Zima opasnost i za kućne ljubimce

Zimski period i niske temperature, osim za ljude, neprijatnost su i za kućne ljubimce, koji lako mogu da obole od prehlade ili neke ozbiljnije bolesti.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

10:41

Default images

Zato je vrlo važno razmišljati o preventivi. Odsustvo topline doma najviše osećaju oni kućni ljubimci čiji ritam života zahteva šetnje i boravak na ulici. Oni često nemaju adekvatnu garderobu koja bi ublažila razliku u temperaturi kojoj su svakodnevno izloženi.

“Posebno zbog toga što su kućni ljubimci aklimatizovani na temperaturu stanova koji su prilično topli, pa kad izađu napolje i kad se nadišu hladnog vazduha, onda kreću problemi sa respiratornim putevima. Njčešća oboljenja koja se javljaju u ovom hladnom periodu su oboljenja raspiratornih i gastrointestinalnih organa”, kaže veterinar Milan Bisanić.

Da do toga ne bi došlo pre svake šetnje potrebno je preduzeti određene mere. Potreba za adekvatnom garderobom raste sa smanjenjem telesne mase psa, kaže veterinar Goran Tomišić

“Sve male rase pasa, kao na primer mops, neophodno je da napolju imaju svoj džemperić ili prsluk koji bi ih zaštitio. Zašto naglašavam male rase pasa? Masa mopsa je tri i po do četiri kilograma. To je jako malo telo, jako su izloženi hipotermiji i ako nisu zaštićeni velika je šansa da će biti prehlađeni ili oboleti od neke vrste bolesti”, objašnjava on.

Najčešće se javljaju infekcije gornjih disajnih puteva, a kao komplikacija može da se javi i upala pluća.

“Prvi simptomi koji su vrlo karakteristični su kašalj koji se kod pasa javlja. On nastaje usled iritacije disajnih organa i obično je praćen povraćanjem. U trahejama se nakuplja sadržaj koji psi ne mogu da progutaju pa samim tim kašlju, a nagomilavanjem tog sadržaja koji gutanjem odlazi u digestivni trakt često dolazi do povraćanja. Temperatura može, ali ne mora da bude povećana. Najčešće dolazi do salivacije iz nosa i usta”, objašnjava Tomšić.

Kašalj, kod starijih pasa, može biti i pokazatelj slabog rada srca pa je pri određivanju adekvatne terapije važno tačno utvrditi njegov uzrok.

Postoji još jedno pitanje svakog brižnog vlasnika, a to je da li sa svojim ljubimcem može da razmenjuje zimske infekcije i njihove izazivače.

“Ono što najčešće jeste oboljenje gripa kod ljudi, pa su vlasnici zabrinuti da li će njihov ljubimac da oboli od gripa. Međutim, to je nemoguće. To su virusne infekcije prijemčive samo za čoveka, znači praktično je nemoguće da pas oboli od tih virusa koje ima čovek”, dodaje doktor Tomšić.

Kada se govori o zaštiti naših ljubimaca potrebno je podsetiti i na redovnu vakcinaciju i adekvatnu ishranu kao značajne faktore u održavanju njihovog zdravlja i dugovečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: