Vlada povlači potpis na OKU?

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada Srbije verovatno povući potpis sa ugovora kojim se obavezala na poštovanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.12.2008.

00:26

Default images

"Iako se još pregovara, ne verujem da će dogovor sa sindikatima biti postignut i vlada će povući potpis sa sporazuma", rekao je Cvetković. Premijer je rekao da će predložiti da se odmah posle Nove godine nastave pregovori kako bi se postigao novi dogovor o početku primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora koje podrazumeva isplatu toplog obroka i regresa.

Cvetković je na konferenciji za novinare kazao da je najgore rešenje odluka poslodavaca da istupe iz pregovora o primeni tog sporazuma i izrazio nadu da će i poslodavci biti uključeni u buduće pregovore.

Premijer Srbije izjavio je ranije da bi primena Opšteg kolektivnog ugovora značila direktan odlazak u hiperinflaciju i haos.

On je za Politiku kazao da bi primenom Opšteg kolektivnog ugovora plate morale da budu veće za 20 odsto, što u trenutnoj situaciji nije moguće.

Komentarišući najave sindikata da će protestovati tokom januara, premijer je rekao: "Radnici su opet zapretili protestima, a ja opet smatram da se hleb ne zarađuje na ulici".

Sindikati: Izlazak iz pregovora, tužbe i protesti

Prethodno, sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije saopštili su da su istupili iz daljih pregovora sa Vladom u vezi sa primenom kolektivnog ugovora.

Savez samostalnih sindikata Srbije istupa iz daljih pregovora sa Vladom u vezi sa primenom kolektivnog ugovora, potvrdio je za B92 predsednik ovog sindikata Ljubisav Orbović.

On je najavio danas da će taj sindikat podneti tužbu protiv Vlade Srbije i Unije poslodavaca Srbije jer ne poštuju obaveze utvrđene kolektivnim ugovorima.

Orbović je na konferenciji za novinare rekao da Vlada Srbije tvrdi da nema prostora da ostane dejstvo proširenog dejstva Opšteg
kolektivnog ugvora zbog povlačenja potpisa Unije poslodavaca Srbije sa tog ugovora.

On je rekao da "nema dileme" da će zbog prekida socijalnog dijaloga biti organizovani sindikalni protesti.

Orbović je najavio da će se predstavnici tog sindikata 5. januara sastati sa predstavnicima UGS Nezavisnost, a potom i sa drugim sindikatima.

Kako je rekao, na tim sastancima biće dogovoreno kada će početi protesti sindikata.
Ljubisav Orboviæ (FoNet, arhiva)
I predsednik gradskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak kaže da su pregovori sa vladom pali u vodu.

Čanak je za B92 izjavio da na sastanku, na kome su bili predstavnici Samostalnog sindikata Srbije, Rasim Ljajić i premijer Mirko Cvetković, nije došlo do dogovora i da su oni prekinuti.

Sindikat Nezavisnost nije prisustvovao sastanku jer, kako kaže Čanak, ništa im nije ni ponuđeno.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, održanoj pre tri dana, Vlade Srbije je predložila da se prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora odloži zbog ekonomske krize na šest do 12 meseci.

Unija poslodavaca Srbije predložila je da se odloži primena kompletnog ugovora na godinu dana, što nisu prihvatili predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Predstavnici sindikata su nakon toga zapretili da će organizovati štrajkove ukoliko 1. januara ne počne primena proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, koja podrazumeva isplatu toplog obroka i regresa za sve zaposlene.

Ljajić: Protesti nisu dobro rešenje

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić ocenio je da su mogućnosti za postizanje dogovora o primeni proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora veoma male i da će, po svemu sudeći, Vlada Srbije biti prinuđena da povuće potpis sa tog ugovora.

"U ovom trenutku vidim samo jako male mogućnosti za postizanje dogovora i nisam optimista. Tako da ćemo morati da povučemo takav nepopularan potez", kazao je Ljajić.

On je rekao da bi u januaru trebalo da budu nastavljeni razgovori predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca kako bi se našla mogućnost kojom će biti uvažene ekonomske mogućnosti, ali i izašlo u susret nekim zahtevima sindikata.

On je poručio da protesti nisu najbolje rešenje da sindikati ispune svoje zahteve.

Knežević: OKU neustavan i nezakonit

Obaveze koje propisuje Opšti kolektivni ugovor nisu u skladu sa Zakonom o radu i ovaj ugovor će bez dileme biti oboren na Ustavnom sudu, kaže predsednik Unije proizvođača tekstila, odeće, kože i obuće Milan Knežević.

On je, gostujući u emisiji “Kažiprst” na RTV B92, rekao da u Evropi umesto kolektivnih, granski ugovori definišu najnižu cenu rada, čime prestaje mešanje u raspoređivanje plata odnosno prihode i profit firme.

"Ovim je propisano čak 16 različitih stavki koje se povećavaju u odnosu na Zakonom o radu propisana izdvajanja. Ne samo topli obrok i regres, već se povećava i iznos za prevoz radnika i iznos za minuli rad i ostale pozicije koje se povećavaju u odnosu na osnovicu plate, tako da je ovaj Opšti kolektivni ugovor izvan Zakona o radu, nadređen je Zakonu o radu, što je nemoguće”, rekao je Knežević.

“Onog trenutka kad smo mi podneli zahtev ministarstvu da se kolektivni ugovor ukine, mi smo računali da je on nezakonit", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: