Skupština Srbije počela je normalno da radi, a predsednica je poručila radikalima da će nastaviti da izriče kazne ako budu ometali rad.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 02.04.2009.

12:19

Default images

Skupština Srbije je nešto posle 11 sati počela rad iako elektronski sistem za utvrđivanje kvoruma nije uspostavljen ni posle jednočasovnog odlaganja. Predsedavajuća Gordana Čomić je zbog kršenja reda u parlamentu udaljila sa sednice još četiri poslanika SRS-a koji su sedeli na mestima koja nisu za njih određena.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je za B92 da uprkos intenzivnim pokušajima da se postigne kompromisno rešenje, pregovori s tom poslaničkom grupom nisu bili uspešni. Na pitanje zašto poslanici koji su pravili nered nisu izneti iz sale, predsednica Skupštine kaže da bi to moralo biti uz primenu sile i da su radikali i računali na to.

"Očekujem da radikali neće menjati taktiku i da će nastaviti sa opstrukcijom", rekla je Slavica Đukić-Dejanović za B92.

Radikali su i danas na sednicu došli u majicama sa likom predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Završena načelna rasprava

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o Predlogu zakona o grbu, zastavi i himni.

Većina poslanika najavila je da će podržati predloženi zakon ukazujući na značaj državnih simbola za identitet i suverenitet zemlje.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je tokom rasprave da se simboli oslanjaju na tradiciju i da povezuju sadašnjost sa prošlošću i dodala da se nada da će u budućnosti biti građen odnos poštovanja prema državnim simbolima. "Iako postoje oni koji smatraju da su ovi simboli mogli da budu i drugačiji, mi verujemo onima koji su utvrdili na osnovu istorije da ova simbolika na najbolji način predstavlja tradiciju srpske državnosti“ rekla je ona.
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije Branko Ružić rekao je da će SPS glasati za predloženi zakon i dodao da je zadovoljan što posle 18 godina Srbija dobija taj zakon.

Poslanici Demokratske stranke Srbije ukazali su na značaj državnih simbola navodeći da će sa ponosom glasati za predloženi zakon.

Poslanica DSS-a Milica Radović rekla je da je dobro što srpski parlament raspravlja o državnim simbolima, ali da nije dobro što se to obavlja u lošoj atmosferi i što vladajuća koalicija ne može da obezbedi uslove za rad.

Poslanica Srpske radikalne stranke Marina Raguš, jedina od prisutnih radikala koja nije udaljena sa sednice, iskoristila je skoro sat i po da govori i detaljno je obrazlagala istoriju državnih simbola i pričala o državnom i nacionalnom interesu posebno podsećajući na Kosovo.

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić kritikovao je što nisu preuzeti pojedini simboli iz doba Nemanjića, ali je naveo da će naprednjaci ipak podržati predloženi zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: