Bramerc: Napredak u saradnji

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc navodi u najnovijem izveštaju da je Srbija "ostvarila značajan napredak u saradnji sa Tužilaštvom", saznaje B92.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2008.

16:00

Default images

Glavni problem ostaje hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Dva preostala begunca treba što pre da se nađu u Hagu, navodi se u izveštaju koji će 12. decembra biti razmatran u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U redovnom polugodišnjem izveštaju, tužilac Serž Bramerc piše da hapšenje dvojice begunaca ostaje "kritična oblast" saradnje Srbije sa Sudom, što pripisuje problemima u radu civilnih službi bezbednosti koji su nasleđeni od prethodnog rukovodstva tih službi.

Bramerc konstatuje da se u međuvremenu poboljšala situacija, kao i koordinacija i planiranje u službama koje učestvuju u potrazi za Mladićem i Hadžićem.

Uz bolju saradnju sa organima pravosuđa i političku podršku, to je dovelo i do hapšenja Stojana Župljanina i Radovana Karadžića, koja Bramerc definiše kao prekretnicu u saradnji Srbije.

Bramerc piše da je tokom poslednje posete Beogradu upoznat sa planom akcija koje se preduzimaju kako bi se Mladić i Hadžić pronašli.

"Ako ti planovi budu uspešno sprovedeni i ako se održi postojeći nivo neophodne političke podrške, moguće je postići i dodatne rezultate," kaže Bramerc.

Glavni tužilac uputio je pohvale Nacionalnom savetu za saradnju s Tribunalom zbog dobre saradnje u obezbeđivanju dokumenata iz državnih arhiva za potrebe haških suđenja.

Ipak, on navodi i da Tužilaštvo u toj oblasti ima problem da dođe do dokumenata iz vojnih arhiva koji su neophodni za suđenje generalu Momčilu Perišiću.

U izveštaju Savetu bezbednosti, Bramerc skreće pažnju na problem sa kojim se suočavaju pojedini svedoci koji se pozivaju u Hag.

Iako Tribunal i vlasti u Srbiji zajednički rade na njihovoj zaštiti, "u pojedinim slučajevima svedocima je prećeno", a neki odbijaju da se dobrovoljno pojave u Hagu.

Od nadležnih u Srbiji traži se da doprinesu stvaranju atmosfere koja će podstaći pojavljivanje svedoka u sudnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: