"Đerdap 3", velika šansa Srbije

Intenzivirani pregovori EPS-a sa elektroenergetskim kompanijama zemalja u okruženju o početku izgradnje treće hidroelektrane na Dunavu, saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2009.

03:12

Default images

Pošto će Srbiji već 2012. godine nedostajati struja, uz već dve postojeće protočne hidroelektrane “Đerdap 1” i “Đerdap 2”, izgradnja reverzibilne HE “Đerdap 3” (što je investicija vredna oko tri milijarde evra) postaje - sve izvesnija.

Izgradnjom tog kapaciteta stekli bi se uslovi da se noćni viškovi sa ovog prostora pumpaju u akumulaciju, dok bi instalisana snaga ove HE iznosila 2.400 megavata, odnosno čak 34 odsto sadašnjih kapaciteta EPS!

"Ideja o još jednoj HE na Dunavu nije nova, budući da je beogradski “Energoprojekt” još krajem 1973. godine sačinio projekat njene izgradnje za potrebe ondašnje SFRJ. Taj projekat je ponovo postao aktuelan, ali Srbija ne može sama da finansira izgradnju te hidroelektrane. Zato je, smatramo, najbolje rešenje formiranje balkanske unije za izgradnju te HE", kaže izvor Novosti iz EPS.

“Đerdap 3” bi godišnje proizvodio oko 7,6 milijardi kilovat-časova električne energije, i to isključivo noću, kada nema kupaca po adekvatnoj ceni i kada je potrošnja struje mala. Ta energija bi se iskoristila i za vraćanje vode u reverzibilno jezero, pa bi se njena snaga ponovo koristila za proizvodnju struje u periodima kada je cena najprofitabilnija. Uslove za takvo dobijanje energije, osim Srbije, ima još jedino Holandija.

Procene kazuju da bi HE “Đerdap 3” u zlatnoj rezervi mogao da ima 850 miliona kilovat-časova električne energije, pa bi Srbija na taj način mogla da diktira cene i dominira na tržištu struje u regionu.

Uz sve to, reverzibilna HE pruža sigurnost sistemu, jer proizvodi najplemenitiju energiju, i to u vreme kada je potrebna sistemu - u “pikovima” potrošnje. U slučaju da se ovakva elektrana izgradi, dolazi se u poziciju da se “džabe” pokupuju evropski noćni viškovi, a da se posle ta proizvedena energija iz akumulacije proda po veoma visokim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: