Subvencijom do auta i u EU

Rumunski proizvođač automobila Dačija-Reno najavio je privremeno povećanje proizvodnje zbog narudžbine iz Nemačke za preko 30.000 automobila.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2009.

08:40

Default images

Porast potražnje posledica je subvencija koje je nemačka vlada uvela za kupovinu novih automobila. Građani koji stari automobil žele da zamene novim, dobiće pomoć u iznosu od 2.500 evra. Modeli "logan" i "sandero" koje proizvodi Dačija popularni su u Nemačkoj zbog cene, koja se kreće od 5.000 do 7.500 evra.

Na sajmu automobila u Ženevi, gde Dačija izlaže najnovije verzije modela "sandero" i "logan", zvaničnici te kompanije su najavili da će u narednih mesec dana fabrika dnevno proizvoditi 115 automobila više nego što je planirano.

"Sada ima već nekoliko zemalja u Evropi, kao što su Francuska, Nemačka, Italija, koje su uvele ovu stimulaciju, oni praktično predlažu ljudima koji imaju stare automobile da ih zamene i uz pomoć subvencije kupe nova kola," kaže Patrik Pelata iz Renoa.

Vođe sindikata u Rumuniji potvrdile su da je proizvodnja povećana i saopštile da će se raditi i subotom kako bi proizvele naručenu koiličinu automobila na vreme.

Narudžbina iz Nemačke predstavlja tračak nade za zaposlene u fabrici, posebno posle pada prodaje u Rumuniji, do kojeg je došlo usled ekonomske krize.

Fabrika Dačija, koja se nalazi u gradi Mioveni, severoistočno od Bukurešta, zatvarana je nekoliko puta od novembra prošle godine. Narudžbina iz Nemačke znači da će 14.000 radnika, koliko je zaposleno u fabrici, zadržati posao barem narednih nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: